boeken-die-ik-als-kind-las-lena-lijstje

Boeken die ik las toen ik kind was | Boekenpraat #1

Amy, van de blog Twintig En Nog Wat, schreef afgelopen week deze blogpost over de boeken die ze als kind las. Zo’n leuk idee, daar wilde ik zelf ook graag een blogpost over schrijven. Als kind las ik namelijk heel graag boeken. Je kan zelfs wel zeggen dat ik boeken verslond. Tijd voor een blogpost dus! Over maximaal boeken lenen bij de bibliotheek, in groepjes lezen op school en lijstjes maken door Lena Lijstje.

Wanneer ik boeken las: bibliotheek, thuis & op school

Lang leve het gratis boeken lezen als kind bij de bibliotheek. Met mijn bibliotheekpas in de aanslag (of nou ja, ik denk dat mijn moeder die in haar tas had, aangezien ik een jaar of 7 was), liep ik regelmatig naar de hoek vol kinderboeken in de bibliotheek. Ik kan dat nog zo goed herinneren, bijna alsof het de dag van gisteren was. Zo goed als altijd, leende ik maximaal: zeven boeken. In de zomervakantie zelfs tien! Thuis las ik die stapel boeken dan uit.

‘Mega leuk, vond ik die leesgroepjes, vooral omdat je hardop moest voorlezen’

Maar niet alleen thuis, ook op school las ik. Iedere donderdagochtend waren er bij ons op de basisschool leesgroepjes. Samen met een ‘leesmoeder’ (of een ‘leesvader’, al waren het vooral moeders) en een paar andere kinderen uit verschillende groepen, las je dan een poosje in de ochtend. Mega leuk vond ik dat, vooral omdat je hardop moest voorlezen. Ik verheugde me daar altijd op en kon niet wachten totdat ik aan de beurt was. Blijkbaar was ik best goed in dat lezen, want ik had al heel snel het hoogste leesniveau: AVI 9 plus – volgens mij was het zoiets. Een boekenwurm in spe, kun je wel zeggen. 😉 Van mijn tijd op de basisschool kan ik de boeken die hieronder staan nog goed herinneren.

De Mooiste Vis Van De Zee

boeken-die-ik-als-kind-las-de-mooiste-vis-van-de-zee
Bron: adawaninge.nl

De Mooiste Vis Van De Zee herinner ik me nog goed. Vooral de mooie illustraties – met glitter! – vond ik als kind fantastisch. Ik geloof dat ik aardig jong was, toen ik dit las of kreeg voorgelezen. Het verhaal zelf, herinner ik me dan ook niet meer. Maar na wat zoekwerk blijkt dit boek over een vis te gaan die alle schatten voor zichzelf wil houden. Andere vissen in de zee vinden hem daarom niet aardig.

Floortje

Bron: www.suzannebuis.nl

Een meisje dat allemaal avonturen beleeft, dat was Floortje uit de Floortje-boekenreeks. Ik weet nog dat ik deze boeken graag leende bij de bibliotheek, maar de boeken uit de reeks die over paarden gingen leende ik nooit. Dat vond ik stom omdat ik geen paardenmeisje was, haha.

Hoe Overleef Ik-serie

Hoewel de boeken inmiddels in een heel fancy nieuw jasje zijn gestoken door Uitgeverij Querido, was ik al fan van de HOI-boeken toen ze deze heerlijke oldskool covers hadden. Als je van mijn leeftijd bent, heb je de HOI-boeken ongetwijfeld ook gelezen. Ze waren onwijs populair. Ik leende de meeste boeken bij de bieb, maar heb er ook een paar zelf gekocht. Mijn favoriete delen waren Hoe Overleef Ik Mezelf? en Hoe Overleef Ik Met/Zonder Vrienden? Ik leefde echt mee met hoofdpersoon Rosa en heb daarom ook alle boeken gelezen. Zo’n fijne serie! Later las ik zelfs nog Hoe Overleeft Rosa In New York? waarin hoofdpersoon Rosa 18 jaar is en een tijdje in New York gaat werken. Heel grappig om nu te lezen, omdat ik door de hele serie bijna het gevoel heb alsof ik Rosa persoonlijk ken.

Lena Lijstje

boeken-die-ik-als-kind-las-lena-lijstje
Bron: Bol.com/Querido

Aan het einde van de basisschool las ik, naar de Hoe OverLeef Ik?-boeken, de boeken over Lena Lijstje, ook geschreven door Francine Oomen. Alle vier de delen – Lena Lijstje, Het geheim van Lena Lijstje, De reis van Lena Lijstje en De droom van Lena Lijstje – heb ik gelezen. Ik vond ze allemaal zo leuk, omdat het leest als een dagboek. Lena bespreekt in de boeken al haar geheimen en maakt overal lijstjes voor. Hierdoor ging ik zelf ook OVERAL lijstjes van maken, haha! Trouwens, leuk feitje: Lena Lijstje heet eigenlijk Marleen. JA ECHT! #MINDBLOWING

100% Nina

Er zijn meerdere 100%-boeken van Niki Smit, maar 100% Nina heb ik volgens mij als enige gelezen. Ik herinner me nog dat ik dit boek zelf had, en dat ik het aan het einde van de basisschool meerdere keren had gelezen. Het is super simpel geschreven, waardoor ik het altijd snel uit had. De hoofdpersoon Nina vond ik ook hilarisch, omdat ze populair wil zijn maar dat helemaal niet lukt. Toen ik de flaptekst van het boek opzocht moest ik weer lachen, omdat ik me alles nog zo goed kan herinneren en het heel erg zeroes is: van lovetestjes maken in tijdschriften tot ‘een glamour girl’ willen zijn. Heerlijk.

Dit was een deel van de boeken die ik las toen ik kind was. Las jij dezelfde boeken en herken je jezelf hier in? Of las je andere boeken? Laat het me weten in de reacties.