3PAK 2020: creatief, divers en toegankelijk

Met mijn 26 jaar ben ik het Young Adult-genre inmiddels wel ontgroeid, maar voor de Boekenweek voor Jongeren maak ik graag een uitzondering. Ik las de 3PAK 2020, bestaande uit 2 korte verhalen en 1 graphic novel. Die laatstgenoemde is nieuw dit jaar en wat mij betreft een goede toevoeging aan de bundel. Hieronder bespreek ik alle verhalen individueel.

De Virgin – Daniëlle Bakhuis

In De Virgin van Daniëlle Bakhuis biedt Hannah haar maagdelijkheid aan in een tv-show. Het verhaal speelt zich af in de wereld van o.a. De Executie, haar razendpopulaire Young Adult die in 2019 verscheen. Dit was voor mij de eerste kennismaking met Bakhuis, maar ik snap na dit korte verhaal al helemaal waarom mensen zo gek zijn op haar verhalen. Ik las als tiener namelijk ook aardig wat boeken die zich afspeelden in een dystopische samenleving en dit heeft me ook altijd blijven fascineren. Dit gecombineerd met mijn fascinatie voor reality shows maakte dit het perfecte verhaal voor mij. Ik kan me goed voorstellen dat dit ook veel jonge mensen aanspreekt, omdat het ondanks de vervreemde wereld toch dichtbij komt. Het zal me namelijk niets verbazen dat een dergelijke show binnenkort gewoon op tv (ofwel, on demand) verschijnt. De verwijzing naar de kijker vond ik persoonlijk het beste: hieruit blijkt namelijk dat de kijker er werkelijk niets om geeft wat er achter de schermen gebeurt, zolang het aan de voorkant maar vermakelijk is (denk ook eens om het Videoland/RTL-schandaal rondom het programma De Villa).

Al met al een toegankelijk verhaal, maar wel vooral bedoeld als reclame voor de boeken van Bakhuis. In dit geval is dat geen probleem, want dit smaakt zeker naar meer en ik zal iedere jongere dan ook aanraden haar boeken eens aan te schaffen dit najaar.

De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm – Pepijn Lanen & Floor van het Nederend

Een verhaal uit de koker van de tekstschrijver van De Jeugd van Tegenwoordig: Pepijn Lanen. En dat in stripvorm. Over het verhaal zag ik verschillende meningen voorbij komen. Ik sluit me aan bij de enthousiastelingen. De schrijfstijl is wat ik gewend ben van Pepijn aka Faberyayo. Ook doet het denken aan de graphic novel Hotel Dorado die hij in 2018 uitbracht in samenwerking met Floor van Nederend. In De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm wordt Faber Wilhelm wakker met een fikse kater en zoekt hij samen met zijn berggeit naar antwoorden over de avond ervoor terwijl hij tevens op zoek gaat naar de muzikant boven op de berg.

Dit verhaal is gek, maar juist daarom waardeer ik het. Het is die rare studentenavond die we allemaal wel kennen gemixt met een The Hangover-sausje. Het enige bezwaar dat ik heb is dat mijn verwachting is dat de jongeren die het soort avonden beleven die dit verhaal vertelt, doorgaans geen of weinig boeken lezen en hier helaas ook niet in geïnteresseerd zijn. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Laten we hopen dat dit verhaal de ogen opent en meer jonge mensen aan het lezen brengt.

Naar Mancora – Johan Fretz

Het laatste verhaal gaat over Benji die op reis is in Zuid-Amerika, hier verliefd wordt en zijn angsten moet overwinnen. Naar Mancora kwam wat volwassener op mij over. Desalniettemin kan ik me ook goed voorstellen dat dit verhaal ook goed werkt voor jongeren. Het overwinnen van angsten is immers een probleem waar we op alle leeftijden mee kampen.

Met dit verhaal waan je je in Zuid-Amerika, het zit namelijk vol mooie beschrijvingen en bovendien vol avontuur. De hoofdpersoon is daarnaast heerlijk cynisch (zo wordt perfect omschreven dat het grootste gedeelte van de jeugd tegenwoordig hun status of identiteit aan backpacken ontlenen en dat dit vooral niet de reden is waarom Benji zelf op reis gegaan). Vrij snel ga je echter de diepte in, het is bijzonder hoe snel je de hoofdpersoon leert kennen, dingen herkent en een verbinding voelt. En dat in slechts een paar pagina’s; ik ben sinds het lezen fan van Fretz!  Ten slotte weet hij naast avontuurlijkheid én het overwinnen van angsten ook nog wat romantiek in het verhaal te proppen. Al is dit verhaal kort, het voelde als een reis. Ik ga deze auteur zeker in de gaten houden. Volgens mij spreekt dit verhaal de breedste doelgroep aan en daarmee vind ik dit het beste verhaal. Sla de 3PAK dus niet dicht na de eerste 2 verhalen, maar sluit hem helemaal af. Save the best for last!

Over het algemeen ben ik zeker tevreden over de 3PAK 2020. Het is hoe dan ook goed dat er meer aandacht voor lezen onder jongeren ontstaan. De 3PAK 2020 is nog tot zondag 27 september op te halen in de boekhandels en bibliotheken. Laat hem niet aan je voorbij gaan!