podcast-anna

De favoriete podcasts van Anna

In de maand november delen Anna, Esther en Paula iedere week hun favoriete podcasts. Vandaag trap ik (Anna) af. Het was lastig kiezen, maar toen ik besloot het bij Nederlandse podcasts te houden was ik er snel uit. Het is een mooie mix geworden van (waargebeurde) verhalen, televisie-besprekingen, interviews en praatprogramma’s.

Alle onderstaande podcasts zijn te vinden in de Apple Podcasts-app.

Bob

Bob is een podcast van AudioCollectief SCHIK en VPRO Dorst. De podcast telt 6 afleveringen en vertelt een verhaal over de 84-jarige en verliefde Elisa. De man waar Elisa verliefd op is heet Bob, een naam waar haar kinderen nog nooit van gehoord hebben. Het verhaal wordt verteld vanuit een bejaardentehuis in Antwerpen en is behalve ontroerend ook behoorlijk spannend. Geloof mij maar, vanaf podcast-aflevering 1 leef jij mee met Elisa.

Future Shock

Dit is een podcast van VPRO Tegenlicht. Future Shock gaat over de voortdurende veranderingen waar we in de huidige samenleving mee te maken hebben. De podcast is gekoppeld aan het televisie-programma Tegenlicht en biedt extra achtergrond en verdieping. Iedere twee weken gaan Chris Kijne en Tom Reijner in gesprek met verschillende mensen die ons helpen de toekomst te duiden.

podcast-anna

Echt Gebeurd

Echt Gebeurd is de eerste podcast die ik ooit luisterde. Ik werd vooral fan van de Puberdagboeken-afleveringen. In dit format lazen mensen namelijk voor uit hun puberdagboek. Vermakelijk, ontroerend, oprecht, en grappig. De rest van de afleveringen zijn opnamen van mensen die voor een klein podium een waargebeurd verhaal over hun leven vertellen. De podcast is geïnspireerd op het Amerikaanse The Moth en heeft slechts één belangrijk doel: het vertellen van verhalen.

Trust Nobody

Als echte WIDM-fan kan deze podcast echt niet ontbreken. In Trust Nobody bespreken Elger, Nelleke en Mark na iedere WIDM-aflevering hun verdenkingen, opmerkingen en gedachten. Het is een soort verlengde van de aflevering, maar dan geheel oprecht. Mijn advies: skip aankomende editie Moltalk en luister naar Trust Nobody. Een completere analyse van de afleveringen ga je namelijk niet krijgen!

Een podcast over media

Als afgestudeerd journalistiek-student blijft mijn interesse in de media uiteraard onveranderd. Ik werk dan tegenwoordig wel in een andere sector, journalistiek blijft altijd dichtbij me staan. En daarom vind ik Een podcast over media zo leuk. In deze podcast praten Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth over het veranderende medialandschap in Nederland. En dan vooral over de Amerikanisering hiervan. Want wat voor invloed hebben grote bedrijven als Facebook, Google en Twitter eigenlijk? Interessant, een beetje decadent, maar vooral oprecht.

Beeld: Pexels.com