game of thrones seizoen 8 aflevering 1 review

Dit vond ik van S8x01 van Game of Thrones

Gisteravond was een avond waar zo goed als heel Nederland met smart op zat te wachten (op een paar mensen na natuurlijk, zoals Paula en Anna…): de eerste aflevering van het achtste en tevens laatste seizoen van Game of Thrones. Wat ik van deze eerste aflevering vond, lees je hier.

door Esther

Let op: spoilers!

Eerst even een recap

We hebben er bijna twee jaar op moeten wachten, dus mocht je de draad een beetje kwijt zijn en eerste een goede recap willen voordat je aan seizoen 8 begint, dan raad ik je deze aan.

Hereniging

Vrij veel actie zit er niet in deze aflevering, maar toch is er een hoop gebeurd. Voor de Starks stond de start van het nieuwe seizoen in het teken van hereniging, en niet alleen als het gaat of familieleden. Zo ziet Jon Arya eindelijk weer (yes, heb een traantje gelaten), loopt Gendry Arya weer tegen het lijf en noemt hij haar ‘my lady’ (yes, mijn hart maakte een sprongetje) en keert Sam weer terug naar Jon in Winterfell om hem eindelijk uit de doeken te doen dat Jon eigenlijk de ware erfgenaam van The Throne is en Dany dus eigenlijk zijn tante is. Beetje jammer alleen dat Jon zijn kroon dus al heeft opgegeven en het bed allang gedeeld heeft met zijn, dus, tante. Oepsie.

Verder zien we hoe Cersei verzwelgt in zelfmedelijden en blijkbaar nog steeds niet door heeft dat het leven niet alleen uit wraak nemen bestaat. Geen idee wat ze precies van plan is, maar ik durf vrij zeker te zeggen dat ze zich uiteindelijk de zelfvernietiging in werkt op deze manier.

Theon redt zijn zus en besluit daarna dat het tijd is terug te gaan naar de Starks om samen met hen te vechten tegen de Night King. He he.

Sansa of Dany?

Dany vindt het ondertussen maar niks dat de stugge Noorderlingen haar niet respecteren als queen en boos zijn dat Jon zijn kroon heeft opgegeven. Liever een Jon met kroon dan twee draken die al het vee opeten. Snap ik op zich wel. Bovendien is Sansa ook allesbehalve blij met het nieuwe oogappeltje van haar broer en ik vermoed dat Jon ergens dit seizoen moet gaan kiezen tussen Sansa en Dany.

‘Liever een Jon met kroon dan twee draken die al het vee opeten’

En dan tot slot zien we hoe Jaime Lannister in Winterfell arriveert en direct oog in oog staat met Bran aka Rolstoel Ravenboy. Ik zelf had direct weer een flashback naar seizoen 1 waar Jaime Bran van de toren naar beneden gooit als hij Jaime en Cersei betrapt terwijl ze incest seks hebben. Hoewel deze aanblik voor Bran waarschijnlijk al traumatisch genoeg was, hield hij ook nog eens twee verlamde benen over aan de val van de toren. Thank you Jaime. Dit is de eerste keer sinds seizoen 1 dat Jaime Bran weer ziet en ik kan NIET WACHTEN om te zien hoe dit verder gaat in de tweede aflevering.

game of thrones seizoen 8 aflevering 1 review

Mijn conclusie over de eerste aflevering

Al met al voelde de eerste aflevering als een warm bad. Er gebeurde genoeg, maar wel op zo’n fijn tempo dat je niet direct de draad van het verhaal weer kwijt bent. Oude bekenden zien elkaar weer, onderlinge grapjes worden gemaakt waardoor je direct weer flashbacks krijgt naar voorgaande afleveringen en toch blijf je voelen dat er iets groots staat te gebeuren want Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn als ze ook dit seizoen niet hadden geopend met afgehakte armen en benen; courtsey van meneer de Night King en zijn gezellige gezelschap. Kortom: de eerste aflevering is één grote fijne teaser voor de rest van het seizoen en ik kan niet wachten op de rest.

Voor de GoT-kijkers: wat vonden jullie van deze aflevering?