corinne duyvis - op de rand van het niets

10 YA-boeken over diversiteit of met diversere personages (+WINACTIE)

Zondag had ik het over waarom diversiteit zo belangrijk is in (ya-)boeken. Vandaag deel ik tien boeken waarin diversiteit een rol speelt en/of waarin diversere personages een rol spelen, denk bijvoorbeeld aan personages met een donkere huidskleur, een andere seksuele geaardheid of personages met autisme.

1. The Hate U Give – Angie Thomas

Misschien wel mijn favoriete boek van het jaar: The Hate U Give van Angie Thomas. Dit boek gaat over de Black Lives Matter-beweging en is dus enorm actueel. Wat bijzonder is aan dit boek is dat een zestienjarig meisje de hoofdrol speelt in dit boek, en meemaakt dat haar beste vriend zonder reden wordt doorgeschoten door een politieagent. Ik vind het heel sterk dat Angie Thomas onderwerpen als racisme en discriminatie in een YA-boek bespreekt. Echt, iedereen zou dit moeten lezen.

‘Ik vind het heel sterk dat Angie Thomas onderwerpen als racisme en discriminatie in een YA-boek bespreekt’

Starr Carter is zestien jaar oud als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

2. Dear Martin – Nic Stone

Een soortgelijk boek over Black Lives Matter is Dear Martin van Nic Stone. Dit boek is nog niet in het Nederlands verschenen, helaas, maar ik wilde het boek wel noemen. Waar je in The Hate U Give door de ogen van een vriendin van het slachtoffer kijkt, kijk je in Dear Martin echt vanuit de ogen van het slachtoffer. Volgens mij erg indrukwekkend. Ik hoop dat er een Nederlandse versie van komt, zodat ik het boek kan lezen.

Justyce McAllister is top of his class and set for the Ivy League—but none of that matters to the police officer who just put him in handcuffs. And despite leaving his rough neighborhood behind, he can’t escape the scorn of his former peers or the ridicule of his new classmates. Justyce looks to the teachings of Dr. Martin Luther King Jr. for answers. But do they hold up anymore? He starts a journal to Dr. King to find out.

Then comes the day Justyce goes driving with his best friend, Manny, windows rolled down, music turned up—way up, sparking the fury of a white off-duty cop beside them. Words fly. Shots are fired. Justyce and Manny are caught in the crosshairs. In the media fallout, it’s Justyce who is under attack.

the hate u give angie thomas

3. Op De Rand Van Het Niets – Corinne Duyvis

Een boek waarin diversiteit wel voorkomt, maar niet het hoofdonderwerp is? Een voorbeeld daarvan is Op De Rand Van Het Niets (On The Edge of Gone) van de Nederlandse schrijfster Corinne Duyvis. Denise, de hoofdpersoon in dit boek, is autistisch en heeft soms moeite met bepaalde situaties. Toch draait het verhaal totaal niet om autisme, het gaat over een apocalyptische versie van Amsterdam en hoe o.a. Denise zich daarin moet redden. Wat ik extra leuk vond is dat veel bijfiguren ook divers zijn op een bepaalde manier: zo is Iris, de zus van Denise, transgender. In het boek wordt daar totaal niet moeilijk over gedaan of direct over gesproken, het is gewoon zo. Erg fijn.

‘Wat ik extra leuk vond is dat veel bijfiguren ook divers zijn op een bepaalde manier’

Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

4. Simon vs. De Verwachtingen Van De Rest Van De Wereld – Becky Albertalli

Becky Albertalli schrijft veel over diverse personages. Simon vs. De Verwachtingen Van De Rest Van De Wereld (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) is volgens mij haar meest bekende boek. Het gaat over Simon die op jongens valt en daar op school mee worstelt, zeker als andere mensen erachter komen. Een goed en bovendien heel grappig boek. Begin 2018 kun je zelfs de verfilming zien van dit boek, genaamd Love, Simon. Hoe geweldig is dat?! En bereid je ook vast voor op het nieuwe boek van Becky dat in het Engels Leah on the Offbeat heet. Dat boek gaat over Leah, de beste vriendin van Simon, die biseksueel is.

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

corinne duyvis - op de rand van het niets

5. Spiegel – Cara Delevigne

Net als Op De Rand Van Het Niets, is diversiteit niet het hoofdonderwerp in het boek Spiegel (Mirror Mirror). Dit verhaal gaat over een schoolband die heel hecht is met elkaar. Maar dan verdwijnt Naomi en wordt ze een paar weken later uit een rivier gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. De diversere personages in het verhaal vind ik heel goed bij dit boek en de band passen. Red, de drummer van de band, valt namelijk op meisjes. En de spanningen in de groep zorgen ervoor dat je niet goed weet op wie wie nou verliefd is.

WINACTIE: Op onze Instagram geven we een exemplaar weg van Spiegel. Check hier hoe je precies mee doet!

‘De diversere personages in het verhaal vind ik heel goed bij dit boek en de band passen’

De zestienjarige Red, Leo, Rose en Naomi horen er niet echt bij op school. Het leven is niet altijd gemakkelijk voor hen, maar de muziek brengt hen samen, en ze hebben hoge verwachtingen van hun band, Mirror, Mirror. Tenminste, tot Naomi bewusteloos uit de rivier wordt gehaald en in coma in het ziekenhuis terechtkomt. De politie doet het af als een mislukte zelfmoord, maar is dat wel zo? Terwijl Naomi in coma ligt, probeert Red achter de waarheid te komen. Een zoektocht die Reds hele wereld op zijn kop zet en een aantal duistere geheimen van de groep aan het licht brengt. Niets zal ooit meer zo zijn als het was, want een versplinterde spiegel, kan nooit meer worden gemaakt.

spiegel-cara delevigne

6. Dumplin’ – Julie Murphy

Een boek dat nog op mijn eigen To Be Read-lijst staat is Dumplin’. Dit boek gaat over Willowdean die meedoet aan een missverkiezing. En who cares? Je mag ook meedoen met een maatje meer. Dus Willowdean doet ook gewoon mee. Ik vind het goed dat dit boek er is, want vaak zijn personages in verhalen slank. En omdat lang niet iedereen dat is, is het ook goed om meer boeken met personages zoals Willowdean te hebben. Yay voor meer diversiteit, ook op dit vlak!

Het vervolg op dit boek heet trouwens Puddin’.

Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

7. Wie is nou normaal? – Lisa Williamson

Nog een heel belangrijk boek dat op mijn leeslijstje staat: Wie Is Nou Normaal? (The Art Of Being Normal). Hierin bespreekt Lisa Williamson het thema transgender zijn. Hoofdpersoon David weet al dat hij niet in het juiste lichaam zit; hij wil dolgraag een meisje worden. In die zoektocht wordt je meegenomen, vol moeilijkheden, onzekerheden maar ook blijdschap om jezelf te kunnen zijn.

‘Hoofdpersoon David weet al dat hij niet in het juiste lichaam zit; hij wil dolgraag een meisje worden’

David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim – zelfs zijn ouders hebben geen idee. Leo komt van een andere school. Er is daar iets gebeurd waar hij niet over wil praten. Maar als Leo het op een dag voor David opneemt en een jongen tegen de grond slaat, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, die ieder een groot geheim met zich meedragen.

jenny han aan alle jongens van wie ik hield

8. George – Alex Gino

Iets meer een jeugdboek dan young adult is George van Alex Gino. Net als Wie Is Nou Normaal? is de hoofdpersoon transgender. Zoals je in de samenvatting van het boek hieronder kunt lezen, is het meer een verhaal voor jongere lezers. Wat ook goed is, want waarom zou je dat op de basisschool niet al bespreken?

Als mensen naar George kijken, denken ze een jongen te zien. Maar zelf weet George dat ze geen jongen is. Ze weet zeker dat ze een meisje is. George denkt dat ze dit voor altijd geheim zal moeten houden. Dan verteld de juf dat ze met de klas het toneelstuk Charlotte’s Web op gaan voeren. George wil héél erg graag de rol van Charlotte spelen. De juf zegt dat ze er niet eens auditie voor kan doen… omdat ze een jongen is. Met de hulp van haar beste vriendin Kelly verzint George een plan. Niet alleen omdat ze dan Charlotte kan spelen, maar omdat ze dan kan zijn wie ze is – voor eens en altijd.

9. Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield – Jenny Han

Bij boeken over diversiteit sprongen er meteen wat boeken in mijn hoofd, denk aan Simon VS. en The Hate U Give. Bij Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield (To All The Boys I’ve Loved Before) stond ik er eigenlijk niet zo bij stil, maar ook dit boek heeft een wat diversere hoofdpersoon. Lara Jean en haar zusjes zijn namelijk Aziatisch. Andere bijfiguren hebben soms ook een andere afkomst. Wederom gaat dit boek niet over diversiteit, maar over het (liefdes)leven van Lara Jean.

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

10. Ik Geef Je De Zon – Jandy Nelson

Ik sluit het lijstje af met een bekend boek, namelijk Ik Geef Je De Zon (I’ll Give You The Sun). Veel mensen zijn helemaal weg van dit boek. Ik heb dat iets minder, maar het is wel een prima verhaal. De diversiteit merk je niet echt, behalve dat Noah op jongens valt. In het boek homoseksualiteit een thema, omdat Noah daar mee worstelt en verliefd wordt.

‘Veel mensen zijn helemaal weg van dit boek’

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Heb jij al een van deze boeken gelezen?