De detective, de vrouw – in boek en serie

Mevrouw de detective/agent/badassboevenvanger. Gaat u er maar even goed voor zitten; hieronder een lijstje met precies dat.

door Esther

Om te lezen

detective boekenweek

Lisbeth Salander in de Millennium-trilogie

Mij kun je niet wijsmaken dat je geen idee hebt waar ik het over heb, maar goed, ik wil haar toch even noemen. Ja tuurlijk, Mikael Blomkvist weet ook van wanten, maar wat mij betreft is het toch Lisbeth die mijn aandacht weet te grijpen. Kwetsbaar, eerlijk, hard, getalenteerd, zelfstandig en trouw. En het domste wat je kunt doen is ruzie met haar zoeken. Voor mij is Lisbeth de ‘Millennium- trilogie’.

Robin Ellacot in de Cormoran Strike-series

Als kersverse verloofde begint ze haar baan als tijdelijke secretaresse van de nogal norse en onvriendelijke Cormoran Strike. Spoiler alert; ze wordt een badass private detective en denk maar niet dat haar perfecte verloofde daar ook maar een moment op zit te wachten. Robin is niet het harde type detective, maar ze is slim. Slim, Intelligent, doortastend en eerlijk. En daar kan Strike nog het een en ander van leren. De serie telt momenteel vier boeken en girl, you are in for a treat.

Chloe Larson in de C.J. Townsend-series

In het eerste deel ‘Vergelding’ wordt Chloe, officier van justitie, slachtoffer van een brute verkrachting. Het monster laat haar voor dood achter, en dat had hij beter niet kunnen doen. Chloe vecht voor haar leven en overleeft de aanval om vervolgens ALLES op ALLES te zetten om dit zielige hoopje mens in de dodencel te gooien. Al vanaf het eerste deel van de serie ben ik verkocht. Misschien geen doorsnee detective, maar ik vind het juist wel interessant om een thriller te lezen vanuit het perspectief van een officier van justitie. Maar goed, ook buiten het werk om is Chloe niet per se voor de poes (met als hoogtepunt haar performance in ‘De snijkamer’). Kippenvel van deze serie. Nog steeds.

Om te bekijken

Ellie Miller in Broadchurch

Moeder de detective, zeg maar hallo tegen Ellie Miller. Naast het feit dat ze een uiterst getalenteerde boevenvanger is, wordt ze hangry als ze niet op tijd eten krijgt (met het hoogtepunt waarin ze Joe Miller haar Scotch egg laat vasthouden. Deze scene is puur goud), is ze zo nuchter als een Groninger, zorgzaam voor alles en iedereen, heeft ze een hart van goud en is ze zo vreselijk sterk op momenten waarin ik, persoonlijk, niet zou weten hoe ik het allemaal vol moest houden en is ze een fantastische moeder. De wereld heeft meer Ellie’s nodig.

Stella Gibson in The Fall

Hoe seriemoordenaar Paul Spector haar naam over zijn lippen laat rollen is eigenlijk gewoon een perfecte beschrijving van Stella. Beangstigend, vastberaden, kalm, fascinerend, gepassioneerd en hardnekkig. De mannen in ‘The Fall’ hebben meer dan eens de neiging haar flink te onderschatten en daar komen ze dan op harde wijze vanzelf achter. In de serie houdt rechercheur Stella een klopjacht naar seriemoordenaar Paul. Paul vindt dit op zijn beurt behoorlijk amusant en maakt de boel allemaal nogal persoonlijk. Maar ja, dan moet je natuurlijk niet bij Stella zijn. Die slaat dan namelijk 9032740923750 keer zo hard terug. Je zou bijna medelijden met hem krijgen. Of niet natuurlijk.

Alice Morgan in Luther

Alice is nou niet bepaald een detective/rechercheur. Allesbehalve eigenlijk. Maar kijk, voor dit artikel moest ik een aantal keuzes maken, anders kan ik zo 21 kantjes vol typen met vrouwelijke detective personages. Punt is, ik zocht een goeie combinatie tussen vrouwen als hoofdpersonages en vrouwen in een ondersteunde functie. En in ‘Luther’ vond ik een goede combinatie. De serie heet natuurlijk Luther, wat wijst op het feit dat de serie om Luther draait (goh). Maar Alice wurmt zich in de eerste aflevering al in het verhaal en fungeert als zo’n mug die je ’s nachts maar niet te pakken krijgt. Je doet zo je best dat ding dood te slaan, maar tijdens de stilte vraag je je af waar dat rotbeest zich verstopt heeft, en als je denkt dat je er eindelijk vanaf bent hoor je weer een luid gezoem in je oor. Nou, kijk, dat is dus Alice. Maar Alice vangt wel boeven, en dat doet ze wel op zo’n manier dat zelfs Luther er de kriebels van krijgt, en dan verdien je wat mij betreft een medaille.

Welke vrouwelijke detectives in boek/film/serie raad jij aan?