5 x films en series met een sterke vrouwelijke hoofdrol

Steeds vaker zie ik artikelen voorbij komen met het onderwerp ‘sterke vrouwelijke hoofdrol’. Maar laten we vooral de films & series niet vergeten. Daarom deel ik vandaag een lijstje met tips voor films en series met een sterke vrouwelijke hoofdrol. Allemaal te vinden via Netflix en/of Videoland!

Door Anna

Films

Gone Girl
De eerste film met een sterke vrouwelijke hoofdrol die ik graag met jullie wil delen is Gone Girl. Deze psychologische thriller gaat over Amy – een vrouw die vermist wordt. De verdachte? Haar man. Die ontkent natuurlijk alles en naar mate het verhaal vordert krijg je als kijker ook steeds meer vragen. Wat is er precies gebeurd? Wie is er schuldig en waar aan? Maak je klaar voor plottwist op plottwist en geniet van deze zinderende film.

Nappily Ever After
Nappily Ever After is een Netflix original film uit 2018. Het gaat over een succesvolle vrouw uit de reclamewereld die na een tegenslag in de liefde op zoek gaat naar haar ware zelf. En waar het verhaal wat vlak klinkt, is de uitvoering veel gelaagder. In deze films zitten zoveel belangrijke thema’s. Dat hoofdpersonage Violet een sterke vrouw is, blijkt een understatement!

Series

The Handmaid’s Tale
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood is deze serie een groot succes. Grote groepen vrouwen demonstreerden zelfs in rode capes en witte mutsen (gebaseerd op de kleding uit de serie) voor vrije abortuswetten en vrouwenrechten. Het kan ook haast niet anders dat je als vrouw in actie wil komen na het zien van de gruwelijke taferelen die in de serie voorbijkomen. Allemaal kijken dus deze serie – vrouw én man.

Alias Grace
Een serie vergelijkbaar met The Handmaid’s Tale is Alias Grace – tevens gebaseerd op een boek van Margaret Atwood. In de serie volgen we Grace, een vrouw die al vijftien jaar in de gevangenis zit omdat ze er van verdacht wordt een man te hebben vermoord. Ze wordt geïnterviewd door psychiater Simon Jordan en langzaamaan zien we het echte verhaal van haar leven, inclusief al het onrecht dat haar door de jaren heen is aangedaan. Aangrijpend, gruwelijk, nachtmerrie-wekkend en zeker het kijken waard.

Dicte
De laatste kijktip op het gebied van sterke vrouwelijke hoofdrollen is Dicte, een Deense misdaad- en dramaserie. Dicte Svendsen is begin 40 en net gescheiden als ze besluit terug te keren naar haar geboortestad Århus. Samen met haar dochter Rose vindt ze een woning buiten de stad en een baan als misdaadjournalist bij de lokale krant. Doordat ze zich niet beperkt tot het schrijven over criminele zaken, maar zich ook bemoeit met de oplossing daarvan, heeft ze een lastige relatie met inspecteur John Wagner. Dan zijn er ook nog een paar hartsvriendinnen, haar ex, haar ouders, en op te lossen zaken uit haar persoonlijke verleden. Zelf heb ik echt genoten van deze serie en Dicte is echt een fantastische vrouw. Daarom mocht deze serie niet ontbreken in het rijtje.

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten!