De uitjes waar we naar uitkijken in november

Iedere maand delen wij de leukste uitjes met je. We proberen te zorgen dat er voor iedereen iets leuks bij zit, maar delen een gemeenschappelijke voorkeur voor het noorden. Daarom zul je vooral evenementen uit Friesland, Groningen en Drenthe voor bij zien komen bij ons, met hier en daar een uitstapje naar het oosten, zuiden en westen.

Noordelijk Film Festival

5 t/m 11 november

Leeuwarden is nog steeds dé culture hoofdstad en dat is reden genoeg voor het Noordelijk Film Festival. Het festival vindt dit jaar al voor de 39e keer plaats en bevat meer dan 150 titels. De focus ligt niet alleen op Noord-Nederland, maar ook op Noord-Europa (van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan groot Scandinavië en de Baltische Staten). Wat kun je verwachten? “Spiksplinternieuwe speelfilms, intrigerende documentaires, bijzondere arthouse cinema, speciale premières, korte films, klassiekers, maar ook gesprekken met (inter)nationale gasten, live muziek, film & food events, fijne feestjes en natuurlijk een geweldige sfeer”, zoals op de website wordt vermeld. Stadsschouwburg De Harmonie fungeert als festivalhart.

Voor jongeren is er tussen 5 en 9 november een speciaal New Generation programma vol workshop, speciale voorstellingen en inspiratiesessies.

Informatie en tickets: noordelijkfilmfestival.nl

IDFA (in Groningen)

14 t/m 25 november

November is IDFA-maand. Tijd voor een week lang creatieve documentaires. Een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid. Dat is het International Documentary Film Festival Amsterdam. Naast het festival biedt IDFA diverse activiteiten voor professionals, waarmee IDFA in alle mogelijke stadia bijdraagt aan de ontwikkeling van filmmakers en hun films. Het Groninger Forum organiseert net als ieder jaar weer een satellietprogramma in Groningen. Deze documentaires worden tussen 22 en 25 november vertoond. Ook komen er verschillende sprekers langs en zijn er workshops te volgen.

Informatie en tickets (Groningen): groningerforum.nl

Explore the North

22 t/m 24 november

Tijdens Explore the North komen muziek, literatuur en theater samen in Leeuwarden. Het programma dient tevens als officiële afsluiting van Culture Hoofdstad Leeuwarden. Dit winterse stadsfestival vindt dit jaar alweer voor de zesde keer plaats en het programma is ontzettend interdisciplinair en divers. Het festivalweekend is 22-24 november, maar extra dit jaar is de opening van de Stadskas op 15 november. Deze grote groentekas dient als festivalhart en wordt feestelijk gevierd met twee internationale voorstellingen in de binnenstad van Leeuwarden.

Informatie en tickets: explore-the-north.nl

Warme Winterdagen Workshops

27 & 28 november

Eind november organiseert De Nieuwe Kolk in Assen twee dagen lang gezellige workshops met een winters thema. Onder het genot van livemuziek leer je heerlijke gerechten koken, zelf bodyscrub maken, handletteren en nog veel meer. Waan je in december en maak je alvast op voor de enige echte feestmaand familiemaand.

Informatie en tickets: DNK.nl

Beeld: Pexels.com

Meer kunst en cultuur in november?
De films waar we naar uitkijken in november
De boeken waar we naar uitkijken in november