‘De denkbeeldige vriend’ aanrader voor alle King fans

De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky is allesbehalve een alledaagse thriller te noemen. Het valt zonder twijfel bij het kaliber Stephen King en Thomas Olde Heuvelt in te delen.

Samen met zijn moeder lijkt de kleine Christopher er alleen voor te staan. Zijn moeders ietwat slechte smaak qua mannen zorgt ervoor dat ze van hot naar her verhuizen. Het wordt al snel duidelijk dat de vader van Christopher zelfmoord heeft gepleegd. Een gebeurtenis die zowel Christopher als zijn moeder niet in de koude kleren is gaan zitten. Dit alles heeft gezorgd voor een sterke relatie tussen de twee. Uiteindelijk proberen ze opnieuw te aarden op een andere plek. Christophers moeder draait overuren om de eindjes aan elkaar te knopen. Christopher doet op zijn beurt zijn uiterste best op school, maar de letters en cijfers blijven voor zijn ogen zweven, tot groot verdriet van zijn moeder.

Als Christopher plotseling verdwijnt en dagen later wordt aangetroffen aan de rand van het dorp, kan hij zich niks meer van zijn verdwijning herinneren. Behalve dan de Aardige Man, de man die Christopher uit het bos heeft gered toen hij was verdwaald. De politie kan helaas niemand vinden met zijn signalement. Daarnaast is Christopher ongedeerd. De zaak wordt met rust gelaten. Christophers ervaring lijkt hem nieuwe focus te hebben gegeven op school. De letters en cijfers dansen niet meer voor zijn ogen. Zijn cijfers stijgen en dan wint zijn moeder ook nog eens de loterij. Het leven kan niet meer stuk. Toch?

Chbosky is een meester met woorden

Langzaam begint Christopher zich ter herinneren wat er gebeurd is in het bos tijdens de dagen van zijn verdwijning. Hij heeft David ontmoet. De jongen uit zijn dorp die jaren geleden verdween. Ook zijn herinnering aan de Aardige Man kan hij niet loslaten. Een ding weet hij zeker: hij moet een boomhut bouwen om de Aardige Man te helpen en David te bevrijden. Doet hij dit niet. Dan zal de wereld vergaan.

Chbosky is een meester met woorden. Hoewel veel van zijn verhaal leest als fantasie, een droom als het ware, weet hij het tastbaar te maken en de spanning zo op te bouwen, dat je het wel uit wilt SCHREEUWEN – Jup, Chbosky is fan van capslock. Toch zou het plot het ook prima kunnen doen met minder bladzijdes. Veel scenes voelen als herhaling en vooral het slot had korter gekund. Continu denk je dat de strijd gevoerd is, maar dan laait deze net zo snel weer op. Wellicht dat dit een referentie is naar het kwaad dat niet sluimert en altijd terugkomt. Maar misschien dat dit slechts een poging is het boek goed te praten, want lezen moet je hem absoluut.

Maar misschien dat dit slechts een poging is het boek goed te praten, want lezen moet je hem absoluut

Dat gezegd hebbende is De denkbeeldige vriend geen boek voor de tere harten onder ons. Het hoofdpersonage mag dan misschien een kind zijn, de beoogde doelgroep is dat absoluut niet. Het lugubere gehalte doet absoluut denken aan King en Olde Heuvelt. De gedetailleerde schrijfstijl sluit zich daarbij aan. Iets om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van het boek. Leg je King en Olde Heuvelt liever weg? Dan is dit boek misschien ook niet voor jou.

Al met al is De denkbeeldige vriend is een ode aan de kracht van het kind. Het laat zien hoe kinderlijke goedheid samen met een onuitputtelijke bron aan fantasie de wereld kan veranderen. Het is een verhaal over trouw, vriendschap, liefde en de onvermijdbare strijd tussen het goede en het kwaad.