Feministische boeken non-fictie

Boekentips: 10 non-fictie boeken over feminisme

Van 10 feministische YA-boeken, naar 10 non-fictie boeken over feminisme. Met boeken die handig zijn als je begint met lezen over feminisme tot wat meer verdieping.

door Paula

Boeken voor als je net begint met lezen over feminisme

Feministische boeken non-fictie

Wolf van Maartje Laterveer hebben we al eerder genoemd op onze blog, onder andere in dit eerste indruk-artikel van Anna. In deze bundel vindt je 13 essays over de vrouw, over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Een echte must-read en zeker een tip voor als je begint met lezen over feminisme. Dan De nieuwe feministische leeslijst van Marja Pruis. Bij dit boek draait het om boekentips. Welke boeken moet je als feminist van nu echt gelezen hebben? Dat vertelt Marja Pruis je, samen met andere vrouwelijke schrijfsters van columnisten zoals Clarice Gargard en Bregje Hofstede. Handig boek om af en toe in de bladeren en weer een nieuwe boekentip op te doen.

Welke boeken moet je als feminist van nu echt gelezen hebben?

Als derde kwam ik Echte vrouwen bestaan niet van Yasmine Schillebeeckx tegen. Zoals de titel al wat doet vermoeden, gaat dit over het ideaalbeeld van een vrouw en dat je daar nooit 100% aan kunt voldoen. Echte vrouwen bestaan namelijk niet. Een kritisch en grappig boek dat mythes zoals ‘een echte vrouw heeft rondingen’ ontkracht.

Alle boeken hierboven zijn eigenlijk prima om mee te beginnen als je meer wilt weten over feminisme. Toch raad ik zelf altijd Damn, Honey van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. In mijn recensie aan. In dit pamflet lees je er meer over de basics van feminisme, gecombineerd met eigen ervaringen van de auteurs. Heel leuk, vlot en laagdrempelig. Het beste boek in dit lijstje om mee te beginnen als je wat jonger bent. Kun je daarna verder met Feministen dragen geen roze (en andere leugens) van Scarlett Curtis e.a., want die is een flink stuk dikker dan Damn, Honey. Scarlett Curtis en andere vrouwen vertellen in deze bundel over wat feminisme voor hen betekent en dat gaat alle kanten op. Over je eigen bedrijf beginnen als vrouw, maar ook over slutshaming en seksualiteit.

Iets meer de diepte in

Feministische boeken non-fictie

Chimamanda Ngozi Adichie gaf een Tedtalk over feminisme die zo’n vijf miljoen keer werd bekeken. Daarna schreef ze een boek, in het Nederlands vertaald als We moeten allemaal feminist zijn. Adichie heeft het hierin met name over intersectioneel feminisme, dus als je daar meer over wilt weten dan is dit zeker een goede start. Jezelf meer verdiepen in feminisme en seksualiteit? Dan kun je niet om Van vulva tot vagina van Mariah Mansvelt-Beck e.a. heen. Een verdiepend werk over menstruatie, gesprekken durven voeren over seks en natuurlijk het vrouwelijk lichaam.

Van intersectioneel feminisme en seksualiteit, naar een ander sub-onderwerp van feminisme: de geschiedenis. De meeste mensen hebben op school wel iets meegekregen, zoals de feministische golven en de Dolle Mina’s. In Dolle mythes legt Linda Duits het allemaal nog eens helder uit en gaat het over wat er nu daadwerkelijk gebeurde tijdens de Tweede Golf. Ook ontkracht Duits mythes over feminisme en spiegelt ze de feministen van toen met de praktijken van jonge feministen nu.

‘Linda Duits legt uit wat er nu daadwerkelijk gebeurde tijdens de Tweede Golf’

Volgende sub-onderwerp: werkende vrouwen. In De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster van Els Quaegebeur, de titel is een hele mond vol, gaat het over vrouwen en beroepen. Els Quaebeur, journaliste en schrijfster van bijvoorbeeld Bij Starbucks Heet Ik Amy, interviewde namelijk bekende en onbekende vrouwen die vijftig jaar werkervaring hebben en zo de weg hebben geplaveid voor jongere vrouwen. De verhalen geven daarbij een mooi tijdsbeeld: advocaat Ties Prakken over de eerste milieuactivisten en het combineren van werk en kind in de advocatuur of actrice Ingeborg Elzevier over de toneelwereld van toen en die van nu. Over de handtastelijkheden toen, en de ophef daarover nu. En als laatste boek tip ik Mannen leggen me altijd alles uit van Rebecca Solnit. Dit gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over mansplaining. Het fenomeen dat mannen vrouwen alles uit gaan leggen, terwijl de vrouw het allang weet. Heel irritant. Verder schetst het boek een beeld van de samenleving die nog steeds doortrokken is van ongelijkheid tussen de seksen.

Als je nog een aanvulling hebt op deze lijst: laat het zeker weten. Heb jij al een van deze boeken gelezen?