Blogmas 16: Recensie ‘Een dodelijke opleiding’ van Naomi Novik

Naomi Novik’s nieuwste boek, ‘Een dodelijke opleiding’, is geen alleenstaand boek. Het is het eerste deel van haar nieuwste serie: de Scholomance. Eerder verscheen van Novik het succesvolle boek ‘Ontworteld’. Of ‘Een dodelijke opleiding’ net zo goed bevalt, lees je hier.

El Higgins is een meisje dat net zoals de rest van haar klasgenoten de kracht bezit om “mana” – een soort energie – uit objecten en levende wezens te trekken. Mana wordt vervolgens gebruikt voor magische spreuken. De school van El, de Scholomance, zit vol mensen die op de “goede” manier mana proberen te maken: door lichamelijke inspanning te leveren. Maar ook de minder goede manier wordt veel gebruikt: het stelen van mama van je klasgenoten of andere levende wezens. Deze mana is nodig, want je kunt de school alleen verlaten als je sterft, of slaagt voor de slagingsceremonie. En je raad het al, voor die ceremonie heb je mana nodig. Het komt nog relatief vaak voor dat leerlingen sterven, want er zitten ook overal monsters op school. Nergens ben je veilig. Sterker nog, de school lijkt te leven en heeft dus levens van studenten nodig om door te blijven gaan.

Novik schetst een wereld als geen ander

El is bijzonder. Zij kan namelijk ergens zoveel kracht uit trekken, dat ze haar klasgenoten ermee kan vermoorden. Ze probeert natuurlijk uit alle macht dit niet te doen, maar dat is lastiger dan verwacht. Helemaal wanneer klasgenoot Orion voor de zoveelste keer opzichtig met de eer strijkt…

Novik schetst een wereld als geen ander. Toen ik eenmaal begonnen was heb ik dit boek in één dag uitgelezen. Ik was erg nieuwsgierig naar wat er allemaal op deze school gebeurt. Met een interessante nieuwe omgeving – een soort donkere gevaarlijke Harry Potter wereld – kon ik niet anders dan wegdromen. De setting was erg creatief en geloofwaardig. El is daarnaast het perfecte personage voor deze wereld. Omdat ze moest vechten voor een plek en voor overleving is ze sterk van mening, vaak tegen het boze aan en niet zomaar omver te lopen. Dit past uitstekend in deze harde wereld.

Personage El past uitstekend in deze harde wereld

Het enige waar ik soms een beetje moeite mee had was de beschrijving van de kamers en hoe de monsters soms zomaar bij El op haar kamer kwamen. Toen ik het boek uit had ontdekte ik dat achterin het boek schetsen stonden van de ruimtes. Deze hadden naar mijn mening wel voorin het boek mogen zitten, zodat dit eerder duidelijk zou zijn.

Al met al was dit een super interessant boek. Een heel meeslepende nieuwe wereld met een sterke hoofdpersoon die hier perfect past. Ik ben erg benieuwd wat Novik nog meer in deze wereld gaat creëren. Kom maar op met de volgende delen!