#EducateYourself met deze must-reads

Het gesprek over racisme kan lastig zijn, maar juist daarom moeten we het wel voeren. Om er aan deel te nemen is het belangrijk om te weten waar je het over hebt én wat jouw rol is of kan zijn. Daarom delen we vandaag na de must-sees van vorige week een artikel met must-reads die je kunnen helpen de situatie beter te begrijpen.

Fictie

1. De jongens van Nickel – Colson Whitehead

De jongens van Nickel speelt in de jaren ’60 in Amerika en gaat over de zestienjarige Elwood Curtis die vanwege een misverstand op een tuchtschool in Florida terecht komt. Hier hebben vooral de zwarte jongens het zwaar, die constant overgeleverd worden aan zware lijfstraffen van witte bewakers. Het verhaal is deels gebaseerd op de praktijken die plaatsvonden op de Florida School for Boys en laat zo goed zien wat de gevolgen zijn van geïnstitutionaliseerd racisme. Een boeiend verhaal met een ontzettend goeie plottwist. Ook Colson Whiteheads vorige boek De ondergrondse spoorweg is zeker een aanrader in dit thema!

2. Girl, woman, other – Bernadine Evaristo

Girl, woman, other van Bernadine Evaristo vertelt de verhalen van twaalf, voornamelijk zwarte vrouwen die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Het boek haalt thema’s als ras, gender en seksualiteit aan en gaat over de verschillende manieren waarop “othering” plaatsvindt. Buiten de belangrijke thema’s is het ook gewoon een prachtig verhaal dat fijn wegleest, waar Evaristo vorig jaar de Man Booker Prize mee in de wacht sleepte.

3. Een ongewoon huwelijk – Tayari Jones

Een ongewoon huwelijk gaat over een zwarte man, Roy, die op het verkeerde moment op de verkeerde plek is. Hij wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan en krijgt een celstraf van twaalf jaar toebedeeld. Als gevolg daarvan wordt zijn relatie met Celestial flink op de proef gesteld: houdt de liefde stand als je zo lang op fysieke afstand van elkaar bent? Een belangrijk boek om te lezen in de context van de recente gebeurtenissen.

Non-fictie

1. Citizen – Claudia Rankine

Dit boek is niet helemaal onder de categorie non-fictie te scharen, maar het past ook niet onder fictie. Citizen van Claudia Rankine is een verzameling lyrische poëzie over zogenaamde “micro-agressions”: beledigend, minachtend of aanvallend gedrag tegenover iemand als gevolg van zijn of haar identiteit, zowel bedoeld als onbedoeld. Zoals een wit meisje dat niet naast de zwarte vrouw in het vliegtuig wil zitten, waarna haar moeder haar plek maar inneemt. Rankine bespreekt in dit boek zowel dit soort persoonlijke ervaringen, zowel van haarzelf als van haar vrienden, als kwalijke profileringen van zwarte mensen in de media. Het klinkt misschien ontoegankelijk doordat het lyrische poëzie is – dat is het absoluut niet. Een interessant en belangrijk boek dat echt je ogen zal openen.

2. Kleurenblind – Trevor Noah

Kleurenblind is een autobiografisch verhaal van Trevor Noah, presentator van het bekende Amerikaanse programma ‘The Daily Show’. Hij werd geboren als zoon van een witte man en een zwarte vrouw in een tijd waarin gemengde relaties verboden waren. Hij hoort zowel overal als nergens bij en heeft daardoor een unieke kijk op ras en afkomst, waar hij met veel humor over vertelt.

3. Hallo witte mensen – Anousha Nzume

Anousha Nzume schreef Hallo witte mensen om witte mensen te helpen hun privileges te erkennen en daardoor racisme beter te begrijpen. Ze gaat gesprekken aan met allerlei ervaringsdeskundigen in dit boek om meer duidelijkheid te scheppen rondom zaken zoals de Zwarte Piet-discussie, en biedt nieuwe en belangrijke perspectieven op dit soort problemen. Het concept “wit privilege” staat vrij centraal in dit boek en wordt erg verhelderend uitgelegd.