13-reasons-why

13 redenen waarom iedereen ’13 Reasons Why’ moet zien

Zo’n 8 jaar geleden las ik 13 Reasons Why, een boek dat een grote indruk op me achterliet. Ik was toen 15 jaar en kon me goed identificeren met verschillende personages uit het boek. Toen afgelopen vrijdag de gelijknamige serie gebaseerd op het boek op Netflix verscheen, begon ik meteen met kijken. Inmiddels heb ik alle afleveringen én de special gezien.

Natuurlijk kan ik simpelweg zeggen dat iedereen die dit leest nu moet beginnen met het kijken van 13 Reasons Why, maar om jullie écht te overtuigen heb ik 13 redenen voor jullie op een rijtje gezet.

 1. 13 Reasons Why opent je ogen. Het verhaal dat vertelt wordt in deze serie gaat over de 17-jarige Hannah Baker die zelfmoord pleegt. In 13 audioberichten vertelt ze waarom ze deze hartverscheurende keuze heeft gemaakt. Haar redenen beginnen ‘onschuldig’: een stukgelopen vriendschap, roddels, alcohol, drugs… ‘het bekende’. Toch opent de serie het gesprek over pesten, problemen en onzekerheden op de middelbare school. Hannah’s redenen om een eind aan haar leven te maken, gaan van kwaad tot erger en al snel kom je er als kijker achter dat al die ogenschijnlijk kleine dingen bij elkaar een groot effect kunnen hebben op iemands leven.
 2. En je oren. Eén van de belangrijkste doelen van deze serie is het openen van het gesprek. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te luisteren naar wat anderen zeggen. Vragen te stellen, het gesprek aan te gaan. Vergeet social media en zoek je vrienden op. Ook als je denkt dat ze je niet nodig hebben.
 3. 13 Reasons Why is één van de weinige tienerseries die daadwerkelijk ergens over gaat. Er verschijnen heel wat series tegenwoordig. En hoewel bijna elke tienerserie bepaalde issues aansnijdt, is dit een van de weinige series die mij echt aan het denken heeft gezet over dit soort onderwerpen.
 4. De serie blijft ontzettend dicht bij het boek. Schrijver Jay Asher was nauw betrokken bij het productieproces van de serie. Hij schreef het boek 13 Reasons Why al meer dan tien jaar geleden. Toch zijn dezelfde struggles nog steeds accuraat en dat is goed teruggekomen in de verfilming.
 5. De makers van de serie kijken niet weg voor problemen en brengen problemen nadrukkelijk in beeld. Bereid je voor op expliciete scènes waar niets uit de weg wordt gegaan. Ik wil niet teveel verklappen, maar zeker de laatste afleveringen hebben hierdoor een groot effect op mij gehad. Dit is geen serie die je ‘even’ kijkt ala Pretty Little Liars, Riverdale of Gossip Girl.

  13-reasons-why

 6. De acteurs zijn fantastisch. Ook niet onbelangrijk: goed acteerwerk. De producers van de serie hebben goed hun best gedaan en erg veel goede acteurs gevonden. De personages zijn ontzettend divers en de acteurs hierom ook. Dit zorgt er voor dat je meeleeft met de karakters en ook de geloofwaardigheid krijgt hierdoor een enorme boost.
 7. Je kunt je minstens met één van de personages identificeren. Omdat de personages zo divers zijn is er altijd wel iemand met wie jij een extra band voelt. Hiernaast heeft elk personage zijn of haar eigen verhaal. We zien niet alleen wat ze doen, maar vaak ook waarom ze iets doen. Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en dit heeft effect op bepaalde acties. Omdat je de thuissituatie van de personages ook krijgt te zien, wordt veel van het gedrag verklaard. Het gedrag wordt echter niet goedgepraat en dat is tevens een belangrijk punt in deze serie.
 8. Dankzij Selena Gomez is er niks ‘ge-sugarcoat‘. Selena Gomez is één van de executive producers van 13 Reasons Why. Zij is tevens degene die met het idee kwam om het boek te verfilmen. Gomez kampt(e) zelf met depressie en vond het daarom belangrijk dat de authenticiteit van dit verhaal behouden bleef. Volgens mij is ze hier goed in geslaagd!
 9. 13 Reasons Why is erg toegankelijk. Hoewel dit absoluut geen light watch is, is de serie wel erg toegankelijk. En dat is fijn, want hierdoor zien zoveel mogelijk mensen de serie. Ik zou deze serie niet per se gaan ‘bingewatchen’ of ‘s avonds voor het slapen gaan kijken (dat is wat ik deed…), maar doordat de serie begint met lichte onderwerpen zit je snel in het verhaal en kijk je de hele serie uit.

 10. De serie spoort je aan meer contact te zoeken met je vrienden. Vaak hebben mensen niet door wat een roddel (op social media) voor effect kan hebben. Foto’s of teksten kunnen op miljoenen verschillende manieren worden opgevat. Ga het gesprek dus aan en zoek contact op een andere manier dan via je telefoon.
 11. 13 Reasons Why biedt nieuwe inzichten én perspectieven. We hebben vaak al snel onze mening klaar over bepaalde situaties. Door deze serie leer je op een andere manier naar dingen te kijken. De situaties die worden beschreven zetten je zeker aan het denken.
 12. Dit verhaal is alles behalve een oppervlakkige tienerserie. Volgens mij begin ik in herhaling te vallen. Toch wil ik ieder aansporen je boek weg te leggen, je kalender leeg te maken en deze serie te gaan kijken. Er wordt natuurlijk wel vaker aandacht besteed aan (cyber)pesten, zelfmoord en andere problemen waar tieners mee kampen. Toch heb ik het idee dat deze serie meer taboes doorbreekt dan gewoonlijk, omdat de situaties echt in beeld worden gebracht.
 13. 13 Reasons Why kan problemen waar tieners mee kampen verminderen. Oké, deze reden heeft misschien wat meer nuance nodig. Dit kan ik natuurlijk niet zomaar zeggen en kan ook zeker niet bewezen worden. Ik wilde gewoon even jullie aandacht trekken. Ben je al aan het kijken?

Nog steeds niet overtuigd?

Bekijk hier de trailer voor een extra reden: