favoriete films 2017

De films die ik keek in 2017 – een overzicht en mijn favorieten

Wat Paula met boeken deed het afgelopen jaar, deed ik met films. Ik bezocht minstens eens per maand de bioscoop en verzamelde zo een mooi lijstje. Ook via Netflix bekeek ik een paar nieuwe films dit jaar. In dit artikel bespreek ik mijn favorieten.

Januari

Mijn filmjaar begon goed, namelijk met het International Film Festival Rotterdam (IFFR). In bezocht de CJP-dag en bekeek de volgende films: Réparer les vivants en Moonlight. Beide echt enorme toppers. Over laatstgenoemde schreef ik diezelfde maand al deze recensie voor Must Magazine. Over de andere film schreef ik in mijn maandelijkse filmoverzicht het volgende:

“Deze film zag ik afgelopen weekend op het filmfestival in Rotterdam. En geloof mij, jij wil deze film ook zien. Beter nog, je moet deze film zien. Hij is namelijk prachtig.”

En nog steeds zijn dit twee van mijn favoriete films dit jaar – misschien wel de beste films van het jaar.

Februari

Na een geweldig begin, besloot ik in februari om mijn bioscoopbezoeken bij te houden en de frequentie op te voeren. Ik bezocht Personal Shopper, een kultfilm met Kristen Stewart in de hoofdrol. Ook deze film maakte aardig wat indruk op me en zie ik nog steeds als absolute aanrader.

Maart

In maart bezocht ik het Groninger Forum voor een verrassingsfilm. Het werd 20th century women, een heerlijke film met sterke vrouwelijk hoofdrollen en leuke verhaallijnen en acteurs. Het leek wel alsof er dit jaar alleen maar goede films verschenen, maar als dat zo was, bezocht ik de bioscoop vast nog wel vaker dan eens per maand. Bovendien zitten we nog maar in maart.

April

In april was ik samen met Esther in Londen. We besloten naar de bioscoop te gaan om het langverwachte Beauty & The Beast te zien. Het was heerlijk, magisch! En bovenal in een prachtig Londens theater.

favoriete films 2017
In Feed speelt Troian Bellisario (Spencer in Pretty Little Liars)

Mei, Juni & Juli

Misschien was het de drukte, misschien was het een gebrek aan goede films, maar in juni keek ik niet één nieuwe film. Ook in juli bezocht ik de bioscoop niet. Wel keek ik twee nieuwe films via Netflix/online, namelijk To The Bone en Feed. Twee films over eetstoornissen. In een artikel dat ik over de twee films schreef voor Must Magazine, zei ik het volgende:

“In To The Bone komt vooral het lichamelijke deel naar voren. Zo viel Lily Collins 15 (!) kilo af voor haar rol. En dat terwijl ze vroeger zelf met een eetstoornis kampte. Een paar dagen nadat ik To The Bone keek, zag ik ook Feed. (…) Ook Feed gaat over een jonge vrouw met een eetstoornis. Echter, in deze film staat vooral de stem in iemands hoofd centraal. Hierdoor begrijp je als kijker veel beter wat er in iemand omgaat. Een eetstoornis is namelijk veel meer dan alleen het afvallen.”

Augustus

In augustus had ik overduidelijk vakantie, want ik keek 3 nieuwe films. The Danish Girl zag ik via Netflix, Everything, Everything en Dunkirk zag ik in de bioscoop. Alledrie totaal anders en lang niet allemaal even goed. Van de drie is Dunkirk mijn favoriet omdat deze het meest onderhoudend is. Op twee staat The Danish Girl vanwege het prachtige acteerwerk en de sfeer die goed over is gebracht. Persoonlijk vond ik Everything, Everything nogal tegenvallen. Dit is volgens mij niet per se een ‘must-watch’.

September

In september organiseerde ik samen met de studievereniging meerdere introductie-activiteiten voor de eerstejaars van mijn studie. Omdat ik kunst en cultuur studeer, hoorde ik hier ook meerdere tripjes naar de bioscoop bij. Ik keek deze maand The Beguiled en Victoria & Abdul. Beide films vielen erg in de smaak en zal ik zeker aanraden!

Oktober

Oktober was een drukke maand en tijd om naar de bioscoop te gaan, had ik dan ook niet. Wel keek ik The Circle, omdat ik graag wilde weten wat de makers hadden gedaan met het boek. Ik had die maand een essay geschreven over het boek en was na al mijn onderzoek vrij nieuwsgierig geworden. Helaas viel de film behoorlijk tegen en kan ik het dus moeilijk een aanrader noemen.

November

Deze maand kwam ik er achter dat Room op Netflix was geplaatst. Als je dus nog een goede film zoekt én een Netflix-account hebt, moet je deze film echt even kijken van mij! Later deze maand bezocht ik de bioscoop voor Murder on the Oriënt Express. Het klassieke verhaal in een nieuw jasje. Esther schreef hier afgelopen maand het dit artikel over.

Kerstfilms Netflix tips

December

In december (om precies te zijn op Eerste Kerstdag) ontdekte ik op de valreep nog een ontzettende goede film op Netflix: Contratiempo. Dit is een Spaanse thriller en wauw, wat een ontdekking. Gaat dat zien! Of dit de laatste film is die ik dit jaar ga zien, is nog maar de vraag. Donderdag vliegen Esther en ik namelijk naar Londen en daar willen we net als in april graag nog eens de bioscoop bezoeken!

Volgend jaar wil ik weer zoveel mogelijk mooie films zien en daarom zit ik er aan te denken om een Pathe Unlimited-pas te nemen. Als een van jullie hier ervaring mee heeft, laat het me dan vooral weten. Ik ben erg benieuwd 🙂