nieuwe boeken waar ik naar uitkijk juli 2018

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juli

Een nieuwe maand, een nieuw lijstje met boeken waar ik naar uitkijk. In juni kan ik echt mijn hart ophalen, want er komen zóveel boeken uit waarvan ik sta te popelen om ze te gaan lezen. Deze tien boeken staan er namelijk op mijn lijstje.

Vind ik leuk?! – Holly Bourne

De boeken Am I Normal Yet? en It Only Happens In The Movies ken je misschien wel van Holly Bourne. Ik zie ze bijna wekelijks op Goodreads voorbijkomen in ieder geval. Maar zoals je weet lees ik eigenlijk alleen Nederlandstalige boeken, dus die Engelse titels heb ik niet gelezen. Extra blij was ik dan ook toen ik ontdekte dat het boek How Do You Like Me Now? werd vertaald. Dit boek is volgens mij meer feelgood dan YA, maar het leek me wel leuk. Bovendien ben ik nu wel benieuwd door de Holly Bourne-hype, haha. Ik hoop ook dat haar andere boeken worden vertaald, zoals deze trilogie.

‘Hopelijk worden er meer boeken van Holly Bourne vertaald’

En ineens ben je dertig. Je tijdlijn is een lange opsomming van aanzoeken, zwangerschapsaankondigingen
en foto’s van pas gekochte huizen. Dertig worden lijkt wel een stoelendans: zodra de muziek stopt, kiest iedereen de dichtstbijzijnde plek om zich te settelen met iemand die toevallig ook aan het spel meedoet.
Maar Tori weigert daaraan mee te doen. Ze heeft al aardig wat bereikt voor haar dertigste: een bestseller op haar naam en duizenden fans (online en offline). Maar haar best-wel-oké vriendje is eigenlijk heel saai. En wanneer haar beste vriendin óók opeens verliefd wordt, begint Tori te twijfelen.

Tori vult haar dagen met twitteren, YouTube en bedenken waarom iedereen – behalve zij – voor dit huisje-boompje-beestje-ideaal lijkt te gaan. Zijn ze bang de boot te missen? Of is zij degene die de memo heeft gemist? Als iedereen om je heen hetzelfde doet, en de klok keihard tikt, wat doe je dan?
Holly Bourne schrijft pijnlijk grappig en eerlijk over vriendschap, liefde en de emotionele achtbaan van het dertig worden.

De Cactus – Sarah Haywood

Sarah Haywood debuteert met haar roman De Cactus deze maand. Ik vond de cover meteen heel tof en het verhaal sprak me ook aan. Het schijnt een boek te zijn voor liefhebbers van Het Rosie Project. Ik verwacht dus dat het een beetje feelgood is, maar ook ontroerend en lief. Hoewel ik altijd een beetje sceptisch ben als er staat ‘dit boek is voor liefhebbers van (soortgelijk boek)’, denk ik dat De Cactus weleens een heel tof boek kan zijn. We zullen het zien!

‘Ik verwacht dat het een beetje feelgood is, maar ook ontroerend en lief’

Andere mensen zien Susan Green als een stekelig en moeilijk persoon. Zelf vindt ze dat ze haar leven gewoon goed op orde heeft. Ze heeft een baan, een appartement precies groot genoeg voor één persoon, voor de liefde heeft ze een prima regeling met een leuke man, en zolang haar onbesuisde broer aan de andere kant van het land woont is er niets aan de hand.Dan overlijdt haar moeder en ontdekt Susan dat ze zelf moeder wordt – en opeens is ze alle controle kwijt.

nieuwe boeken april 2018 waar we naar uitkijken

Neverworld Wake – Marisha Pessl

Neverworld Wake, SIGN ME UP. Ik las de flaptekst van dit boek en ik was méteen om. Serieus waar. Skip dit boek niet in mijn blogpost (nee, niet scrollen), want deze flaptekst MOET je lezen. Het deed me denken aan De Eliminatie van Daniëlle Bakhuis, maar dan met laag fantasy. Heel – maar echt héél – benieuwd naar dit boek. Voor dit soort geweldige verhalen ren ik naar de boekhandel.

‘Voor dit soort geweldige verhalen ren ik naar de boekhandel’

Beatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit waren ze een hechte groep en heel populair op school, tot de onverwachte dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te weten te komen over de dood van Jim. Ze vermoedt dat de anderen meer weten dan ze beweren.

In de loop van de avond merkt ze dat alles zo is veranderd tussen hen, dat ze de hoop opgeeft nog ergens achter te kunnen komen. Ze denkt dat dit de laatste keer is dat ze hen ziet en dat ze nooit zal weten wat er met Jim gebeurd is. Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt heel nonchalant iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Het is voor Beatrice de laatste kans om achter de waarheid te komen en haar enige kans om te kunnen overleven. En zo begint de Neverworld Wake.

Vonk – Anita Terpstra

Thrillers die zich afspelen in de balletwereld zijn al een tijdje een ding. Vonk van Anita Terpstra is ook zo’n thriller en gaat over een Nederlands balletpaar dat heftige dingen meemaakt. Zo blijkt de brand in hun huis aangestoken te zijn en beschuldigen Mischa en Nikolaj elkaar daarvan. Eén van hen liegt, maar wie? Volgens mij kan dit een spannende pageturner worden. Door de flaptekst wil ik zeker meer lezen.

‘Volgens mij kan dit een spannende pageturner worden’

In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?

de royals verleiding erin watt recensie

Royals – Rachel Hawkins

Als je Engelstalige boeken leest, ken je Rachel Hawkins misschien al van Rebel Belle. Ik kende haar nog niet, maar moest door de titel van dit boek aan mijn geliefde De Royals-serie denken. Maar Royals (zonder ‘De’ ervoor) is compleet iets anders. Het is een beetje De Selectie, maar dan met een moderne twist. En eerlijk gezegd klinkt dat al goed genoeg voor mij om dit boek te gaan lezen, want ik hou van De Selectie of überhaupt boeken over prinsen en prinsessen. Dus kom maar op met Royals!

‘Het is een beetje De Selectie, maar dan met een moderne twist’

Daisy Winters is dol op scifi, heeft een bijbaantje bij Walmart, houdt ervan haar haar in knalkleuren te verven en ze heeft een perfecte oudere zus die op het punt staat zich te verloven met de Schotse kroonprins Alex. Daisy heeft absoluut geen zin in een leven in de spotlights, maar door toedoen van de tabloids wordt ze gedwongen samen met haar zus de zomer door te brengen aan het Schotse hof. Daisy vertrekt met grote tegenzin en hoewel ze haar best doet om uit de problemen te blijven, raakt ze al snel verstrikt in allerlei onhandige situaties.

Onder de hoede van Miles, de megasnobistische vriend van de jongere broer van de kroonprins, moet ze leren om zich volgens de koninklijke norm te gedragen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk als diezelfde jongere broer overal waar hij komt voor een schandaal zorgt en Daisy erin meesleurt. Terwijl ze zich zo goed mogelijk probeert te redden, worden de verwikkelingen alleen maar groter als ze het ene koninklijke geheim na het andere ontdekt.

Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Ik werd helemaal gek toen ik zag dat Blossom Books Body Positive Power ging uitgeven. Mijn hemel, ik WIL dat boek en wel ongelofelijk graag. Ik volg Megan namelijk op Instagram en ze is fantastisch. Haar boek draait om body positivity, om jezelf accepteren zoals je bent. Te dun? Te dik? Het is eigenlijk nooit goed in de ogen van anderen óf van jezelf. Megan wil dat alle vrouwen van zichzelf en hun lichaam houden. Een hele mooie boodschap waar ik het zo mee eens ben. Ik hoop dat ik hier ook veel uit kan halen voor mezelf.

‘Mijn hemel, ik WIL dit boek en wel ongelofelijk graag’

We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

nieuwe boeken waar ik naar uitkijk juli 2018

Borne – Jeff Vandermeer

Borne van Jeff Vandermeer sprak me aan door de cover – laten we eerlijk zijn hè – maar ik bleef hangen door de flaptekst. Het deed me wat denken aan Fuzzie van Hanna Bervoets, die ook al oneindig lang op mijn To Be Read-lijst staat maar oké. Dit boek sprak me dus ook aan. Het is namelijk een apocalyptisch verhaal en het voelt daarnaast wat filosofisch. Ik wil wel een poging wagen om het te gaan lezen.

‘Het is namelijk een apocalyptisch verhaal en het voelt daarnaast wat filosofisch’

In de ruïnes van een stad, verwoest door droogte en oorlog, probeert een jonge vrouw te overleven. De stad zucht onder het tirannieke bewind van een gigantische moordzuchtige beer, het resultaat van bizarre experimenten door een mysterieus biotechbedrijf. De jonge vrouw, Rachel, vindt op een dag een vreemd diertje in de vacht van de beer. Ze noemt het Borne en neemt het mee naar huis. Het is onduidelijk of Borne een plant of een dier is, maar het wezentje oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het groeit en ontwikkelt zich, leert spreken, en wordt nieuwsgierig naar de buitenwereld. Rachel is ontroerd door zoiets onschuldigs, een teken van schoonheid in een ellendig bestaan. Maar niets is wat het lijkt. De aanwezigheid van Borne zal de vergeten en verloren geheimen van de stad blootleggen en daarmee Rachels leven voor altijd veranderen.

Een schandalige vertoning – Paulina Flores

De tekst die bij dit debuut van Pauline Flores staat is niet erg uitgebreid, maar toch denk ik: dit lijkt me wel wat. Even iets anders dan dat ik normaal lees, maar het spreekt me aan.

‘Ik heb geen idee waar dit boek precies overgaat, maar het sprak me toch aan’

Paulina Flores is een meester in het vangen van dat ene vluchtige moment in een mensenleven dat de onschuld achterblijft, dat ene moment van openbaring dat alles verandert. Vaak betreft het kinderen bij wie op zo’n beslissend moment het besef indaalt dat hun ouders beslist niet altijd de controle over hun eigen leven hebben. Flores presenteert die ogenschijnlijk alledaagse situaties zonder enig drama, waardoor ze des te harder binnenkomen. De combinatie van een zeldzame volwassenheid met een onverhulde argeloosheid maken van Een Beschamende Vertoning terecht een debuut dat meteen de aandacht trok.

dagboek van een boekverkoper Shaun bythell recensie

Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

Boeken over boekhandels spreken me vaak aan. Zo vond ik Donkerblauwe Woorden (over een tweedehands boekwinkel) erg mooi, al viel Dagboek Van Een Boekverkoper dan weer wat tegen. Juliette of het geluk van boeken lijkt me wel een boek dat bij mij in de categorie ‘erg mooi’ kan vallen, alleen al omdat het over boeken gaat én het zich in Parijs afspeelt. Ik bedoel, die combinatie is toch goud?

‘Juliette Of Het Geluk Van Boeken lijkt me wel een boek dat bij mij in de categorie ‘erg mooi’ kan vallen, alleen al omdat het over boeken gaat én het zich in Parijs afspeelt’

Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Elke dag op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om zich heen, die net als zij in verhalen verdiept zijn. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.

In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen… als ze maar bij de juiste persoon terechtkomen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, iemand die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. En zo begint de missie die niet alleen het leven van Juliette, maar ook dat van vele anderen kleur zal geven.

Koninginnen – Kendare Blake

Last but not least, Koninginnen van Kendare Blake. Ik wil van de daken schreeuwen dat dit boek – de vertaling van Three Dark Crowns – eindelijk is vertaald. ZO MEGA BLIJ MEE! AAAAH! Dit boek wil ik al erg lang lezen, maar ik pak het nooit op omdat ik liever Nederlands dan Engels lees. Nu is de vertaling er eindelijk en ik kan niet wachten tot ik dit boek in mijn handen heb. Heb ik al gezegd dat ik dit boek NODIG heb in mijn leven? Bij deze.

‘De vertaling van Three Dark Crowns is er eindelijk en ik kan niet wachten tot ik dit boek in mijn handen heb’

Drie zusjes. Eén troon… Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren – drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht. Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan zonder blikken of blozen het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik. Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood…

Naar welke boeken kijk jij uit deze maand?