must-reads oktober

Dit zijn de 6 must-reads van oktober

Als er weer een nieuwe maand aanbreekt, betekent het ook dat er nieuwe boeken verschijnen. Om in de overdosis boeken die uitkomen wat orde te scheppen, selecteer ik elke maand zes boeken die je niet mag missen. Welke dat deze maand zijn? Onder andere Sterrenstof en Halve Helden .

GESCHIEDENIS | Halve Helden – Karen Dierickx
Boeken die zich afspelen in het verleden vind ik vaak erg interessant. Halve Helden is zo’n boek die ik meteen op mijn lijstje moest zetten. Dit verhaal speelt zich namelijk af aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Je volgt Margrietje die net zestien is geworden en in deze vreemde tijd leeft. ‘Krijgsgevangenen en frontsoldaten keren druppelsgewijs terug. Eerst worden de teruggekeerde soldaten nog als helden onthaald, maar al gauw blijkt dat ze hooguit halve helden zijn, die nog vastzitten in hun herinneringen aan het front of de kampen. Voor de achterblijvers zijn zij het levende bewijs van wat ze zo graag willen vergeten. Margrietje staat erbij en kijkt ernaar. Zelf kijkt ze vol verwachting uit naar de thuiskomst van haar vader en vol vrees naar de terugkeer van haar broer Wannes. Voorzichtig durft ze zelfs de hoop toe te laten dat haar grote droom eindelijk een stapje dichterbij zal komen. Al ziet ze niet meteen hoe dat zou moeten gebeuren’ (via Hebban.nl). Ik vind het heel bijzonder dat het verhaal vanuit een zestienjarig meisje is geschreven, dat geeft deze periode toch een heel ander perspectief. Als jonge lezer is het extra leuk, misschien herken je je in alledaagse dingen die Margrietje doet, ook al is het bijna honderd jaar geleden. Erg interessant!

‘Ik vind het heel bijzonder dat het verhaal vanuit een zestienjarig meisje is geschreven, dat geeft deze periode toch een heel ander perspectief’

NON-FICTIE | Als Adem Lucht Wordt – Paul Kalanithi
Bij Overamstel Uitgevers komt een heel mooi non-fictie boek uit die je deze maand niet mag overslaan. Dit verhaal is namelijk echt heel bijzonder, het gaat over Paul (36), een neurochirurg die opeens een diagnose krijgt dat hij een heftige versie van longkanker heeft. ‘Van de ene op de andere dag verandert hij van een arts die levens redt in een patiënt die moet vechten voor zijn eigen leven. De laatste 22 maanden van zijn leven besluit hij zijn grote ambitie waar te maken: een meesterlijk boek schrijven over zijn bijzondere levensloop.’ (via Hebban.nl). Het is een verhaal over wat leven de moeite waard maakt, wat je moet doen als al je dromen opeens plaats moeten maken voor het noodlot. Een heel heftig verhaal zoals je merkt, maar ongelooflijk ontroerend.

ROMAN | Zoetbitter – Stephanie Danler
Zoetbitter is een roman waar al veel goeds over is gezegd, en daarom hoort ‘ie ook in dit lijstje thuis. Het klinkt namelijk veelbelovend! Hier gaat het over: ‘Tijdens de benauwde zomer van 2006 laat de 22-jarige Tess haar alledaagse, provinciale leven achter zich en vertrekt naar New York voor een nieuwe start. Als plattelandskind is Tess niet opgewassen tegen de losgeslagen levensstijl van de schreeuwerige New Yorkers. Ze huurt een kamer in Brooklyn en slaagt erin een baan te vinden als assistent-kelner bij een befaamd restaurant in Manhattan.
Tess sleept je mee door het chaotische, slopende, fascinerende horecaleven waar ze in belandt, tegen het decor van het genadeloze, rumoerige New York. Ze leert over oesters, champagne, bourgondische omgangsvormen en het nachtleven dat begint na sluitingstijd.
Net op het moment dat ze de smaak te pakken krijgt, raakt ze verstrikt in een ingewikkelde maar verleidelijke driehoeksverhouding met een ingetogen, bloedmooie barman en een oudere collega aan wie Tess zich vastklampt als een kind aan haar moeder. Zoetbitter is een zintuiglijke roman over verlangen, smaak en wat er overblijft na ontnuchtering. Maar boven alles is dit een verhaal over ervaringen: zoet én bitter.’

must-reads oktober
Bron: Hebban.nl

YOUNG ADULT | Sterrenstof – Krystal Sutherland
En door naar Young Adult, misschien wel mijn favoriete genre op het moment. Bij booktuber Fleurine zag ik dat er een nieuw soort uitgeverij is voor Young Adult-boeken, namelijk Uitgeverij Young & Awesome. In oktober komen er meteen een paar boeken uit waaronder Sterrenstof die een prachtige witte cover heeft met blauwe visjes. Dit is Sterrenstof in vogelvlucht: ‘Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?’ Klinkt als een heerlijke feelgood Young Adult. Ik zet ‘m in ieder geval op mijn lijstje, jij ook?

YOUNG ADULT | Siren – Kiera Cass
Kiera Cass, oh my god. Als je net zo van YA-boeken houdt als ikzelf, dan weet je het: Kiera Cass is geweldig. Na De Selectie-serie (waar ik op dit moment het vierde deel van lees!) komt ze nu met Siren. Dit verhaal gaat niet over prinsen en prinsessen, maar over de zogenoemde Sirene. Een korte samenvatting zodat je beter snapt waar het over gaat: ‘Kahlen is een sirene; haar leven staat in dienst van de Oceaan. Tijdens een verschrikkelijke schipbreuk, waarbij Kahlens familie omkwam, heeft de Oceaan haar gered van de verdrinkingsdood. In ruil voor haar leven moet Kahlen de Oceaan honderd jaar dienen als sirene. Door te zingen lokt ze mensen de diepte in. Haar stem is dodelijk voor iedere mens die hem hoort. Akinli is een mens; een vriendelijke, knappe jongen die alles is waar Kahlen ooit van heeft gedroomd. Verliefd worden brengt hen allebei in gevaar… maar Kahlen kan het niet verdragen om van hem weg te blijven. Zal ze alles op het spel zetten om haar hart te volgen?’

‘Als je net zo van YA-boeken houdt als ikzelf, dan weet je het: Kiera Cass is geweldig’

YOUNG ADULT | Verdwenen – Tara Altebrando
Nog meer Young Adult, aangezien er zoveel leuks uitkomt in oktober! Dit is Verdwenen die uitkomt bij Uitgeverij Young & Awesome. Het gaat over verdwenen kinderen die plotseling terugkomen. Je kunt dus wel zeggen dat dit een YA-thriller is. In het kort: ‘Elf jaar geleden verdwenen zes kinderen. Ze werden nooit gevonden. Nu komen er vijf terug – zonder één herinnering aan de afgelopen elf jaar. Avery is vijftien als het onvoorstelbare gebeurt: de vermiste kinderen keren ongedeerd terug. Allemaal, behalve haar broer Max. En geen van hen kan zich herinneren wat er is gebeurd, wie hen heeft meegenomen of waar ze al die tijd geweest zijn. Samen met de teruggekeerde Lucas zet Avery alles op alles om het mysterie op te lossen.’ Ik ben onwijs benieuwd naar dit boek en wil ‘m heel graag gaan lezen.

Welk boek wil jij gaan lezen van dit lijstje?