Blogmas 8: ‘Dash & Lily’: een kerstmis feelgood hit?

Maak kennis met Dash en Lily, twee tieners wonende in het bruisende New York (toen het nog bruisend was). Beide personages zijn nogal teruggetrokken en in zichzelf gekeerd – Dash heeft net een lange relatie achter de rug, Lily is sociaal wat ongemakkelijk. In een met hulst en kerstlampjes versierde serie verteld Netflix hun liefdesverhaal.

In de nieuwe kerstserie Dash & Lily, in november uitgekomen op Netflix, maken we kennis met de gelijknamige personages. Dash is een in zichzelf gekeerde jongen met gescheiden ouders die besluit de feestdagen in zijn eentje door te brengen. Nadat het meisje van zijn dromen naar Brazilië verhuisde en zo een einde maakte aan hun relatie, heeft zijn zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen en heeft hij weinig zin in de naderende kerstdagen. Lily, aan de andere kant, is een creatieve enthousiasteling over zo ongeveer alles in het leven – inclusief kerst. Wel heeft ze weinig vrienden op high school – ze vinden haar ‘raar’ – waardoor ze de dagen het liefste doorbrengt met haar volwassen vrienden waarmee ze ‘een goed gesprek kan voeren’. Om van de liefde nog maar te zwijgen; een jongen die op haar zou kunnen vallen, dat vindt ze ondenkbaar.

Notitieboekje
Wat hebben deze twee tieners gemeen? Ze houden beiden van lezen en neuzen graag rond in de meest geweldige boekhandel van New York, The Strand Bookstore (die dan ook als zeer welkom decor voor deze serie dient). In een poging tot een romantisch experiment schrijft Lily een serie opdrachten in een rood notitieboekje, en zet ze in overleg met een van de medewerkers in deze boekhandel neer. Toevallig is het natuurlijk niet wanneer Dash, ook fervent boekenwurm, dit rode notitieboekje vindt en geïntrigeerd genoeg is om over te gaan tot het uitvoeren van de opdrachten. Zo begint een over en weer geven van het notitieboekje, waarin de een steeds opdrachten en verhalen achterlaat voor de ander. Zes afleveringen lang volgen we hoe deze prille liefde zich op afstand ontwikkelt, natuurlijk allemaal afstevenend op het moment dat de twee elkaar eindelijk in het echt zullen ontmoeten.

Clichématig beeld?
De hierboven geschreven samenvatting schetst een nogal clichématig beeld van de serie. Twee onzekere tieners, ongelukkig in de liefde, vinden elkaar op een originele manier tegen de setting van een grote Amerikaanse stad in kerstversiering. Toch zorgt het feit dat de twee hoofdpersonages elkaar niet ontmoeten tot in de laatste afleveringen van de serie voor een bepaalde spanning die niet typisch is voor de cliché kerstfilms waar Netflix ons ook voldoende in voorziet. De personages hebben een aantal archetypische kenmerken, zeker, maar de happy ending wordt niet bereikt tot een aantal realistische obstakels zijn overwonnen. Dat brengt net dat stukje diepgang aan in deze serie die ervoor zorgt dat je niet het gevoel hebt de zoveelste versie van hetzelfde verhaal te hebben gezien.

Dan is er natuurlijk ook nog de vraag of we ons wel moeten willen verzetten tegen een clichématig liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens kerst – kerstfilms (of series, in dit geval) zouden geen kerstfilms zijn als ze géén clichés bevatten. Dash & Lily is in dat opzicht een heerlijk verhaal over een eerste liefde in een prachtig versierde en bruisende stad, waar je je even naartoe getransporteerd voelt vanaf de bank waar je al heel 2020 op zit.