Blogmas 20: 5 originele bordspellen voor tijdens de feestdagen

Je moeder die je eerst met veel overredingskracht moet overhalen mee te doen, je vader die net doet alsof hij er niks van snapt en ondertussen stiekem wint of je broertje die halverwege het spel gefrustreerd het bord van tafel mept. Er is niets leuker dan een bordspel tijdens de feestdagen. Toch kunnen we ons best voorstellen dat je inmiddels wel uitgekeken bent op de ouderwetste spellen. Speciaal voor die mensen tippen we vijf bordspellen (of edities) die je waarschijnlijk nog niet gespeeld hebt, maar wel wil spelen.

Harry Potter and the Battle of Hogwarts
We moeten bekennen dat we dit spel nog nooit gespeeld hebben, maar het klinkt wel als iets dat we graag willen doen. Iedereen speelt als een student van Hogwarts (Ron, Harry, Hermelien etc) en samen moeten jullie de school beschermen tegen allerlei gevaren. De online reviews zijn behoorlijk positief. Het leuke van dit spel (schijnt) is dat je met elkaar moet samenwerken en als het ware het bord moet verslaan. Dit spel is dus voor de gezinnen die het geruzie aan tafel juist willen vermijden.

Trivial Pursuit Friends Editie
Oké, het is niet echt een bordspel, maar hij mag niet op dit lijstje ontbreken. Trivial Pursuit is zo’n spel waarbij iedereen plots vreselijk fanatiek wordt. Sterker nog, we hebben weleens mensen antwoorden horen schreeuwen. Gewoon omdat de spanning te hoog opliep. Het feit dat de vragen hier alleen over Friends gaan maakt dat de strijd nog spannender kan worden. We gaan er tenminste van uit dat als je deze editie speelt, je iets van de sitcom afweet. Dat betekent dus dat de gemoederen nog hoger zullen oplopen! Klinkt goed toch?

Game of Thrones – Bordspel
Dit spel is voor de echte doorzetters. Waarschijnlijk ben je kerstavond alleen al wel zoet met het doorlezen en begrijpen van de handleiding, maar daarna heb je ook wat. Ook in dit spel kruip je in de huid van bekende personages, deze keer in die van Game of Thrones. Winnen doe je door je billen op de begeerde Iron Throne te plaatsen. Het spel is een soort mix van Kolonisten van Caten en Risk, maar dan nog beter.

EXIT De dode in de Orient Express – Escape Room – Bordspel
Natuurlijk mag ook een Escape Room niet op dit lijstje ontbreken. Inmiddels is iedereen wel met het concept bekend. Het spel heeft veel verschillende varianten, maar dit is toch wel onze favoriet (uiteraard door de link met Agatha Christie en haar boek The Murder on the Orient Express). In deze editie draait het om het opsporen van de moordenaar. Meer gaan we niet verklappen. Speel deze gewoon, ga je geen spijt van krijgen!

Monopoly voor Millennials – Bordspel
Je voelde hem al aankomen: Monopoly mag tijdens geen enkele kerst ontbreken. Toch willen we hier niet saai het originele spel tippen. In plaats daarvan lichten we de Millennial-editie uit. Onder het mom: ‘vergeet onroerend goed, dat kun je toch niet betalen’, gaat het in dit spel niet om geld, maar om het verzamelen van mooie herinneringen. Is weer eens wat anders dan het gevecht om de Kalverstraat.

Welk bordspel speel jij altijd tijdens de feestdagen?