Blogmas 15: Kijktips voor wanneer je een hekel aan de feestdagen hebt

Heb je een hekel aan de feestdagen, kun je inmiddels geen kerstfilms meer zien of ben je gewoon toe aan wat grauwere tv? Nou dan zit je hier goed. We tippen je vandaag een aantal films/series die allesbehalve bijdragen aan die o zo vrolijke kerstsfeer.

The Ripper – Netflix
Jack the Ripper. Wie kent hem niet. Jack is al jaren onderwerp van menig film, series en boeken, maar nu komt Netflix weer met een nieuwe miniserie. Deze keer over een zogenaamde ‘mondern day Jack the Ripper’ uit 1970 en welk effect de sociale omstandigheden in het Noord-Engeland van de jaren 70 hadden op de klopjacht van de politie? Iedereen bemoeide zich ermee, maar of dit het onderzoek uiteindelijk ook heeft geholpen?

Dus, op zoek naar gruwel, moord en boze menigtes? Dan zit je met deze miniserie goed. Bovendien is het ook een stukje relevantie geschiedenis. Win-win.

Copycat – Amazon Prime
Sigourney Weaver is een fantastische actrice. Alleen al haar performance van psychiater met pleinvrees is een traktatie om naar te kijken. Helen Hudson richtte zich tijdens haar carrière op seriemoordenaars en gaf wereldwijd lezingen over het profileren van mannen als Ted Bundy, Ed Gein en andere vreselijke figuren. Tijdens een van die lezingen wordt ze zelf bijna op gruwelijke wijze vermoord. Ze overleeft, maar durft haar huis niet meer uit. Ze brengt haar dagen door met online schaken, het lezen van de krant en het luisteren naar haar politiescanner.

Rechercheur MJ kampt ondertussen met meerdere moordzaken. Ze heeft het vermoeden dat er een seriemoordenaar aan het werk is, maar ze komt geen steek verder. De moorden lijken namelijk helemaal niet op elkaar. Al snel komt ze met Helen in contact. Hun relatie verloopt eerst stroef, maar samen komen ze erachter dat de dader moorden van meerdere seriemoordenaars kopieert. Het onderzoek vordert, maar dan neemt de moordenaar contact op met Helen.

Deze film van Jon Amiel is echt een verborgen parel. Amiel weet zelfs de meest saaie gebeurtenissen spannend te maken, waardoor je tijdens deze film continu op het puntje van je stoel zit. Zo zien we bijvoorbeeld Helen die de krant probeert te pakken. Niks bijzonders, zou je denken. Hij ligt deze keer alleen redelijk ver van de voordeur. Helen slaat er wanhopig naar met een bezem, maar tevergeefs. Het is snel duidelijk dat ze zelf naar buiten zal moeten. De muziek, de special effects en het acteerwerk maken zelfs deze scene angstaanjagend. De moorden zijn bovendien redelijk expliciet, dus deze film is zeker niet voor de teerhartige. Fans van Basic Instinct zitten hier daarentgen helemaal goed.

Seven – Netflix
Wat is dit een gruwelijke film. Letterlijk. Met acteurs Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey en Gwyneth Paltrow gooit deze film direct hoge ogen. En ja, ze voegen absoluut wat toe, maar het verhaal is nog veel beter.

Rechercheurs Sommerset (Freeman) en Mills (Pitt) zoeken een moordenaar die zijn moorden lijkt te plegen op basis van de zeven hoofdzonden. Zo moet een dikke man zoveel eten dat zijn maag er letterlijk van scheurt (vraatzucht) en moet rijke inhalige advocaat een pond (halve kilo) van zijn eigen lichaam afsnijden (hebzucht). De tijd dringt, want het is zeker dat er nog vijf moorden op de planning staan.

Het verhaal klinkt vanzelfsprekend, maar is dat allesbehalve. Bovendien zijn ook deze moorden ontzettend expliciet. Er is zelfs een veelbesproken scene die je na het zien van deze film zeker even moet Googlen (meer gaan we niet verklappen). De personages in deze film zijn zo goed uitgewerkt en sluiten zo goed op elkaar aan dat de uiteindelijke plottwists behoorlijk rauw op je dak vallen.

Deze film gaat je hoe dan ook achtervolgen. Onze beschrijving doet hem bovendien geen recht. Ga deze film gewoon zien. Geloof ons maar.