#EducateYourself met deze 3 must-sees

Het gesprek over racisme kan lastig zijn, maar juist daarom moeten we het wel voeren. Om er aan deel te nemen is het belangrijk om te weten waar je het over hebt én wat jouw rol is of kan zijn. Daarom delen we 3 must-sees die je kunnen helpen de situatie beter te begrijpen.

1. When they see us (Netflix)

When they see us vertelt het waargebeurde verhaal van vijf donkere tieners uit Harlem. In het voorjaar van 1989 worden Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise als verdachten verhoord en later veroordeeld voor een verkrachting die ze niet hadden gepleegd. Het zal jaren duren voordat ze weer op vrije voeten komen en een schikking weten te treffen.

When they see us kijk je hier.

2. I am not your negro (Cinetree)

James Baldwin was een Afro-Amerikaans schrijver, geboren in 1924. Hij werd vooral bekend door zijn boek Go Tell it on the Mountain. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. In 1987 overlijdt hij terwijl zijn laatste boek nog niet af is. Het gaat over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. De ruwe, onaffe versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck.

I am not your negro is hier te zien.

3. 13th (Netflix)

Regisseur Ava DuVernay toont de kijker de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten en de massale criminalisering van Afro-Amerikanen. Van D.W. Griffith’s The Birth of a Nation (1915) en de wederopstanding van de Ku Klux Klan naar de Civil Rights Movement en de Black Lives Matter beweging, constateert DuVernay een patroon van angst en verdeeldheid. De regisseur interviewt activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden.

13th is hier te vinden.

Meer zien, lezen, luisteren en doen? Neem zeker een kijkje op withuiswerk.nl