Everything, Everything is een fijne zwijmelfilm, maar heeft weinig diepgang

Afgelopen donderdag verscheen de langverwachte boekverfilming Everything, Everything in de bioscoop. De film is gebaseerd op het bestsellersboek van Nicola Yoon en gaat over de tieners Madeline en Olly. 

Kort gezegd gaat Everything, Everything over Madeline die door een zeldzame aandoening nooit naar buiten mag. Op haar achttiende verjaardag krijgt ze een nieuwe buurjongen (Olly) die ze via sms en telefoon al snel beter leert kennen. De twee worden verliefd en Madeline wordt voor het eerst in haar leven echt getriggerd om het huis te verlaten.

Zelf heb ik het boek niet gelezen, dus kan ik de twee niet vergelijken. Wel vind ik dat het verhaal in de film ontzettend snel ging. Ik ga er van uit dat dit in het boek wel anders is. We hadden nauwelijks vijf minuten gekeken voordat Madeline hopeloos en stapelverliefd was geworden op Olly. Dit maakte de gebeurtenissen die hierop volgden behoorlijk ongeloofwaardig. Ook zorgt het ervoor dat de film vrij oppervlakkig blijft. Er zijn namelijk genoeg scenes die ik graag beter uitgewerkt had willen zien.

Te weinig diepgang

Eén van die scenes is het moment dat (spoiler alert) Madeline besluit op reis te gaan met Olly. Ze is hier dus voor het eerst echt buiten. Ze rijdt voor het eerst in een auto en rent zonder twijfel de zee in terwijl ze niet kan zwemmen. Vrij ongeloofwaardig. Ik kan me namelijk voorstellen dat wanneer je nog nooit in een auto hebt gezeten, je dit ontzettend spannend vindt. En wanneer je nog nooit buiten bent geweest, ervaar je vast allerlei geuren en kleuren die je bang of nieuwsgierig maken. In de film is dit nergens aan te merken. Gebeurtenissen volgen elkaar te snel op en worden niet voldoende uitgewerkt. Naar mijn mening is er iets teveel in een film van slechts 90 minuten gepropt. Gelukkig maken de prachtige beelden van de reis naar Hawaii veel goed en heeft de film een hoog feelgood-gehalte.

Ben je op zoek naar een lekkere zwijmelfilm die je een hoge dosis feelgood oplevert? Dan is dit een film voor jou. Verwacht je (net als ik) een soort The Fault in Our Stars? Dan moet ik je helaas teleurstellen.