feministische young adult boekentips

Boekentips: 10 feministische YA-boeken

Je las misschien mijn blogpost over waarom feminisme in YA-boeken zo belangrijk is al, vandaag ga ik daar op door en geef ik je boekentips. Let’s get started.

door Paula

Engelstalige YA-boeken

feministische young adult boekentips

Girl Mans Up van M-E Girard is zo’n boek waarvan ik hoop dat het ooit vertaald zal worden. Het verhaal gaat over Pen, een meisje dat zich jongensachtiger kleedt dan de norm. Thema’s als seksualiteit en gender worden aangestipt, waardoor je als lezer ongetwijfeld ook gaat nadenken over deze onderwerpen. Als tweede kwam ik The Education of Margot Sanchez van Lilliam Rivera tegen. Dit boek oogt lekker luchtig, maar gaat ook over pittige onderwerpen zoals privilege, gentrification en complexe relaties.

‘In deze YA gaat het over een hoofdpersoon die aseksueel is’

Dan The Female of the Species van Mindy McGinnis. Een typisch boek dat laat zien hoe veelzijdig en diepgaand YA kan zijn, want in dit verhaal draait het om de cultuur rondom verkrachting. Heftig, maar onwijs goed dat het wordt besproken. Een meer luchtiger boek is Big bones van Laura Dockrill dat over een heel ander onderdeel van feminisme gaat, namelijk body positivity en eigenwaarde. Ik eindig het lijstje met Let’s talk about love van Claire Kann. Kann was met dit boek genomineerd voor een Goodreads-award en dat was niet voor niets zo. Deze YA is heel open minded en gaat over Alice, die aseksueel is. Iets waar je vrijwel nooit iets over leest in boeken, maar in deze YA dus wel!

YA-boeken waar een Nederlandse vertaling van is verschenen

feministische young adult boekentips

Allesbehalve Oké – Laura Steven (Goodreads + mijn recensie) was een van mijn favoriete boeken van vorig jaar. Deze YA gaat over het uitlekken van foto’s, dubbele standaarden tussen mannen en vrouwen & slutshaming. Feministisch as hell en een van de grappigste YA-boeken die ik ooit las. Ik hoop dat het vervolg, die al wel beschikbaar is in het Engels, ook wordt vertaald. Dan Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi (Goodreads + mijn recensie). Een boek hoeft niet per se om een feministisch thema te draaien, om feministisch te zijn, en dat bewijst Tomi met dit boek. Hoofdpersoon Zélie is een heel krachtig personage en neemt je mee op een spannende reis in een bijzondere fantasywereld dat doet denken aan Afrika. Als je van fantasy houdt én van boeken met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage, moet je deze zeker lezen.

Feminisme gaat ook over jezelf leren kennen als vrouw, betere keuzes maken en een nieuwe weg inslaan. In Clean van Juno Dawson (Goodreads + mijn recensie) volgen we Lexi die terechtkomt in een afkickkliniek. Wat ik zo leuk vond aan het boek is de vlotte manier waarop het is geschreven. De auteur maakt daarnaast álles bespreekbaar, van seks en masturbatie tot ongesteld worden. Heel tof. Een feministische YA die ik nog wil lezen is Mermaid van Louise O’Neill. Ik zag veel goede recensies op Goodreads en het boek wordt zelfs een feministisch sprookje genoemd, dus je snapt dat ik benieuwd ben. In dit verhaal draait het om zeemeermin Gaia die wil ontsnappen uit de handen van haar onderdrukkende vader. Ik weet niet over welke onderwerpen het precies gaat, maar ik las dat het onder andere over seksualiteit en onderdrukking gaat. Erg benieuwd!

‘Mermaid wordt ook wel een feministisch sprookje genoemd’

Het laatste boek dat ik wil noemen is Royals van Rachel Hawkins (Goodreads + mijn recensie). Ik had wel het een en ander aan te merken op dit boek, maar toch vond ik ‘m wel in dit lijstje passen. Royals is namelijk zo’n verademing, omdat het niet zo serieus is allemaal. Het is heel grappig, want de zus van hoofdpersoon Daisy gaat trouwen met de kroonprins van Schotland, waardoor zij ineens semi-bekend is. Echt heel leuk om te lezen, feministische YA is namelijk echt niet alleen maar heel serieus. Een van de leukste scènes uit het boek vond ik dat Daisy een jongen wegduwt die haar probeert te zoenen. YES GIRL! Waar het in veel andere boeken altijd vet romantisch is als een jongen een meisje probeert te zoenen, is het hier ongemakkelijk en bovendien wil Daisy niet door ‘m gezoend worden. Lekker realistisch, beetje sassy – ondanks sommige cliché dingen toch een aanrader.

Heb jij al een van deze boeken gelezen?