‘Dwaalspoor’: politiethriller met een twist

Dwaalspoor is het vierde deel (en tevens slotdeel) van het Wisting Kwartet van Jørn Lier Horst. Voor mij was dit het eerste deel uit de serie. Zoiets is natuurlijk altijd spannend: valt zo’n boek wel los te lezen? Nou, er valt met zekerheid te zeggen dat dat het geval is. Sterker nog, Dwaalspoor voelde in de verste verte niet als een slot of een deel.

Op een doordeweekse dag wordt Frank Lund onderaan de trap gevonden door zijn buurman. Het wordt geweten aan een nare val naar beneden en zijn kleindochter Sofie erft het huis. Sofie’s levenslange vermoeden dat haar grootvader een crimineel is wordt als snel bevestigt als ze in de kelder een gigantische kluis vindt – echter zonder sleutel.

De zwangere dochter van William Wisting, Line, bevriend Sofie nu ze in hun dorp is komen te wonen. Samen zoeken ze naar de sleutel voor de kluis maar vinden niks. Ze laten hem openbreken en vinden veel geld en een pistool. Line brengt het pistool naar William en als snel blijkt het een nieuwe aanwijzing te zijn in een lopend moordonderzoek, maar zaait tevens ook twijfel over een andere, al bijna afgeronde zaak. William besluit zijn onderbuikgevoel te volgen en gooit hierdoor een hoop roet in het eten van zijn collega’s.

Hoewel ik van tevoren niets wist over de achtergrond van de personages kon ik het verhaal prima los lezen. Horst geeft genoeg kleine hints waardoor je snel op de hoogte bent en niet het idee hebt dat je iets hebt gemist. Uiteraard ontbreekt er wat diepgang in de personages maar dit nodigt eigenlijk alleen maar uit om de eerdere delen ook te lezen.

De verschillende – door elkaar heen lopende – moordzaken waren hier en daar wat verwarrend. Daarnaast wisselt William veel informatie uit met zijn collega’s maar is zelf niet zo vaak op pad. Veel van het onderzoek vindt dus plaats binnen vier muren en zijn erg gedetailleerd. Het is duidelijk dat Horst zelf hoofd van de recherche is geweest maar dit had soms wat nadelige gevolgen voor de spanningsboog.

De constructies van de verhaallijnen zijn erg origineel. Zo is niet alleen Sofie de kleindochter van een crimineel, maar is de zwangere Line journalist van beroep – en dus dochter van een belangrijke rechercheur. Ondertussen probeert William zijn werk te combineren met zijn zwangere en alleenstaande dochter. De baby komt er namelijk bijna aan…

Al met al zorgen de verschillende verhaallijnen voor een verrassende en originele thriller. Aanrader!