Blogmas 18: Luisterdocumentaire ‘Einde’ van Anna Nooshin is combinatie podcast en luisterboek

Einde. Een interessant, en voor velen beangstigend, woord. Ook is ‘Einde’ de titel van een exclusieve luisterdocumentaire die Anna Nooshin maakte in samenwerking met Storytel. Met wisselende commentaren blijkt dit een interessant concept om nader te bespreken.

Over ‘Einde’

Anna Nooshin neemt je mee naar… het einde. In deze 5-delige luisterdocumentaire onderzoekt ze dit onderwerp en vertelt ze waarom het haar – en met haar heel veel anderen – zo bezighoudt. Ze spreekt wetenschappers, psychologen, prekers en ervaringsdeskundigen. Zo is advocate Antoinette dagelijks bezig met het voorbereiden op een mogelijke apocalyps, en vertelt voormalig sektelid Jaap over zijn leven bij de doomsday sekte. Wetenschappers en psychotherapeuten leggen uit hoe wij als mensen reageren op verschillende type rampen en hoe je daar op voorbereid kan zijn. Maar het beste advies komt van Anna’s moeder Lai. Samen met haar moeder bespreekt Anna eindes die ze zelf meegemaakt hebben, over moeilijke, hartverscheurende beslissingen en de troost die een gezin kan bieden.

(Bron: Storytel.com).

Een luisterdocumentaire. Hoe zit dat?

Het is een nieuw concept: de luisterdocumentaire. Al doet het erg denken aan een podcast. Slim van Storytel om op deze hype in te spelen met een eigen, exclusieve serie. En dat met een bekende influencer. Dit laatste zal er ongetwijfeld voor zorgen dat ze weer een nieuwe doelgroep aansnijden voor hun andere luisterboeken.

In ‘Einde’ schakelen we van persoonlijke observaties van Nooshin naar interviews met deskundigen en van muzikale intermezzo’s naar persoonlijke gesprekken tussen Nooshin en haar moeder. Het is een mooie combinatie van concrete feiten en persoonlijke ervaringen. In dat opzicht verschilt de luisterdocumentaire natuurlijk wel van de podcast. Waarbij die laatste al snel richting een radio-programma neigt, komt de luisterdocumentaire toch dichterbij een luisterboek. En daarvoor is Storytel natuurlijk wel the place to be.

Eindoordeel

Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van de nieuwe vorm van content verspreiden – de luisterdocumentaire – dan van het verhaal dat uiteindelijk vertelt wordt. Hoewel het me wel aan het denken zette, bleef er uiteindelijk weinig echt hangen. Wel moet ik toegeven dat dit waarschijnlijk ook komt doordat ik vrij nuchter in het leven sta. Ik geloof simpelweg niet dat wanneer een apocalyps echt ons leven bereikt, die paar extra blikken soep in mijn kelder mijn leven gaan redden. Tegelijkertijd ben ik trouwens te bang om me echt te verdiepen in de content, want ik ben dan ook wel weer zo’n controlfreak die zich hier helemaal in kan verliezen.

Al met al ben ik wel tot een nieuwe ervaring gekomen. Ik kwam er namelijk achter dat je niet alleen series hebt die ‘lekker weg kijken’. De ‘binge-watcher’ in mij kan nu ook een ‘binge-listener’ worden. ‘Einde’ was namelijk perfect om ‘lekker weg te luisteren’. Je zet het aan terwijl je in slaap valt, terwijl je de was opvouwt, terwijl je de afwas doet of gewoon om jezelf even te dwingen helemaal niks te doen behalve te luisteren naar de stem van Nooshin.

Zelf luisteren?

Dat kan uiteraard. Via Storytel.com/einde. Bovendien kun je nu 30 dagen gratis luisteren.