De Bubbel van Sanne Kanis is vlot geschreven, actueel en herkenbaar

Alweer een tijdje geleden is het dat Sanne Kanis mij benaderde. Ze vertelde me dat ze een boek had geschreven en vroeg of ik een exemplaar wilde ontvangen om vervolgens te recenseren. “De hoofdpersoon heet ook Anna!”, zei ze. Dat leek me wel wat. En wat blijkt? Ik herkende me in veel meer dan alleen de naam. Waarom? Dat vertel ik je in deze recensie van het boek De Bubbel.

De Bubbel gaat dus over Anna, een jonge vrouw die pas is aangenomen als Marketing Manager bij een hippe tech start-up in Londen. Klinkt top. En ook als iets wat mij wel aanspreekt. Maar Anna’s geluk heeft een keerzijde. Al snel komt ze er namelijk achter dat ze terecht is gekomen in een wereld vol verwachtingen. Harder werken dan je aankunt, dit compenseren met drugs, ieder weekend kapot gaan, onethische keuzes maken en meer van dat soort. Steeds vaker begint ze er aan te twijfelen waar ze aan is begonnen en of deze droombaan wel echt is wat ze wil.

Vermakelijk en herkenbaar

Persoonlijk vond ik De Bubbel erg vermakelijk. Ik voelde me meteen verbonden met de hoofdpersoon. In het eerste hoofdstuk lees je namelijk dat Anna verhuisd van het nuchtere Nederland naar het wilde Londen en dit is zo heerlijk herkenbaar beschreven. Het leest alsof je een film kijkt, een film waar je zelf middenin zit. En begrijp me niet verkeerd – ik herken me niet in de extreme situaties die Sanne beschrijft in haar boek (drugsgebruik op de werkvloer, hippe Google-achtige kantoren en extreme werkdruk). Toch kwam het allemaal best dichtbij.

Ik ben zelf net een fase ingegaan van het zoeken naar een baan, het leven als starter, de werkdruk die hierbij komt kijken en de torenhoge verwachtingen van de maatschappij en bedrijven. De manier waarop dit beschreven wordt in De Bubbel is verademend omdat je je begint te realiseren dat dit niet normaal is en je ook best voor wat minder mag gaan.

Trendgevoelig

Het boek is erg trendgevoelig. Dit maakt het boek actueel en herkenbaar. In een maatschappij waarbij yoga, haverlattes, avocado’s en pokébowls de belangrijkste levensbehoeften zijn, wordt het al snel grappig. En toch: ik doe zelf précies hetzelfde. Wat zijn we toch een stel hippe millenials bij elkaar hè. Stiekem geniet ik ervan. Jammer is wel dat wanneer je dit boek een paar jaar later weer eens leest het alweer achterhaald is omdat onze trends zichzelf zo snel afwisselen tegenwoordig.

Wat mij betreft heeft Sanne Kanis een fantastische debuutroman geschreven. Ik kijk er naar uit meer van haar te lezen. Haar schrijfstijl is verfrissend, vlot en luchtig. Je valt makkelijk in het verhaal, en hoewel ze luchtig schrijft, komen er best wat serieuze onderwerpen aan bod. Als lezer kom je er samen met Anna langzamerhand achter dat die perfecte wereld heus niet zo perfect is. Hiernaast krijg je natuurlijk een uniek kijkje in de oh – zo  – interessante tech-wereld. Ik ben er trouwens van overtuigd dat deze praktijken ook in andere sectors volop spelen. Het boek is dus actueel en toepasbaar op een groot aantal verschillende mensen! Wat mij betreft echt een aanrader.