nieuwe boeken waar we naar uitkijken september 2018

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in september

Zijn we weer, met de boeken waar we naar uitkijken in september. Van de nieuwe dichtbundel van Rupi Kaur tot een journalistiek boek over nieuws – deze tien boeken willen we lezen.

door Paula

Dit Was Het Nieuws Niet – De Correspondent

Anna, Esther en ik kennen elkaar van de studie journalistiek. Daar zijn we natuurlijk overladen met informatie over wat nieuws is, waarom iets nieuws wordt en waar je als journalist rekening mee moet houden. Dit Was Het Nieuws Niet, dat uitkomt bij De Correspondent (goed journalistiek platform ook!), gaat over de dingen die je veel minder op het nieuws ziet. Net als in de journalistieke artikelen van De Correspondent, gaat dit boek dieper in op bepaalde zaken. Het gaat voorbij de ‘waan van de dag’. Erg leerzaam, omdat het ongetwijfeld onderwerpen aanstipt waar je niet alle details van weet. Wij willen het lezen.

‘Dit boek stipt ongetwijfeld onderwerpen aan waar je niet alle details van weet’

Nieuws vertelt je wat er vandaag gebeurt, maar zelden wat er iedere dag gebeurt. Daardoor overschatten we het belang van zeldzame gebeurtenissen en missen we vaak de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd. Wie het nieuws volgt, weet precies hoe de wereld niet werkt.

Dit boek bevat 21 onmisbare verhalen die niet zo snel in het journaal zullen komen, maar wél een dieper inzicht geven in hoe de wereld werkt. Over de onzichtbare motor achter technologische innovatie, de stille armoede in een van de rijkste landen ter wereld en de heimelijke invloed van cijfers op ons leven. Maar ook: hoe we ons kunnen wapenen tegen de burn-outepidemie, wat de werkelijke oplossing voor het fileprobleem is en waarom we klimaatverandering alleen samen tegen kunnen gaan. Dit Was Het Nieuws Niet geeft een geheel nieuwe blik op het nieuws van alledag en de wereld om ons heen.

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Je hebt vast wel wat meegekregen van de kritiek op het boek Sexy, But Tired, But Sexy van YouTuber Jamie Li. Anders kan je hier even bijlezen. In het kort: sommige hoofdstukken liepen op het gebied van feminisme en body positivity niet zo lekker. Gelukkig is er nu een vet leuk en goed pamflet van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen, dat uitkomt bij Blossom Books. Het is feministisch, het gaat over eigen ervaringen van Marie Lotte en Nydia en het klinkt AWESOME. Allemaal lezen en cadeau doen aan andere vrouwen.

‘Na het boek van Jamie Li, is er nu gelukkig een tof en goed feministisch pamflet dat je zeker wel moet lezen’

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

nieuwe boeken waar we naar uitkijken september 2018

Een Klein Gebaar – Lucy Dillon

Lucy Dillon schreef eerder de feelgood roman Honderd Stukjes Van Mij. Heb ik nog niet gelezen, maar klinkt leuk. Haar nieuwe roman Een Klein Gebaar komt in september uit en sprak me eigenlijk nog meer aan dan de eerste titel. Het verhaal gaat namelijk over het verbouwen van een hotel en daardoor moest ik meteen denken aan het geweldige Nederlandse programma Ik Vertrek. Dat programma kijk ik regelmatig, zó vermakelijk om te zien hoe mensen naar het buitenland vertrekken en daar een nieuw hotel/bedrijf/etc beginnen. Een Klein Gebaar bevat volgens mij dus een vleugje Ik Vertrek, maar ook heel veel romantiek en drama. Kom maar op, zo’n boek tussendoor kan ik wel waarderen.

”Een Klein Gebaar bevat volgens mij dus een vleugje Ik Vertrek, maar ook heel veel romantiek en drama’

Libby en haar man Jason hebben hun huis in Londen vaarwel gezegd om het hotel van zijn ouders uit het slop te halen. Ze hebben grootse ideeën over hoe ze het gaan aanpakken: ruime, luxueuze kamers en badkamers, en zij als het team achter de schermen. Maar de zaken gaan beslist niet zoals gepland, niet met de verbouwing en niet met de samenwerking tussen Libby en Jason zelf.

Dan wordt een onbekende vrouw voor hun deur aangereden. Door het ongeluk weet zij niet meer wie ze is of waarom ze daar was – de enige aanwijzing die het ziekenhuispersoneel kan vinden over haar identiteit is een kaartje in haar broekzak met daarop de naam en het adres van het hotel. Als Libby de vrouw een kamer in het hotel aanbiedt om te herstellen, kan ze niet voorzien wat voor lawine aan gebeurtenissen ze daarmee in gang zet…

Een Dag In December – Josie Silver

Als ik denk aan de herfst en aan kerst, word ik meteen blij. Boeken lezen onder een dekentje op de bank blijft namelijk héérlijk, hoe cliché dat ook mag klinken. En ja, in de herfst/winter heb ik soms zin in een feelgood boek. Zo’n lekker romantisch boek dat je meeneemt naar een plek waar het sneeuwt en waar mensen verliefd op elkaar worden. Daarom staat Een Dag In December in dit lijstje, want kom op: na het lezen van de flaptekst wil je dit boek gewoon.

‘Zo’n lekker romantisch boek dat je meeneemt naar een plek waar het sneeuwt en waar mensen verliefd op elkaar worden’

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door. Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

corinne duyvis - op de rand van het niets

Het Juiste Spoor – Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis

Laurine las eerder 54 Minuten en Voor Ik Je Loslaat van Marieke Nijkamp en ik las Op De Rand Van Het Niets van Corinne Duyvis. Deze twee Nederlandse schrijfsters, die doorbraken in Amerika met hun YA-boeken, zijn vriendinnen van elkaar. Hoe leuk? In Het Juiste Spoor hebben ze dus hun krachten gebundeld en allebei een verhaal geschreven. Erg benieuwd hoe dat heeft uitgepakt!

‘In Het Juiste Spoor hebben YA-schrijfsters Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis hun krachten gebundeld’

In Het Juiste Spoor is een groep vrienden op weg naar huis na een vakantie op een Waddeneiland. De sfeer is gespannen, want een van hen is tijdens de vakantie spoorloos verdwenen. Is hij na een ruzie naar huis gegaan of is er iets veel ergers gebeurd? Dan komt de trein plotseling tot stilstand en gaat het licht uit…

Corinne Duyvis borduurt voort op haar apocalyptische roman ‘Op de rand van het niets’. Na een vernietigende komeetinslag op aarde maakt een meisje ondanks alles nieuwe vrienden. Samen proberen ze hun angst te overwinnen door muziekoptredens te organiseren in hun schuilkelder.

67 Seconden – Jason Reynolds

Bij Blossom Books komt er zoveel moois uit deze maand, waaronder 67 Seconden. Deze YA is geschreven door Jason Reynolds, een hele toffe schrijver die in Amerika al meerdere prijzen won voor zijn werk. Ik vind hem nu al cool, want hij schrijft ook poëzie en staat verder erg voor diversiteit in (YA-)boeken. En dat laatste juich ik alleen maar toe. 67 Seconden staat daarom op mijn lijstje, maar ook omdat het verhaal gewoon vet spannend klinkt.

‘Jason Reynolds staat erg voor diversiteit in YA-boeken’

‘Mensen houden altijd meer van mensen als ze dood zijn.’ Zestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen. Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt. Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

fataal spel chinouk thijssen recensie young adult thriller

Truth Or DanceCH – Chinouk Thijssen

Eerder las ik Fataal Spel van Chinouk Thijssen, nu komt er weer een nieuw boek van haar uit bij Clavis. Net als Fataal Spel is Truth Or Dance een YA-thriller en wordt het ongetwijfeld weer ontzettend spannend. Bij Fataal Spel kreeg ik oprecht kippenvel soms, haha. Ik hoop dat Truth Or Dance ook weer lekker spannend is en dat je de personages – de ballerina’s – goed leert kennen. We zullen zien. PS: Dit is het eerste deel van een trilogie, als ik het goed heb.

‘Net als Fataal Spel is Truth Or Dance een YA-thriller en wordt het ongetwijfeld weer ontzettend spannend’

Truth or Dance. Zo heet de groepschat waar ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden denken dat het een schoolproject is, waarbij ze door opdrachten uit te voeren kans maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten van Truth or Dance zijn bizar en soms zelfs ronduit gevaarlijk. De vriendinnen willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid om daarvoor hun vriendschap op het spel te zetten? En misschien zelfs over lijken te gaan?

Romeo & Julia – Tiny Fisscher (oorspronkelijk van William Shakespeare, natuurlijk)

Blossom Books gaat klassiekers opnieuw uitgeven, maar dan in begrijpelijke taal. HOE FIJN IS DAT. Ik heb een paar klassiekers gelezen, maar ik kwam er soms moeilijk doorheen. De taal is namelijk verouderd en je moet vaak achtergrondinformatie hebben om het écht te snappen. Aan Romeo & Julia heb ik me daarom nog nooit gewaagd, hoewel het me wel heel mooi lijkt. Hopelijk zorgt deze versie ervoor dat ik het inderdaad ga lezen. Qua cover (met goudfolie!) en illustraties zit het in ieder geval al goed.

‘Klassiekers, maar dan in begrijpelijke taal’

“Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn.” Het wereldberoemde verhaal over Romeo & Julia, vertelt door Tiny Fisscher in helder en begrijpelijk proza.

melk en honing rupi Kaur recensie milk and honey
Na Melk En Honing verschijnt nu De Zon En Haar Bloemen van Rupi Kaur

Liefde & Geluk – Jenna Evans Welsch

Deze maand komt er ook een nieuw boek van Jenna Evans Welsch uit bij HarperCollins, yes! Veel van jullie kennen Liefde & Gelato denk ik wel, een heel bekend YA-boek dat regelmatig op Goodreads of Instagram voorbijkomt. Dat boek las ik in 2016 (!!!!) al en nu is er eindelijk een nieuw boek van dezelfde schrijfster genaamd Liefde & Geluk. De covers van beide boeken passen goed bij elkaar – extra awesome en staat mooi in de boekenkast – maar het verhaal is compleet anders. Het speelt zich dit keer af in Ierland in plaats van Italië. Het onderwerp is ook anders, wat moderner. Liefde & Gelato gaat meer over verliefd worden en ontdekken wie je bent, Liefde & Geluk gaat over sexting, vriendschap en verliefdheid. De flaptekst belooft al veel goeds, dus ik kan niet wachten om het te gaan lezen.

‘Liefde & Gelato gaat meer over verliefd worden en ontdekken wie je bent, Liefde & Geluk gaat over sexting, vriendschap en verliefdheid’

Addie begrijpt niet hoe ze ooit zo stom heeft kunnen zijn om een foto van haar borsten naar haar inmiddels ex-vriendje te sturen en alle waarschuwingen van haar broer Ian in de wind te slaan. Nu zijn haar borsten overal op internet te zien en lijkt haar toekomst in puin te liggen. Tot overmaat van ramp heeft ze ook nog voortdurend ruzie met Ian, die wil dat ze alles opbiecht aan hun ouders.

Ze hoopt dat de bruiloft van haar tante in Ierland haar wat kan afleiden, maar dan gooit Ian al hun vakantieplannen overhoop, en voor Addie weet wat haar overkomt, zit ze in een piepkleine auto samen met Ian en de Ierse Rowan, die ze met iedere afgelegde kilometer leuker begint te vinden. Wat volgt is een wilde roadtrip door het sprookjesachtige Ierland, met als enige houvast de reisgids Ierland voor mensen met een gebroken hart.

De Zon En Haar Bloemen – Rupi Kaur

Als laatste komt er deze maand een nieuwe dichtbundel van Rupi Kaur uit in het Nederlands. Eerder verscheen Melk & Honing al, de vertaling van Milk & Honey. Nu is er De Zon En Haar Bloemen, de vertaling van – goh – The Sun And Her Flowers. Ik vond Melk & Honing over het algemeen prima vertaald, dus ik hoop dat deze tweede bundel wederom goed is. Oh ja en extra pluspunten: de Nederlandse edities zijn hele mooie hardcovers. Staat toch net wat mooier in de boekenkast.

‘Na Melk & Honing is er nu De Zon En Haar Bloemen’

De Zon En Haar Bloemen is een verzameling gedichten over groei en helen, over waar je vandaan komt en over een thuis vinden in jezelf. Verdeeld in vijf hoofdstukken en geïllustreerd door Rupi Kaur zelf, neemt deze dichtbundel je mee op een prachtige reis van verwelken, vergaan, wortelen, ontkiemen en bloeien. Een viering van de liefde in al haar vormen.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit deze maand?