‘Dit is Amerika’ is een mustread voor de aankomende verkiezingen

Amerika zou een mannenland zijn, zeker nu Donald Trump president is. Dit jaar, 2020, is het nieuwe verkiezingsjaar waarin er of een nieuwe president gekozen wordt, of Trump aan zijn tweede presidentstermijn begint. In Dit is Amerika gaat Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen in gesprek met zowel vrouwelijke als mannelijke activisten en neemt ze de lezer mee naar een stripclub, een abortuskliniek en spreekt ze met aanhangers van Trump. Op deze manier onderzoekt ze hoe groot de kans is dat Trump president blijft en vraagt ze zich af of het niet eens tijd is voor een vrouwelijke president.

Een mannelijk Amerika door een vrouwelijk perspectief
Een mannelijk Amerika door een vrouwelijk perspectief, zo zou je het boek kunnen omschrijven. Houwelingen geeft inzicht in de positie van de vrouw in Amerika, dit perspectief is namelijk nogal veranderd sinds Obama is afgetreden. Ze is bovendien niet bang om je met de neus op de feiten te drukken. Zo is de kloof tussen mannen en vrouwen nog steeds middeleeuws te noemen. Het feit dat Houwelingen ook mannelijke standpunten heeft toegevoegd, maakt haar rode draad evenwichtig. Daarnaast blijkt al snel dat de mannelijke meningen inzicht geven op de beweegredenen van vrouwen. Ook de meningsverschillen van vrouwen onderling worden in dit boek belicht. Dit alles maakt dat Dit is Amerika duidelijk vanuit een vrouwelijk oogpunt geschreven is, maar niet op een beoordelende manier. Houwelingen zorgt ervoor dat ze elke mening en elk standpunt onderzocht heeft. Haar conclusies hebben zich daardoor niet zomaar gevormd.

Terug in de tijd
Om de huidige situatie in Amerika in de context te plaatsen duikt Houwelingen in de Amerikaanse geschiedenis. Ze geeft voorbeelden van vrouwen die al sinds het begin een verschil proberen te maken zoals; Victoria Woodhull, Belva lockwood en Tennessee Claflin.
Op deze manier weet het boek een uitstekend profiel te schetsen van hardwerkende vrouw in Amerika, de vrouw die vecht voor gelijkheid, respect en rechten. De vrouw is ver gekomen, maar met Trump lijken we terug de tijd in te gaan. Een goedgekozen parallel.

Een mustread voor de aankomende verkiezingen
Dit is Amerika is zeker een mustread voor de aanstaande verkiezingen. Houwelingen laat zien dat vrouwen absoluut het verschil kunnen maken, dat ze zich niet moeten laten kisten door de dominantie van de Heer des (Witte) huizes. Daarbij schrijft ze heerlijk luchtig en humoristisch, ze weet de spijker op zijn kop te slaan.