Recensie | Eva Vriend als de vrouwelijke Geert Mak?

Oké, tijd genoeg om te lezen! Eens ging de zee hier tekeer, om even weg te dromen bij het kabbelende water terwijl je nu zelf binnen zit, lijkt dan ook perfect. Er wordt door de media zelfs beweerd dat Eva Vriend zich met dit boek heeft ontpopt tot de vrouwelijke Geert Mak. Maar is dat zo?

Zuiderzee werd IJsselmeer

Het verhaal begint in de Gouden Eeuw, de tijd waarin Nederland zich als klein kikkerlandje in de handjes kon knijpen, want het geld was binnen. De Zuiderzee was belangrijk voor de handel, tot de boten te groot werden en de zee te ondiep bleek. Waar de zee eerst belangrijk was voor heel het land, maar werd ‘afgedankt’ toen het niks meer waard bleek, bleef dat het altijd in het hart van de vissers. Wat voor impact heeft het droogleggen van de ruwe zee gehad op de vissersfamilies? Het is hun cultuur, brood en leven. Hun Zuiderzee werd plotseling het IJsselmeer. Is die impact vandaag de dag nog te voelen in de huizen van deze mensen?

Visserscultuur

Door je te verdiepen in de geschiedenis van de Zuiderzee, worden je een aantal dingen duidelijk. Niet alleen de impact van het ‘Lelystad’-project wordt duidelijk beschreven, maar je leert ook begrijpen waar de vissersmentaliteit eigenlijk vandaan komt. Dat het een cultuur is, die niet altijd overal wordt begrepen. Het boek geeft je handvaten, waarmee je je eigen verbanden kunt leggen. Op de zee is het overleven en dat het overleven doorgaat tot thuis voor de kachel, heeft Eva perfect beschreven. Een verfilming van dit boek zou niet misstaan. Het gaat niet alleen om het verdwenen water, maar om een stukje oud cultuur dat nog langzaam in de huizen van de (oud)vissers is blijven doorkabbelen.

Dichtbij huis

Het verhaal is niet ongezien gebleven. Zo tipte het boekenpanel van De Wereld Draait Door: ‘In de goede traditie van Geert Mak. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m graag leest. Ontroerend!’ Een mooi compliment, maar of we Eva nu de vrouwelijke Geert moeten noemen. Eva is gewoon haarzelf gebleven. Met haar onderwerpkeuze blijft ze dichtbij huis. Door te kiezen voor de vier vissersfamilies houdt ze het klein, maar schrijft ze toch oh zo gedetailleerd. Je voelt de families worstelen, strijden en proeft het zoute water op je lippen. Laten we hopen dat we zelf weer snel een duik mogen maken, al is het niet in de wilde Suydersee.

 

Eva Vriend

Eens ging de zee hier tekeer

9789045036311

Uitgeverij Atlas Contact

Verschenen in februari 2020