Boekenweek bij Must Magazine: aandacht voor de vrouw

Het is feest! En dat betekent vieren. Gelukkig gaat dat de komende week volop gebeuren. Vandaag is de Boekenweek namelijk van start gegaan. En daar willen we graag groots aandacht aan geven. We hebben alleen nog wel een klein probleempje met het thema…

In maart 2018, vlak na de vorige Boekenweek werd het thema van dit jaar bekend gemaakt: ‘De moeder de vrouw’. Het boekenweekgeschenk zal geschreven worden door Jan Siebelink en het essay door Murat Isik. Jawel, twee mannen. En dat deed nogal wat stof opwaaien. Zowel in onze groepsapp als in de rest van het land. De aankondiging van het CPNB zorgde voor behoorlijk wat kritiek. Op 18 juni 2018 publiceerden NRC Handelsblad en De Morgen een open brief aan CPNB. In de brief attenderen de nieuwsbladen ons er op dat in de afgelopen twintig jaar slechts vier keer een vrouwelijke auteur is gevraagd voor het schrijven van het Boekenweekgeschenk. De oproep aan CPNB is om in de komende jaren de frequente mannelijke en vrouwelijk auteurs van het Boekenweekgeschenk en/of essay gelijk te stellen. Een paar weken na deze open brief verschijnt een gezamenlijk statement van CPNB, NRC en De Morgen:

De CPNB verbindt zich eraan dat over de komende jaren de verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke schrijvers gelijk zal zijn. Wel wil de CPNB de mogelijkheid openhouden het ene jaar twee vrouwen te vragen voor geschenk en essay, het andere jaar twee mannen, waarbij nadrukkelijk de volledige balans (50/50) in deze verhouding over de jaren gegarandeerd wordt. Na vijf jaar zal dit besluit worden geëvalueerd.

Om het thema zo rijk en divers mogelijk neer te zetten en van de Boekenweek 2019 een succes te maken zal – naast het geschenk door Siebelink en het essay door Isik – een gedicht van een hedendaagse dichteres als extra promotie door boekhandels en bibliotheken worden weggegeven. Ook zal met de opstellers van de petitie én anderen de samenwerking worden gezocht om in boekhandel, bibliotheek en in de media, het thema van alle kanten te belichten.

Winacties, extra content en meer!

Hoewel CPNB zich dus deels heeft gecorrigeerd, vinden wij deze Boekenweek een mooi moment om extra aandacht voor vrouwen te genereren. Vrouwen. Moeder of niet. Jong, oud. Je snapt het, álle vrouwen. Deze week – die vanaf vandaag t/m volgende week zondag loopt – zal dus volledig in het teken staan van vrouwelijke auteurs, vrouwelijke personages, thema’s en boek rondom het thema feminisme, gelijkheid én vrijheid. We gaan proberen jullie iedere dag te verblijden met een nieuw artikel binnen dit thema. Daarnaast willen we ter ere van zowel deze week als twee van onze verjaardagen heel graag wat extra winacties organiseren.

Het is dus volop genieten deze week. En natuurlijk horen wij heel graag jouw mening over dit thema! Wat vinden jullie van de keuze van CPNB? Hoe ervaren jullie de Boekenweek? En op welke manier zou jij graag extra aandacht voor vrouwen willen zien op ons blog? Hierbij is de discussie geopend!

Een overzicht van alle activiteiten rondom de Boekenweek in het noorden van het land is hier te vinden: https://slaggroningen.nl/de-boekenweek-in-groningen-2019/.