Een rooie aan de kant van de weg: simpel maar aandoenlijk verhaal over tweede kansen

In Een rooie aan de kant van de weg lezen we over Micah Mortimer, het ultieme schoolvoorbeeld van een gewoontedier. Is hij zo vastgeroest in zijn gewoontes dat zijn leven voor altijd middelmatig zal blijven, of is er nog tijd voor verandering? Met dit boek laat Anne Tyler zien dat het nooit te laat is voor een tweede kans.

Anne Tylers Een rooie aan de kant van de weg vertelt het verhaal van Micah Mortimer, een veertigjarige man die vastgeroest zit in zijn gewoontes en daar prima tevreden mee is. Hij heeft een vriendin die hij sporadisch ziet (en dat houdt hij graag zo), een computerbedrijfje genaamd Tech Hermit en brengt zijn avonden patience spelend door op de bank. Maar dan staat er op een dag opeens een jongen voor zijn deur die claimt zijn zoon te zijn. Dit zet een aantal gebeurtenissen in gang die ervoor zorgen dat Micah zijn leven op een andere manier gaat bekijken.

Het verhaal van Micah is een toegankelijk geschreven verhaal over een man die er langzaam achter komt dat zijn manier om mensen op afstand te houden ervoor zorgt dat hij zich altijd een beetje alleen en ontevreden zal voelen. Hij laat geen enkele verandering toe in zijn leven aan het begin van het verhaal, maar gaandeweg komt hij erachter dat veranderingen ook goeie dingen met zich meebrengen. Daarmee is het een aandoenlijk verhaal om te lezen: je blijft Micah in gedachten aanmoedigen om zich eindelijk eens open te stellen voor positieve veranderingen van buitenaf. Af en toe doet het verhaal denken aan Het Rosie project van Graeme Simsion; een soortgelijk gevoel van aandoenlijkheid zorgde er gedeeltelijk voor dat dat boek al snel een bestseller werd.

 Je blijft Micah in gedachten aanmoedigen om zich eindelijk eens open te stellen voor positieve veranderingen van buitenaf

 Een rooie aan de kant van de weg is qua schrijfstijl vrij simpel. Het is absoluut niet slecht geschreven, maar het is duidelijk een plot gedreven verhaal en bestaat daardoor bijna alleen maar uit dialogen. Dit is een kwestie van smaak: sommige mensen zullen bij dit boek een bepaalde poëtische schrijfstijl missen, terwijl andere lezers het juist extra zullen waarderen omdat het boek hierdoor vrij makkelijk wegleest. Wel is het bewonderenswaardig hoeveel aandacht Tyler besteedt aan het steeds opnieuw beschrijven van alle details uit Micah’s dagelijkse leven: elke week maakt hij een ander keukenkastje schoon, elke ochtend gaat hij een rondje hardlopen en elke avond speelt hij patience. Precies hierdoor krijg je een compleet beeld als lezer van de eentonigheid van zijn leven, en des te leuker is het om te zien hoe dit patroon naarmate het boek vordert langzaam doorbroken wordt.

Sommige mensen zullen bij dit boek een bepaalde poëtische schrijfstijl missen, terwijl andere lezers het juist extra zullen waarderen omdat het boek hierdoor vrij makkelijk wegleest.

Al met al maakt dit boek zeker nieuwsgierig naar meer werk van Anne Tyler. Het is een vrij simpele roman, zonder grote plottwists of tierelantijntjes in de schrijfstijl, maar laat toch een blijvende indruk achter door het aandoenlijke verhaal. Daar ligt dan ook de grootste kracht van deze roman: bij de personages. Micah Mortimer en zijn simpele leventje banen zich al snel een weg naar je hart.

Anne Tyler
Een rooie aan de kant van de weg
ISBN 9789044644753Uitgeverij Prometheus
Juni 2020
https://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/een-rooie-aan-de-kant-van-de-weg.html