nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei 2018

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei

Deze maand komen weer wat tweede delen uit van series, de Lux-serie wordt vertaald en ook kijk ik uit naar veel spannende thrillers. Kortom: het is weer tijd voor het maandelijkse boekenlijstje. Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in mei.

Noem het liefde – Daan Heerma Van Voss

Ik herinner me dat ik ooit een kort verhaal las van Thomas Heerma Van Voss, ‘de broer van’ inderdaad, maar van Daan Heerma Van Voss heb ik nog nooit eerder iets gelezen. Tijd voor verandering, want zijn nieuwe boek spreekt me best aan. Het gaat over liefde, jaloezie en geheimen – thema’s die me aanspreken in verhalen – dus Noem Het Liefde staat zeker op mijn lijstje voor deze maand.

‘Het gaat over liefde, jaloezie en geheimen – thema’s die me aanspreken in verhalen – dus Noem Het Liefde staat zeker op mijn lijstje voor deze maand’

Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Het is een vraag die de vierendertigjarige Thomas Wolf zich lang niet heeft durven stellen. Maar nu hij is gevallen voor het jonge meisje A. moet hij wel. Zeker als zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan, die vreest de kerst niet te zullen halen, wil nog één keer meemaken hoe het is om helemaal in iemand op te gaan. Vanaf dat moment is Thomas een dubbelagent in de liefde.

Ondertussen eist A. al zijn aandacht op: ze wenst het beste stel uit de geschiedeniste zijn, wil dat iedereen jaloers op hen is, en ze rust niet voordat ze Thomas heeft laten zien wat het in het huidige ‘narcistische tijdperk’ betekent om van iemand te houden. Maar wanneer ze elkaar helemaal proberen te doorgronden, komt hun relatie onder steeds meer druk te staan. Wie zal wie het eerste hebben ontleed en wat zal er gebeuren als alle geheimen eindelijk boven water zijn gekomen?

De eigenzinnigheden van Leah Burke (Creekwood #2) – Becky Albertalli

Het geweldige boek Leah on the Offbeat van Becky Albertalli komt deze maand ook uit in het Nederlands, met dank aan Blossom Books. Het boek speelt zich af in de wereld van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, maar nu heeft de biseksuele Leah de hoofdrol in het boek. Overigens kun je dit boek ook prima als stand-alone lezen, heb ik begrepen. Ik ben benieuwd! Leuk dat er veel diversiteit zit in dit boek, want biseksualiteit wordt niet enorm veel besproken in YA-boeken.

‘Leuk dat er veel diversiteit zit in dit boek, want biseksualiteit wordt niet enorm veel besproken in YA-boeken’

Leah, drummer in een girlband en kampioen van de droge humor, merkt dat haar vriendengroep in hun laatste jaar op de middelbare school uit elkaar begint te vallen. Ze weet niet zo goed wat ze moet doen om dat tegen te houden, en het feit dat Leah hopeloos verliefd is op Abby, die al een relatie heeft, maakt het er allemaal niet makkelijker op.

nieuwe boeken Simon VS Becky Albertalli The Hate U Give Angie Thomas

Obsidian (Lux #1) – Jennifer L. Armentrout

New Adult-auteur Jennifer L. Armentrout schreef eerder al de Lux-serie. En yes: nu komt ‘ie ook in het Nederlands uit. Uitgeverij Zomer&Keuning gaat namelijk de héle serie – van vijf delen – vertalen. Heel tof, zeker als je al fan bent van de auteur. Ik ga binnenkort pas mijn eerste boek van Jennifer lezen, namelijk Het Probleem Met Voor Altijd, maar kijk ook wel uit naar deze serie. Het is overigens een behoorlijk apart fantasyverhaal, het gaat namelijk over aliens. Toch schijnt dit wel een populaire serie te zijn, dus we zullen zien of het wat is 🙂

‘Het is overigens een behoorlijk apart fantasyverhaal, het gaat namelijk over aliens’

In ‘Obsidian’, het eerste deel van de fantasyserie ‘Lux’ van Jennifer L. Armentrout, maakt Katy kennis met haar nieuwe buurman Daemon. Deze buitengewoon aantrekkelijke jongen blijkt helaas vreselijk arrogant te zijn, en ze kunnen het totaal niet met elkaar vinden. Dan wordt Katy aangevallen door een vreemde en stopt Daemon de tijd door met zijn hand te zwaaien. Daemon is namelijk een alien en het is niet Katy die wordt aangevallen, maar Daemon zelf.

Pas op voor de buren – Hilde Vandermeeren

De laatste tijd heb ik weer zin in thrillers. Pas Op Voor De Buren past daar ook goed bij, want de flaptekst van dit boek sprak me echt meteen aan. Het gaat over een straat met vier huizen waar vijf geheimen zijn. Dat alleen klinkt al geweldig, maar hoofdpersoon Ruth verzwijgt zelf ook nog eens een geheim. Ik kan niet wachten op alles te ontrafelen. Ik heb dit boek nodig in mijn leven.

‘Ik kan niet wachten op alles te ontrafelen – ik heb dit boek nodig in mijn leven’

Een straat met vier huizen. En vijf geheimen. Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen. Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen.

Op zoek naar – Ava Dellaira

Van de auteur van Liefdesbrieven Aan De Sterren verschijnt nu een nieuw boek. En hoewel ik het eerste boek pasgeleden voor vijf euro in de boekhandel kocht – tip! – staat het nog ongelezen in mijn kast. Maar hey, ik ga het nog lezen hoor. En ondertussen kijk ik dus gewoon al uit naar dit boek, want de cover is tof en het verhaal spreekt me wederom aan. Een perfect zomerboek ook, denk ik.

‘Ondertussen kijk ik dus gewoon al uit naar dit boek, want de cover is tof en het verhaal spreekt me wederom aan’

Los Angeles, jaren negentig. De 17-jarige Marilyn is op zoek naar vrijheid. Ze telt de dagen af dat ze naar de universiteit kan, om te ontsnappen aan de verstikkende druk van haar moeder. Dan wordt ze verliefd op James, de jongen die beneden haar woont en haar leven draaglijk maakt…

Albuquerque, nu. De 17-jarige Angie is op zoek naar antwoorden. Ze heeft een donkere huidskleur en denkt dat ze veel lijkt op haar vader, die ze nooit gekend heeft. Wanneer Angie ontdekt dat haar moeder Marilyn over haar vader gelogen heeft, reist ze af naar Los Angeles, om eindelijk te ontdekken wie ze is…

Liefdesbrieven aan de sterren Ava Dellaira

Tik tak – Chris McGeorge

Nog meer thrillers. Tik Tak van Chris McGeorge klinkt ongelofelijk spannend. Zo spannend dat ik het bijna niet durf te lezen, zoals ik eerder had bij de flaptekst van De Krijtman. Maar ik denk dat ik het toch ga doen, want door de flaptekst moet ik gewoon MEER WETEN. Hallo zeg.

‘Dit boek klinkt zo spannend, dat ik het bijna niet durf te lezen’

Als 11-jarig jongetje loste Morgan Sheppard de moord op zijn wiskundeleraar op, terwijl iedereen dacht aan zelfmoord. Nu, 25 jaar later, wordt hij wakker, geboeid aan een bed in een onbekende hotelkamer, met vijf vreemden die ook net ontwaken. In de badkamer ligt een lijk. Op de tv verschijnt een man met een masker op. Sheppard krijgt de opdracht om binnen 3 uur de moord op te lossen, anders zal iedereen sterven. De moordenaar blijkt een van de aanwezigen te zijn, maar het is onduidelijk wie… Tik Tak is een rollercoasterthriller die je vanaf de eerste bladzijde te pakken heeft.

Eén waarheid – Nadine Swagerman

Als je deze maand een YA-thriller wil lezen, dan zit je met Eén Waarheid volgens mij goed. Dit boek gaat over Laura, die in een psychiatrische kliniek zit nadat haar ouders om het leven zijn gekomen voor een misdrijf. Ze gaat natuurlijk op onderzoek uit omdat ze wil weten wat er daadwerkelijk is gebeurd. Ik ben benieuwd en hoop vooral dat je vanuit meerdere perspectieven leest of de geheimzinnige flashbacks je om de oren vliegen.

‘Als je deze maand een YA-thriller wil lezen, dan zit je met Eén Waarheid volgens mij goed’

Laura moet de waarheid weten. Hoe pijnlijk die ook is… Als Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom. Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten…

nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei 2018

De verborgen geschiedenis van ons – Jessi Kirby

Dit boek doet me denken aan Ik Weet Alleen Mijn Naam Nog, want dit verhaal gaat wederom over iemand die haar geheugen kwijt is. In dit geval Olivia, die bijna is verdronken en nadat ze na een week in coma heeft gelegen de afgelopen vier jaar niet meer kan herinneren. Dit is echt het soort boek waar ik van hou, vol mysterie en verzwegen gebeurtenissen. Ook las ik dat schrijfster Jessi Kirby best poëtisch schrijft, en ook daar hou ik van. Volgens mij is dit boek een goede match voor mij, haha.

”Dit is echt het soort boek waar ik van hou, vol mysterie en verzwegen gebeurtenissen’

Na een verkeersongeluk waarbij ze bijna is verdronken, komt Olivia bij in het ziekenhuis. Ze kan zich niets van de gebeurtenissen herinneren. Aanvankelijk denkt ze dat het komt doordat ze een week in coma heeft gelegen, maar dan blijkt dat ze meer tijd ‘kwijt’ is: ze herinnert zich niets meer van de afgelopen vier jaar. Zelfs de jongen die beweert haar vriendje te zijn is een vreemde voor haar…

Iedereen blijft haar maar vertellen wie ze is, waar ze van houdt en waar ze een hekel aan heeft, maar zelfs het feit dat ze vegetariër zou zijn, zegt haar niets. De enige van wie ze niets hoort is Walker, de jongen die haar leven heeft gered. Telkens wanneer ze hem probeert te bedanken, gaat hij haar uit de weg. Liv raakt er steeds meer van overtuigd dat er dingen voor haar worden verzwegen. Maar waarom?

Zwartkracht (Spellcaster #2) – Claudia Gray

Na Zwartspreuk komt nu het tweede deel van de Spellcaster-trilogie uit: Zwartkracht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik deze trilogie ga doorlezen, omdat ik Zwartspreuk eigenlijk wel een afgerond verhaal vond. Het was leuk om te lezen, zeker als je van heksen houdt of begint met fantasy lezen kan ik je dit wel aanraden, maar voor mij kon het niet tippen aan Claudia Gray haar Vuurvogel-trilogie. Maar goed, misschien moet ik toch een poging wagen. Het staat dus wel op mijn lijstje om misschien ooit te gaan lezen.

‘De Spellcaster-trlogie kon voor mij niet tippen aan de Vuurvogel-trilogie van Claudia Gray’

Let op: spoilers in de omschrijving hieronder!
Nadia en haar vrienden dachten dat ze het kwaad in Captive’s Sound hadden verslagen, maar niets is minder waar. Elizabeth, een klasgenoot die in werkelijkheid een tovenares is, is terug: mooier, machtiger en gevaarlijker. Bovendien manifesteert zich een nieuw en nog groter kwaad in hun woonplaats. Hoewel Nadia’s magische krachten zijn toegenomen, voelt ze zich nog steeds een groentje en is er niemand die haar hiermee kan helpen. Ze moet alle zeilen bijzetten om haar vrienden te beschermen en voelt zich kwetsbaarder dan ooit voor de donkere verleiding…

Zwartspreuk Claudia Gray recensie

Meisje in brand – Claire Messud

Zo, we zijn aangekomen bij het laatste boek van mijn lijstje. Iets heel anders dan de voorgaande boeken, dit is namelijk een roman over vriendschap. Ik vind vriendschap fascinerend in verhalen, omdat je elkaar als vrienden positief of negatief kunt beïnvloeden. In Meisje In Brand zijn Julia en Cassie vriendinnen, maar naarmate de jaren verstrijken zie je duidelijke verschillen. Ik ben heel benieuwd of dit net zo goed is als het klinkt en wat er uiteindelijk in het verhaal zal gebeuren.

‘Ik vind vriendschap fascinerend in verhalen, omdat je elkaar als vrienden positief of negatief kunt beïnvloeden’

In Meisje in brand van Claire Messud zijn Julia Robertson en Cassie Burnes al sinds de kleuterklas bevriend; een vriendschap waarin ze alles met elkaar delen. Naarmate de meisjes ouder worden, tekenen de verschillen zich af. Wanneer Bev, de moeder van Cassie, een nieuwe man ontmoet, wordt de toekomst van Cassie ongewisser, terwijl Julia’s pad steeds duidelijkere contouren krijgt. Ze kan niet anders dan toekijken hoe Cassie, die ze ooit beter kende dan wie ook, steeds verder van haar verwijderd raakt.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit in mei?
nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei 2018