boeken waar we naar uitkijken december 2018

De boeken waar we naar uitkijken in december

Welkom bij ons laatste maandelijkse boekenlijstje van het jaar. In december komt er nooit enorm veel uit, maar we hebben toch een aantal boeken weten te verzamelen om in de gaten te houden. Naar deze zes kijken wij in ieder geval uit.

door Paula

Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn – Davide Morosinotto

Bij Fantoom, ook de uitgeverij van Warrior Cats, komt een heel leuk jeugdboek uit. Het gaat over vier beste vrienden die op reis gaan om een horloge te ruilen. Ze hadden namelijk een revolver besteld (geen idee waarom, maar daar komen we in het boek vast achter), maar kregen een horloge. Daarom gaan ze op reis naar Chicago om het te ruilen. Klinkt al leuk toch? Ik hou van boeken waarin personages op reis zijn en avonturen meemaken, en dat zit bij dit boek wel goed.

‘Ik hou van boeken waarin personages op reis zijn en avonturen meemaken, en dat zit bij dit boek wel goed’

Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een goederentrein, en met een stoomboot over de Mississippi, krijgen te maken met een lijk in drijfzand, professionele oplichters en valsspelers, corrupte politieagenten, slechteriken die goed lijken en goede mensen die dat helemaal niet zijn… om nog maar te zwijgen van een onopgeloste misdaad en een heleboel geld!

Een lied dat alleen ik kan horen – Barry Jonsberg

Barry Jonsberg schreef eerder Het alfabet van Candice Phee en nu komt hij met Een lied dat alleen ik kan horen. Hoewel het meer een jeugdboek is dan YA, sprak het verhaal mij wel aan. Het hoofdpersonage is namelijk een dertienjarige jongen met paniekaanvallen. Hallo paniekaanvallen, herkenbaar! Heb ik ook gehad (en heel soms nog een beetje). Het hele verhaal klinkt gewoon zo lief, maar ook zielig en toch hoopvol. Ik moest denken aan Sorta Like A Rockstar van Matthew Quick, dat ook zo’n hartverwarmend én hartverscheurend boek is. Wie weet is dit ook zo’n verhaal! Een boek om in de gaten te houden in ieder geval.

‘Het hele verhaal klinkt gewoon zo lief, maar ook zielig en toch hoopvol’

Dit boek van Barry Jonsberg gaat over Rob Fitzgerald. Een dertienjarige jongen die smoorverliefd is op het nieuwe meisje uit de klas, maar haar niet eens durft aan te spreken. Logisch, want Rob heeft last van paniekaanvallen die gepaard gaan met overgeven en volstrekt niet meer kunnen functioneren. Dus aanbidt hij haar van een afstand.

Maar dan begint Rob anonieme tekstberichtjes te ontvangen – tekstberichtjes die hem uitdagen dingen te doen, die hij denkt niet te durven. Zo moet hij bijvoorbeeld meedoen aan de Milltown Talentenjacht. Als dat maar goed gaat.

boeken waar we naar uitkijken december 2018

De Baas – Vi Keeland

Van jeugdboeken naar New Adult, een héél ander genre. 2018 was voor mij wel het jaar waarin ik New Adult meer begon te waarderen. Ik dacht altijd dat het een soort veredelde bouquetreeks boeken waren, maar dat bleek helemaal niet zo. In New Adult zit vaak een aardig goed plot en zijn de personages tussen de 18 en de 25 jaar oud – of iets ouder nog. Mijn favoriete NA-boeken tot nu toe zijn De Deal van Elle Kennedy en Nooit Meer van Colleen Hoover. Die eerste kwam uit bij Uitgeverij Q (nu Uitgeverij Volt), die wel meer NA-boeken uitgeven. Zo ook De Baas van Vi Keeland, die deze maand verschijnt. Alleen door de beschrijving moest ik al lachen, dus ik gok dat dit een NA-boek is dat me zal weten te verrassen.

‘2018 was voor mij wel het jaar waarin ik New Adult meer begon te waarderen’

Reese is op een date die ongelooflijk saai is, dus spreekt ze op de voicemail van een vriendin in dat ze zo gauw mogelijk teruggebeld wil worden met ‘een noodgeval’, zodat ze weg kan. Dan loopt er een knappe man langs die haar woorden opvangt en voorspelt dat haar date die list sowieso zal doorzien. Hij mag dan wel bijzonder sexy zijn, toch laat Reese hem weten dat ze niet zit te wachten op zijn advies. Hij loopt grijnzend terug naar zijn eigen gezelschap.

Terug aan tafel blijft haar date tegen haar aan praten, totdat ineens de knappe bemoeial met zijn date aan haar tafel verschijnt. Hij stelt zich voor als Chase Parker, en tot haar verbazing doet hij alsof hij haar neef is en maakt er een dubbeldate van. Hij verzint de meest bizarre en hilarische verhalen over hun zogenaamde gezamenlijke jeugd, en Reese doet met een uitgestreken gezicht mee. Zo wordt de date from hell ineens een stuk leuker.
Aan het einde van de avond gaan ze ieder hun eigen weg zonder telefoonnummers uit te wisselen. Reese gaat ervan uit dat ze Chase nooit meer zal zien… Tot ze een maand later een leuke nieuwe baan vindt. Haar nieuwe baas? Chase Parker.

Onder de sterren van Montpellier – Marina Folkers

De Nederlandse Marina Folkers schreef al eerder boeken, maar met de feelgoodroman Onder de sterren van Montpellier maakt ze haar debuut bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Denk: een heerlijke roman die zich afspeelt in Zuid-Frankrijk, vol romantiek (enter knappe Fransman) en geheimen. Ja, hier kijken we wel naar uit! 😉 We hopen alleen dat het niet te cliché wordt en de personages niet oneindig lang om elkaar heen draaien. Verder: zin in.

‘We hopen alleen dat het niet te cliché wordt en de personages niet oneindig lang om elkaar heen draaien’

Cleo wil het liefst ver weg van de roddels die haar achtervolgen. De kans om een paar maanden naar Zuid-Frankrijk te gaan, grijpt ze dan ook met twee handen aan. Ondanks haar verlangen om onzichtbaar te blijven, is een ontmoeting met de aantrekkelijke Luc onvermijdelijk: deze Fransman woont pal naast het huis waar Cleo verblijft. Ze voelt zich op haar gemak bij hem en geeft zich steeds meer bloot. Maar is haar vertrouwen in hem wel terecht?

Luc, die eigenlijk niet zit te wachten op gezelschap, schiet Cleo in nood steeds te hulp. Hiermee slaat hij een weg in die hem voor belangrijke keuzes stelt. Wat moet hij wanneer hij beseft dat hij bij Cleo geen kans zal maken als ze erachter komt wie hij daadwerkelijk is?

showstopper hayley barker recensie

Showstealer (Showstopper #1) – Hayley Barker

Als je Showstopper nog niet hebt gelezen, kun je hier mijn recensie lezen over het eerste deel. In december komt namelijk het tweede deel uit, genaamd Showstealer. In het eerste deel heb je al kunnen lezen hoe Hoshiko en Ben elkaar hebben leren kennen en uiteindelijk ontsnapten uit het doodenge circus. Dit tweede deel gaat erover dat ze op de vlucht zijn voor de regering. Verder weet ik nog niet wat er precies zal gebeuren, maar ik ben zó benieuwd hoe dit verhaal verder zal gaan. Ik verwacht veel spanning, liefde tussen de personages en een bloedstollend (en hopelijk goed?!) einde.

‘Ik verwacht veel spanning, liefde tussen de personages en een bloedstollend (en hopelijk goed?!) einde’

Hoshiko en Ben zijn op de vlucht sinds ze het Circus van Silvio Sabatini tot de grond toe hebben afgebrand tijdens de explosieve finale van Showstopper. De moeder van Ben is echter vastbesloten hen op te sporen en wraak te nemen. Ben wordt in het nauw gedreven en er zit voor hem niets anders op dan zich op te offeren om zo Hoshiko te redden. Opeens is hij zelf de sterattractie in de dodelijkste show aller tijden.

Laat me niet alleen – Sarah Armstrong

Geen lijstje zonder thriller. Een thriller die je volgens ons in de gaten moet gaan houden is Laat Me Niet Alleen van Sarah Armstrong. Volgens mij een beetje een psychologische thriller, omdat je zelf gaat nadenken over de situatie in het verhaal. Daar houden wij van Must Magazine wel van, dat het verhaal zó indringend en beklemmend is en dat je je gaat afvragen hoe jij zou handelen. Zoek je dus nog een thriller met voldoende stof tot nadenken (en vast ook om te bespreken in bijvoorbeeld een leesclub), dan zit je bij deze nieuwe van Sarah Armstrong goed.

Als Anna nieuwe buren krijgt en de blauwe plekken van hun jonge dochtertje ziet, belt ze de politie en kinderbescherming. Maar niemand luistert. Dus als de 5-jarige Charlie aanbelt en om hulp vraagt, weet Anna dat het op háár aankomt. Wat zou jij doen? Zou jij het kind in je auto zetten en wegrijden? Zou je het kind verborgen houden en naar de andere kant van het land rijden? Zou je liegen tegen de politie? Tegen haar moeder? Hoe ver zou jij gaan om het kind van een ander te redden?

Sarah Armstrong begon haar carrière als journalist, maar legt zich inmiddels toe op het schrijven van romans. Ze woont met haar man en dochter in Australië. Met ‘Laat me niet alleen’ stelt ze op indringende wijze haar lezers voor de vraag: wat zou jij doen?

Naar welke boeken ben jij benieuwd?