een waarheid Nadine Swagerman recensie

Friday Five: vijf boeken die ik in één zit uitlas

Soms heb je boeken die je aan de pagina’s gekluisterd houden. De Friday Five van deze week, dit keer bedacht door Monica van My Perfect Book Life, gaat over dit soort boeken die je (bijna) in één zit uitleest. Bij deze vijf kon ík in ieder geval niet meer stoppen met lezen.

De Friday Five is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy, het thema ‘vijf boeken die ik in één zit uitlas’ is bedacht door Monica van My Perfect Book Life.

1. Unplugged (Unplugged #1) – Donna Freitas

Unplugged van Donna Freitas las ik supersnel uit. Het was een van de eerste sci-fi YA-boeken die ik las en ik kon simpelweg niet stoppen met lezen. Ik vond de appwereld waarin hoofdpersoon Skye leeft, heel tof beschreven en ging er helemaal in op. Ook het vervolg De Mensenmarkt vond ik cool. Het is jammer dat dit boek niet zoveel aandacht krijgt, want ik vond het oprecht heel goed. Aanrader dus, als je het nog niet hebt gelezen.

Lees hier mijn recensie over Unplugged en het vervolg De Mensenmarkt.

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

2. Verleiding (De Royals #1) – Erin Watt

Toegegeven: eigenlijk verslind ik alle Royals-boeken van Erin Watt, maar het begon allemaal met het eerste deel Verleiding. Mijn hemel, ik heb volgens mij nog nooit een boek zo snel uitgelezen. Inmiddels wacht ik op deel 4, om die natuurlijk ook weer te verslinden. Ik tel af tot november, dan komt ‘ie uit bij Uitgeverij De Fontein. Deze boeken zijn echt het leesvoer dat je nodig hebt als je in een leesdip zit, of je een luchtige YA zoekt met een vleugje New Adult. Maar disclaimer: dit zijn boeken waar je of helemaal fan van wordt zoals ikzelf óf waar je helemaal niks mee hebt.

Lees hier mijn recensies over Verleiding, Verraad en Geheimen.

De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes -stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?

het boek voor meisjes met lef Caroline Paul recensie

3. Royals (Royals #1) – Rachel Hawkins

De Royals van Erin Watt moet in dit lijstje, maar Royals van Rachel Hawkins moet er ook zéker in. Ik ben dit boek op dit moment aan het lezen en ik kan echt niet meer stoppen met lezen. Het is dat ik even tijd maak om een blogpost te tikken, anders was het boek misschien al uit, haha. Het is supervlot geschreven, heeft hilarische personages en ik kan gewoon niet wachten om te ontdekken hoe het boek eindigt. (En ja, de recensie kunnen jullie komende week verwachten!)

Daisy Winters is dol op scifi, heeft een bijbaantje bij Walmart, houdt ervan haar haar in knalkleuren te verven en ze heeft een perfecte oudere zus die op het punt staat zich te verloven met de Schotse kroonprins Alex. Ze heeft absoluut geen zin in een leven in de spotlights, maar door toedoen van de tabloids wordt ze gedwongen samen met haar zus de zomer door te brengen aan het Schotse hof.

Daisy vertrekt met grote tegenzin en hoewel ze haar best doet om uit de problemen te blijven, raakt ze al snel verstrikt in allerlei onhandige situaties. Onder de hoede van Miles, de megasnobistische vriend van de jongere broer van de kroonprins, moet ze leren om zich volgens de koninklijke norm te gedragen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk als diezelfde jongere broer overal waar hij komt voor een schandaal zorgt en Daisy erin meesleurt. Terwijl ze zich zo goed mogelijk probeert te redden, worden de verwikkelingen alleen maar groter als ze het ene koninklijke geheim na het andere ontdekt…

4. Eén Waarheid – Nadine Swagerman

Een YA-thriller van Nederlandse bodem die me aan de pagina’s gekluisterd hield, is zeker Eén Waarheid van Nadine Swagerman. Zo spannend, zo goed in elkaar gezet.. echt een boek dat je door wilt blijven lezen. Ik verklap niks, maar als je nog op zoek bent naar een YA-thriller dan moet je deze zeker gaan lezen.

Lees hier mijn recensie over Eén Waarheid

Laura moet de waarheid weten. Hoe pijnlijk die ook is…

Als Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom.

Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten…

een waarheid Nadine Swagerman recensie

5. As in tas – Jelle Brandt Corstius

Deze vakantie op Vlieland las ik op de eerste dag As In Tas van Jelle Brandt Corstius uit. Eerst een deel op de boot, daarna in het huisje waar we zaten. Dit boek leest serieus als een trein, omdat het allemaal korte hoofdstukjes zijn en het heel grappig en luchtig wordt gebracht. In dit boek volg je Jelle die met de as van zijn overleden vader naar de Middellandse Zee fietst, om het daar uit te strooien. Hilarisch ondanks het heftige onderwerp, ontroerend en ongelofelijk liefdevol. En maar 150 pagina’s, dus zo uit.

Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie.

Op 18 april 2014 begon Jelle Brandt Corstius weer aan een tocht, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer heel weinig van de meest normale dingen (kinderen).

Met in zijn fietstas een deel van de as van zijn vader legt Brandt Corstius in zestien dagen 1.620 kilometer af. Hij kampeert op een troosteloze camping in Luxemburg, wordt beroofd door zigeuners (de as laten ze achter), logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om de toilet mee door te spoelen en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Ardennen – tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit.

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha en Annabel.

Welke boeken las jij in één zit uit?