‘Fandom’ van Anna Day: De droom van iedere boekenliefhebber

Wat als je terecht zou komen in de wereld van je favoriete boek? Gebaseerd op dat idee van Angela. McCann schreef Anna Day het boek ​Fandom​, waarmee ze ​The Big Idea Competition​ van uitgeverij The Chicken House won. Het klinkt alvast zeer veelbelovend, maar kan ze die verwachtingen ook waarmaken?

Violet en haar vrienden gaan nietsvermoedend naar Comic Con, verkleed als hun favoriete personages uit de bestseller De Galgendans. Tot ze plots per toeval zelf in het verhaal terechtkomen. De vrienden worden meegesleurd in de wervelwind van deze nieuwe wereld waar een strijd heerst tussen de gewone burgers ‘imps’ en de elite die bestaat uit genetisch geperfectioneerde mensen. Wanneer ze per ongeluk het hoofdpersonage Rose vermoorden, rest er slechts één optie: Violet moet Rose haar rol overnemen en het verhaal afmaken. Dat is de enige manier om weer thuis te geraken. Maar zal zullen Violet en haar vrienden daarin slagen?

Het idee achter dit boek is werkelijk geniaal

Het idee achter dit boek is werkelijk geniaal. Wie wil er nou niet in de wereld van z’n favoriete boek terechtkomen? Maar in plaats van er een melig verhaal van te maken, kiest Day voor een spannendere insteek, want de wereld van De Galgendans is geen lachtertje, maar grauw en grimmig, soms zelfs gruwelijk. En zoals Day reeds zei: “Geen verhaal is het waard om voor te sterven.”

Dit boek bestaat eigenlijk uit twee verhaallijnen, enerzijds het originele verhaal van De Galgendans en anderzijds het verhaal dat Violet en haar vrienden creëren zodra ze in die wereld terechtkomen. Deze twee zijn door het hele boek heen als het ware met elkaar verweven, maar Day weet een duidelijke structuur te hanteren, waardoor het op geen enkel moment verwarrend wordt.

Een leuke toevoeging aan dit boek, zijn de vele referenties naar bestaande werken. Dit heeft natuurlijk weer te maken met de fanfictie-setting van het boek en het feit dat Day weet dat haar lezers net zulke boekenwurmen zijn, maar tegelijkertijd is ze niet bang om een paar van deze bestsellers van kritiek te voorzien. Heel boeiend hoe ze dat in het verhaal verwerkt heeft.

Bereid je alvast voor op een gebroken hart, want het einde is verpletterend

De spanning in dit verhaal zit ‘m vooral in het verraad. Al snel blijkt dat Violet en haar vrienden zich niet alleen moeten wapenen tegen het gevaar van buitenaf, maar ook voor verraad van binnenuit. Niet iedereen heeft namelijk evenveel zin om terug naar huis te keren en dus worden vertrouwen en vriendschappen zwaar op de proef gesteld.

Tijdens het lezen bouw je langzamerhand een comfortabel en vertrouwd gevoel op met het verhaal en de personages door de wisselende aanwezigheid van voorspelbaarheid – maar juist dan slaat Day toe met een aantal belangrijke plottwisten. Bereid je alvast voor op een gebroken hart, want het einde is verpletterend.

Fandom speelt in op de droom van iedere boekenliefhebber: Wat als jij de heldin was uit je lievelingsboek? Dit boek is een knap staaltje ​worldbuilding​, zit vol avontuur en kent hier en daar een vleugje fantasy. Het gaat over verraad, vriendschap en mensen accepteren zoals ze zijn, ook de mindere kanten. Kortom, een ​must-read​ voor iedere fanfiction-fan.