Elite S2: een verdwijning, 3 nieuwe studenten en een hoop intriges

Ongeveer een jaar geleden maakten we kennis met de Spaanse Netflix-serie ‘Elite’. Het zou dé Gossip Girl van Europa moeten worden, inclusief rijke tieners en de komst van 3 ‘outsiders’ a la Dan Humphrey. Echter bleef het niet lang gezellig. Eén van de leerlingen werd vermoord en aan het einde van het seizoen zien we met pijn in ons hart dat de verkeerde dader hiervoor gestraft wordt. In seizoen 2 keren de personages terug in een nieuw verhaal: één van de leerlingen wordt vermist en gedurende het seizoen lijkt het erop dat iedereen de dader kan zijn.

Seizoen 2 van ‘Elite’ zit hetzelfde in elkaar als het vorige verhaal. We zien een combinatie van flashbacks en verhoren om zo als kijker langzamerhand de waarheid te achterhalen. Het voelt dus al snel weer vertrouwd. Wel moest ik echt even het overzicht van seizoen 1 een paar keer kijken om de namen van alle karakters en de verschillende verhaallijnen terug te halen. En juist die complexiteit is een van de grote pre’s van deze serie.

Deze serie voelt ontzettend realistisch, ook al is het verhaal dat helemaal niet

Het leuke aan deze serie vind ik dat je in een hele korte tijd de karakters écht leert kennen. Ze zijn complex, zonder dat het geforceerd voelt. En waar het in een Amerikaanse serie al snel onrealistisch zou worden, kijk je deze serie veel meer met het idee dat het echt gebeurd kan zijn. Ik kan niet goed uitleggen hoe dit komt. Als je er even afstand van neemt… ik  behoor niet tot de elite, mijn ouders wonen niet in een villa in de bergen, maar ik behoor ook niet tot een minderheid en voor zover ik weet is er op mijn middelbare school niemand vermoord door een medeleerling. En toch, en dit is denk ik de kracht van de serie, weten de karakters dicht bij je te komen. Je voelt je als kijker betrokken bij het verhaal en kunt je inleven en de wervelwind van emoties waarmee de personages te maken krijgen. Ook aan de 3 nieuwe karakters ben je snel genoeg gewend.

Dit seizoen is zeker bingewatch-waardig en ik heb het dan ook in een weekend uitgekeken. Al vraag ik me wel af of dit helemaal beloond is. Ik heb namelijk nog zo mijn twijfels over de ontknoping. Hij is onverwachts, dat moet ik toegeven. Maar het had allemaal wel wat spectaculairder mogen zijn.

Eindoordeel

Als je seizoen 1 fantastisch vond, moet je misschien even wennen aan dit nieuwe seizoen. Het neemt namelijk een andere wending en snijdt hier en daar wat nieuwe thema’s aan. Toch zal ik de serie zeker aanraden, want ook het tweede seizoen is weer een echte topper. Zeker als je Rio en Denver uit La Casa de Papel mist, is dit een fijn zoethoudertje. En het beste van alles? Seizoen 3 is alweer bevestigd, dus over (hopelijk) een jaar mogen we weer genieten van onze Spaanse vrienden.