review atypical seizoen 2 netflix

Dit vond ik van seizoen 2 van Atypical

Vorig jaar had ik het over het allereerste seizoen van Atypical en was ik best kritisch. Nu staat er een nieuw seizoen op Netflix van deze serie. Zit er verbetering in en vond ik het het kijken waard?

door Paula

Atypical in het kort

Atypical gaat over Sam (18) die autistisch is. In de serie volg je zijn leven, met zijn ouders, zijn zus Casey en psycholoog Julia. De focus ligt op Sam, maar in het tweede seizoen volg je Casey eigenlijk net zoveel als Sam. Ook de problemen tussen hun ouders komen naar voren. Uiteindelijk krijg je zo een goed beeld van het hele gezin: ouders met relatieproblemen, zus Casey die naar een nieuwe school gaat en Sam die met alle veranderingen om moet leren gaan.

Meer kanten van Sam – een verademing

Waarom ik kritisch was op seizoen 1? Omdat ik Sam behoorlijk eenzijdig vond neergezet als personage. Het draait alleen maar om zijn autisme, terwijl hij meer is dan dat alleen. Seizoen 2 vond ik daarom al snel een verademing. Éindelijk komen er meer kanten van Sam aan bod. In dit seizoen draait het namelijk om veranderingen. De grootste verandering is dat er relatieproblemen zijn tussen de ouders van Sam en Casey. Uiteindelijk gaan ze tijdelijk apart wonen.

‘Iedereen maakt veranderingen door in dit seizoen en iedereen in de familie Gardner moet opnieuw een eigen plek vinden’

Naast de grote verandering in het gezin, heeft Sam vooral met de verandering te maken dat Casey naar een andere school gaat. Voorheen hielp Casey Sam altijd op school. Als er iets was, kon hij naar haar toe. Nu is dat niet meer zo en is het flink wennen. Maar ook voor Casey zelf is het wennen. Ze gaat nu naar een school waar veel meer rijkere kinderen zijn en ze wordt niet meteen geaccepteerd. Uiteindelijk gaat het beter, maar is er – zonder al te veel te verklappen – alsnog veel drama. Kortom: iedereen maakt veranderingen door in dit seizoen en iedereen in de familie Gardner moet opnieuw een eigen plek vinden. Het is daarom erg mooi dat je elk gezinslid volgt in dit nieuwe seizoen. Zo leer je ze alle vier goed kennen.

review atypical seizoen 2 netflix

De personages maken flink wat veranderingen door

Wat ik vooral leuk vond aan dit nieuwe seizoen, is dat je ziet dat Sam verandering doormaakt. Hij leert beter omgaan met bepaalde situaties, durft veel meer en wil alles op alles zetten om naar een universiteit te gaan. Dat is mooi om te zien. Ook de ouders leren zichzelf beter kennen. Casey vond ik denk ik het interessantst om te volgen. Ze is op de nieuwe school aan het uitvinden wie ze precies is en komt uiteindelijk tot een bepaalde ontdekking.

‘Ik vond dit tweede seizoen dus een stuk interessanter dan het eerste seizoen’

Ik vond dit tweede seizoen dus een stuk interessanter dan het eerste seizoen. Wat denk ik ook komt doordat Sam in een praatgroep zit met andere autistische kinderen. Dat maakt het geheel representatiever. Iedereen die in het autistische spectrum valt, is anders. In die groep zie je dat heel goed, wat de serie vervolgens ten goede komt omdat het de diversiteit van autisme laat zien. Conclusie? Kijken, deze serie! Vooral de laatste aflevering van dit seizoen is hartverwarmend. Kom maar op met seizoen 3.

Bekijk hier de trailer van het tweede seizoen Atypical

Je kunt Atypical bekijken op Netflix. Heb jij deze serie al gezien?