Mijn 10 favoriete romantische boeken om te lezen tijdens Valentijnsdag

Fijne Valentijnsdag allemaal! Of je het vandaag nu in je eentje viert net zoals ik (lekker chocolade voor jezelf kopen!) of romantisch met je vriend(in), ik hoop dat je in ieder geval een fijne dag hebt. Om in het teken van de liefde te blijven, zette ik mijn 10 favoriete romantische boeken voor je op een rijtje. Want wegdromen bij een romantisch verhaal is natuurlijk heerlijk af en toe.

1. Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield (To All The Boys I’ve Loved Before #1)- Jenny Han

Een heerlijk YA-boek vol met romantiek en de herkenbare twijfels van een tiener, dat is Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield van Jenny Han. Het boek gaat over Lara Jean die brieven schrijft aan alle jongens waar ze verliefd op is geweest. Maar dan zijn haar brieven opeens weg. Oeps! Een boek vol met hele lieve en leuke liefdesscènes, over heimelijk verliefd zijn maar ook over de liefde voor je eigen familie.

‘Een boek vol met hele lieve en leuke liefdesscènes, over heimelijk verliefd zijn maar ook over de liefde voor je eigen familie’

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

Lees hier meer over de boeken van Jenny Han

donkerblauwe woorden - cath crowley

2. Donkerblauwe Woorden – Cath Crowley

Liefde in een boekwinkel, beter kan je het niet krijgen. In Donkerblauwe Woorden laat Rachel een brief achter voor Henry in de tweedehandsboekwinkel, maar jaren later heeft ze nog steeds geen antwoord. Na een paar jaar zijn Rachel en Henry geen vrienden meer en zijn er allerlei heftige dingen gebeurd (vooral in Rachel’s leven.) Maar dan ontmoeten ze elkaar weer in de boekenwinkel. Een heel romantisch verhaal dat soms zelfs poëtisch is. Ik weet nog dat ik verliefd werd op de prachtige zinnen in het boek. Cath Crowley heeft dit echt fantastisch leuk geschreven; en het is niet alleen luchtig, maar er zit ook genoeg diepgang in.

‘Ik weet nog dat ik verliefd werd op de prachtige zinnen in het boek’

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor hem, vlak voordat ze gaat verhuizen. Hij beantwoordt haar brief niet. Jaren later keert Rachel terug naar de boekwinkel. Krijgen Rachel en Henry een tweede kans?

Lees hier mijn recensie over Donkerblauwe Woorden

3. Hot Mess – Lucy Vine

Heb je weleens aan een zondagse brunch gezeten terwijl je nog rook naar zaterdagnacht? Regelmatig je bed, Netflix en pizza verkozen boven menselijk contact? Of nog steeds de huur van je muffe appartement niet opgezegd omdat hij zo lekker goedkoop is? Het boek Hot Mess is echt hilarisch. Een soort Bridget Jones, maar dan in een moderner jasje. Het verhaal gaat over daten en dat het leven niet altijd loopt zoals gepland. Ik moest heel vaak lachen tijdens het lezen.

‘Een soort Bridget Jones, maar dan in een moderner jasje’

Ontmoet je soulmate, Ellie Knight. Haar leven… loopt niet bepaald zoals gepland. Ze haat haar baan, haar vrienden beginnen allemaal te settelen en zich voort te planten, en haar huisgenoten zijn ronduit bizar. Sommigen zullen Ellie omschrijven als een ‘hot mess’. Maar wie heeft wél alles perfect voor elkaar? Hot mess is een schaamteloos grappig verhaal met een heldin waar velen zich in zullen herkennen: Ellie – een moderne Carrie Bradshaw meets Bridget Jones.

Lees hier mijn recensie over Hot Mess

4. Man O Man – Marcha de Groof

Vroeger las ik vooral chicklits. En hoewel ik dat nu een stuk minder doe, hou ik af en toe nog steeds wel van een feelgood boek. Man O Man is een van mijn favoriete Nederlands chicklits. Het is romantisch, grappig en het speelt zich af in Maastricht. Hoe leuk! Echt een aanrader.

‘Het is romantisch, grappig en het speelt zich af in Maastricht’

Het zit Sara allemaal niet mee. Eerst betrapt ze haar vriend Loek in bed met een ander (de deur uit met die vent!), dan ontmoet ze tijdens het uitgaan een leuke man die hartstikke bezet lijkt te zijn (of toch niet?). Sara vindt deze Menno leuk en richt zich op een toekomst met hem, maar dan gooit juist zijn verleden roet in het eten.

Door dit alles heen maken haar zus en zwager Sara het leven meer dan zuur, hamert haar moeder erop dat ze het niet had moeten uitmaken met ‘ideale schoonzoon’ Loek en haalt haar manager het bloed onder Sara’s nagels vandaan. Kortom, ze heeft zin om zich heel diep onder de dekens te verstoppen en te wachten tot het allemaal overwaait. Maar dan rekent ze buiten haar excentrieke vriendin Lea en lieve buurvrouw Tilly, die Sara helpen om er het beste van te maken. Al hebben ze daar nogal onorthodoxe methodes voor…

5. Liefde & Gelato – Jenna Evans Welch

Als je vandaag zin hebt in een zomers boek, dan moet je zeker Liefde & Gelato lezen. Het verhaal speelt zich af in Italië, waar de liefde en de bollen gelato je om de oren vliegen. Het boek is dus zeker romantisch, maar het gaat ook over de zoektocht van hoofdpersoon Lina naar haar overleden moeder. Ik vond het een mooi boek; het wisselt goed af tussen het diepgaande verhaal over Lina’s moeder, maar is daarnaast ook luchtig en grappig.

‘Als je vandaag zin hebt in een zomers boek, dan moet je zeker Liefde & Gelato lezen’

Lina brengt de zomer door in Toscane, maar aanvankelijk is ze niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon en het prachtige landschap. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Maar welke vader laat nou zestien jaar lang niets van zich horen? Alles wat ze wil is zo snel mogelijk weer naar huis gaan. Maar dan krijgt ze een dagboek in handen, waarin haar moeder schrijft over haar tijd in Italië én haar geheime liefde. Vanaf de eerste pagina is Lina gefascineerd en wil ze de geheimen van het dagboek ontrafelen. Daarvoor heeft ze wel wat Italiaanse hulp nodig. Enter buurjongen Lorenzo…

6. Simon vs. De Verwachtingen Van De Rest Van De Wereld – Becky Albertalli

Eerder al maakte ik een lijstje over boeken waarin veel diversiteit voorkomt. Simon vs. is daar ook een van. Dit verhaal gaat over Simon die op jongens valt, maar dat nog niet aan iedereen wil vertellen. Een boek met thema’s als pesten, homoseksualiteit en het zoeken naar je eigen identiteit. Naast het drama dat Simon meemaakt met pestkop Martin, zit er in dit boek ook heel veel liefde, humor en vriendschap. Fantastisch boek (en je moet dit boek alleen al lezen, omdat de verfilming Love, Simon dit jaar uitkomt!)

‘Een boek met thema’s als pesten, homoseksualiteit en het zoeken naar je eigen identiteit’

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

erin watt de royals verleiding verraad recensie

7. Verleiding (De Royals #1) – Erin Watt

Oh boy. De Royals-serie wordt ook wel de Fifty Shades Of Grey voor jongeren genoemd. Nou valt dat wel een beetje mee, maar het boek is inderdaad een combinatie van Young Adult en New Adult. Er zitten dus ook wel wat spannendere spicy scenes in. Verleiding is echt waanzinnig leuk om te lezen, vooral omdat hoofdpersoon Ella en de knappe Reed telkens om elkaar heen draaien en zowel van elkaar houden als elkaar haten. Heerlijk. De ultieme guilty pleasure. Deel 3 komt trouwens uit in maart. Ik kan niet meer wachten.

‘Verleiding is echt waanzinnig leuk om te lezen, vooral omdat hoofdpersoon Ella en de knappe Reed telkens om elkaar heen draaien en zowel van elkaar houden als elkaar haten’

De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes – striptease danseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?

Lees hier mijn recensie over Verleiding of over Verraad (deel 2)

8. Vertel Me Drie Dingen – Julie Buxbaum

Julie Buxbaum vind ik echt de koningin van de YA-contemporary boeken. Vertel Me Drie Dingen is het eerste boek dat ik van haar las. Er zit een beetje spanning in – hoofdpersoon Jessie krijgt namelijk via mails hulp van iemand die zich Iemand Niemand noemt – en het gaat over familie, vriendschap en verliefd worden. Ik wilde graag ontdekken wie Iemand Niemand was, dus las het boek daardoor heel snel uit. Het haalde me zelfs uit mijn leesdip! Anyway: goed boek, met een plot dat briljant goed in elkaar zit.

‘Goed boek, met een plot dat briljant goed in elkaar zit’

Jessie is verhuisd en alles voelt verkeerd: haar nieuwe kakschool, haar nieuwe huis, haar nieuwe stiefmoeder en haar arrogante stiefbroer. En ze mist haar overleden moeder. Dan krijgt Jessie een mail van een jongen die zich Iemand-Niemand noemt. Ze mag alles aan hem vragen: welke meiden ze moet vermijden, wie haar vrienden zouden kunnen worden en waarom ze beter geen vega-burgers uit de kantine kan eten. Al snel wordt Iemand-Niemand Jessies reddingsboei. Maar wie op school is toch deze mysterieuze jongen?

voor eeuwig en altijd sarah dessen - once and for all - recensie

9. Voor Eeuwig En Altijd – Sarah Dessen

Naast Julie Buxbaum en Becky Albertalli, doet Sarah Dessen het ook goed met haar romantische YA-boeken. Voor Eeuwig En Altijd is een van haar boeken die ik heb gelezen. En dat was best tof. Vooral de locatie maakt het verhaal in dit boek: het speelt zich namelijk af op allerlei bruiloften, want Louna’s moeder is weddingplanner. Ook zit er best wel wat diepgang in het verhaal, omdat de Louna nogal wat heeft meegemaakt met de liefde. Een prima balans tussen heftige gebeurtenissen en opnieuw verliefd worden.

‘Vooral de locatie maakt het verhaal in dit boek: het speelt zich namelijk af op allerlei bruiloften’

Een trouwerij op het strand, een huwelijk in een historisch pand, een jawoord in een chic hotel: Louna heeft het allemaal al gezien. Haar moeder is immers weddingplanner. Zelf zijn Louna en haar moeder nogal cynisch over sprookjesliefdes, zeker nadat Louna’s eigen eerste verliefdheid een dramatisch einde kende. Als ze de charmante Ambrose leert kennen, houdt ze hem dan ook op een veilige afstand. Maar Ambrose laat zich niet zo makkelijk afschepen…

Lees hier mijn recensie over Voor Eeuwig En Altijd

10. Zwaar verliefd! (Zwaar!-trilogie #1) – Chantal van Gastel

Het is al jaren geleden dat ik Zwaar verliefd! las, maar ik herinner me nog dat ik het zo’n tof boek vond. Maar echt. Het is zo’n boek dat alles in zich heeft: personages die je in je hart wilt sluiten (helemaal als je alle drie de delen hebt gelezen in deze trilogie), humor en een flinke lading liefde. Je moet dit echt gaan lezen, zeker omdat de verfilming van Zwaar Verliefd! eind dit jaar in de bioscoop draait. Zo tof. Ik ga het boek in ieder geval zeker herlezen dit jaar – en naar de film, natuurlijk.

‘Het is zo’n boek dat alles in zich heeft: personages die je in je hart wilt sluiten, humor en een flinke lading liefde’

Eigenlijk zijn mijn vriendinnen en ik net Sex & the City. AL heb ik in geen tijden seks gehad. En die stad waarin ik woon is ook niet echt New York of zo. Sommigen zouden trouwens ook maar met z’n drieën, maar ik weeg in mijn eentje wel net zoveel als Carrie en Samantha bij elkaar. Dat compenseert die ontbrekende vierde vriendin dan weer wel.’ Aan het woord is Isa, een jonge dierenarts die worstelt met haar gewicht, haar werk en de liefde. Helemaal nu ze als een blok is gevallen voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd. Maar hoe zorgt ze er nou voor dat hij net zo gek op haar wordt als op zijn hond?

favoriete romantische boeken valentijn

Welke romantische boeken zijn jouw favorieten?