‘Dance or Die’: meer dan waardig einde van bloedstollende ‘Truth or Dance’-trilogie

Chinouk Thijssen heeft al vele titels op haar naam staan, maar na Fataal Spel is de Truth or Dance-trilogie een veel besproken Young Adult-sensatie. Het was altijd al Chinouks grootste droom om een bekende ballerina te worden, maar helaas viel die droom in duigen. Jaren later heeft ze een complete trilogie geschreven over de duistere kanten van de balletwereld, die je niet ongeschonden achterlaat.

Dance or Die is het laatste deel van de trilogie. De voorlopers zijn; Truth or Dance en Break a Leg.
Dit laatste deel speelt zich af tijdens het laatste jaar van het conservatorium. De vriendinnen India, Lisa, Zoë en Nikki kampen nog altijd met de onwetendheid wie er achter de groepschat, met de meest gevaarlijke uitdagingen en consequenties, Truth or Dance zit. Daarnaast loopt de spanning hoog op aangezien de audities voor Het Nationale Ballet steeds dichterbij komen, en er maar gering aantal plek is. Natuurlijk wil bijna iedereen daar een plekje bemachtigen: een droom die werkelijkheid wordt. Toch?

Plottwist op Plottwist
Net als de andere twee delen, heb ik dit boek in een ruk uitgelezen. Chinouk schrijft vlot en toegankelijk. Ook merk ik dat ze secuur is in wat ze schrijft, ze laat geen steekjes vallen die bijvoorbeeld het einde te veel verraden. Ik had wel een vermoeden wie Truth or Dance was, maar dat vermoeden kreeg ik pas halverwege het derde boek. En naar het einde toe twijfelde ik nog steeds of ik het wel bij het rechte eind had. Meermaals ben ik van gedachten veranderd omdat je elke keer weer op een dwaalspoor wordt gebracht. Chinouk neemt absoluut een loopje met je, waardoor je alleen maar getriggerd wordt om verder te lezen. Daarnaast durft Chinouk risico’s te nemen en doet ze je favoriete personages met alle plezier iets aan. Niemand ontkomt.
Toch heeft dit boek ook een zachte kant die je hart doet smelten om het vervolgens te verpletteren. Tot op de laatste bladzijde heb ik met ingehouden adem gelezen. En toen het boek uit was, heb ik Chinouk even een oprecht applaus gegeven: wat een meesterwerk en alweer goed uitgedacht!

Eind goed, al goed?
Hoewel het boek volstaat met onverwachte wendingen, vond ik de epiloog juist weer vreselijk voorspelbaar. Het spreekwoord eind goed, al goed, staat niet in Chinouk haar woordenboek en daardoor kon ik al raden dat ook Dance or Die niet rooskleurig zou eindigen. Dit vond ik ergens wel jammer. Ik ben benieuwd wat er na de epiloog zou gebeuren, maar ook dat kan je gemakkelijk invullen als je Chinouks schrijfstijl beter kent. De cover vind ik nog altijd prachtig en heel mysterieus. Wel viel het me op dat ik de tekst op de rug roze is en op de kaft wit. Break a Leg heeft ook een roze kleur en ik denk dat ik het mooier had gevonden als Dance or Die op de rug ook wit was geweest.

Verwaarloosbare minpunten eigenlijk! Dit bloedstollende slot moét je echt lezen en het laat niets aan de verbeelding over. Chinouk is absoluut niet zachtaardig en laat zien dat YA-lezers best een stootje kunnen hebben (en dat vaak nog leuk vinden ook).