Denk je te weten wat autisme is, lees dan eerst ´Zondagsleven´

Het is niet de eerste keer dat Judith Visser schrijft over Jasmijn Vink, een meisje met autisme. Meisje, want in Zondagskind ging het om autisme vanuit de beleving van een kind. In Zondagsleven is Jasmijn Vink in haar twenties, en komt ze voor hele andere uitdagingen te staan.

Jasmijn Vink werkt als secretaresse in een kantoorpand, en kan haar werk daar prima uitvoeren. Totdat er een reorganisatie komt, en ze een nieuwe baan moet zoeken. Ze kent de collega´s niet, zoekt naar plekken waar ze rustig kan lunchen (én bijslapen) en vindt alle geluiden veel te hard. Jasmijn heeft namelijk autisme. In je twintigerjaren gebeurt er veel, voor haar té veel. Het liefst wordt ze schrijver, zodat ze haar eigen dag in kan delen en geen rekening hoeft te houden met anderen. Of het zetten van een wekker.

Autisme

Het is natuurlijk geen toeval dat de hoofdpersoon uit het boek carrière maakt als schrijfster en gek is op wolfhonden. Het is namelijk gebaseerd op haar eigen uitdagingen die ze ondervond, als jongvolwassene met autisme. Zeg je wel of niet dat je autisme hebt, gaan mensen dan anders naar je kijken en welke rol neem je aan in een relatie? De dingen die je als ‘gewoon’ bestempelt, zijn voor iemand met autisme helemaal niet zo gewoon. Uiteten in een restaurant? Dat is toch helemaal niet leuk, met al die geluiden en lichten om je heen. En waarom zou je gaan samenwonen: elkaar een paar keer in de week zien is toch ook leuk…

Het is natuurlijk geen toeval dat de hoofdpersoon uit het boek carrière maakt als schrijfster en gek is op wolfhonden

Thrillers

Misschien ken je Visser van haar thrillers, al wil ze niet zo herinnerd worden. Dat vertelt ze in een interview met Trouw. ‘Ik heb dat eerdere werk hier niet in huis staan, ik lees er ook niet uit voor. Al mijn thrillers waren een beetje over-the-edge. Ik wil boeken schrijven die voor mensen iets betekenen’. En dat is gelukt. Want voor iedereen die zegt: ‘Oh autisme, ja, ik weet wel wat dat is’, moet eerst dit boek maar eens lezen. Wist je het echt, of dacht je het te weten?