Eerste indruk: Sex Education

Serie na serie publiceert Netflix. Overduidelijk is het dat de streamingdienst haar publiek wil verjongen. Want na Riverdale, Elite en Baby is het nu tijd voor Sex Education. Een serie over de ongemakken die tieners ervaren bij de eerste keer seks. Onze eerste indruk? Lees je hier!

door Anna en Paula

Hier gaat Sex Education over

Anna: ‘Een prachtig coming of age-verhaal’

‘Britse tv. Seks. Tieners. Drama. Komedie. Klaarblijkelijk een perfecte combinatie. En wat had ik graag gewild dat deze serie er was toen ik zelf nog wat jonger was. Deze serie is volop genieten – maar snijdt ook zeker serieuze onderwerpen aan. Alle hedendaagse problemen komen aan bod. Naar mijn mening een prachtig coming of age-verhaal. Een serie die zowel komedie als drama is. Lachen en huilen. En ontzettend veel herkenning. Ook 5 sterren voor Gillian Anderson. Na The Fall was ik al fan van haar, maar wat doet ze het ook goed in deze rol. Dit is zo’n serie die je als tiener heel graag wil zien zónder je ouders – eigenlijk net zoals hoofdpersoon Otis zijn leven wil ontdekken: los van zijn moeder, “de sekstherapeut”.

Mag ook gezegd worden: in wat voor prachtig gebied en huis wonen Otis en zijn moeder!? En wat is dat voor middelbare school? Dat gebouw is goals! Ik kan niet anders dan iedereen deze serie aanraden. Jong of oud – dit is een genot voor ieder. Elke aflevering bespreekt een ander probleem. Van liefde tot seks en van geaardheid tot ontkenning en ontdekking.’

Paula: ‘Verrassend genoeg een hele originele serie’

‘Een Engelse serie die zich afspeelt op een middelbare school, heel origineel klinkt het niet. Toch is Sex Education dat verrassend genoeg wel. Vooral de eerste aflevering is heel sterk. Alle personages komen meteen voorbij en het verhaal wordt meteen duidelijk, heel fijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin dacht: wát is dit? Veel seks in beeld (wat verwacht je van een serie met zo’n naam hè?) en heel veel gesprekken die op het randje zitten van ongemakkelijk. Vooral die gesprekken tussen Otis en zijn moeder de sekspsycholoog zijn zó awkward soms, maar daardoor ook weer grappig.

Uiteindelijk keek ik drie afleveringen en ik ben positief verrast. De serie wordt steeds leuker, simpelweg omdat het plot zich ontwikkeld en je de personages ook beter leert kennen. De kracht van de serie zit ‘m ten eerste in de diversiteit en actuele onderwerpen. Maeve is een meisje dat van seks houdt en regelmatig voor ‘slet’ van uitgemaakt, maar dat helemaal niks kan schelen. Het onderwerp slutshaming komt dus een beetje voorbij, maar allemaal heel casual. Ook gaat het over homoseksualiteit, want de beste vriend van Otis genaamd Eric is een zwarte queer jongen. En over Otis zelf, die nog geen seks heeft gehad en het eng vindt. Ten tweede denk ik dat herkenbaarheid deze serie ook tot een hit maakt. En dat hangt samen met het laatste punt: de sfeer. Sex Education voelt heel nineties aan, terwijl de personages allemaal smartphones hebben. Zo wordt het heel universeel. Het maakt niet echt uit welke tijd het is, wat de precieze locatie is, iedereen heeft in de puberteit wel onzekerheden of gaat door moeilijke periodes heen. Kortom: een aanrader voor jong en oud!’

Wanneer is deze serie iets voor jou?

1. Als je een luchtige serie zoekt, die heel makkelijk wegkijkt.
2. Als je eerder Please Like Me, The End Of The F*cking World of Lovesick keek. De sfeer van die series zit ook wel wat in Sex Education.
3. You love Gillian Anderson, omdat ze onder andere geweldig was in The Fall.
4. Je houdt van series die zich afspelen op een middelbare school, maar niet cliché zijn of te Riverdale.
5. Coming-of-age is jouw ding. Als je van Élite hebt genoten, is dit zeker iets voor je.

Meer eerste indruk?

Eerste indruk: Riverdale S3
Eerste indruk: Elite

Heb jij Sex Education al gezien?