Friday Five: vijf boeken om mee te nemen op vakantie

De Friday Five gaat deze week – hoe toepasselijk met de hittegolf – over boeken om mee te nemen op vakantie. Deze vijf boeken zou ik je zeker tippen om te lezen in de auto, het vliegtuig, op het strand of gewoon lekker thuis. Want of je nou op vakantie gaat of niet, deze vijf boeken zijn gewoon echt heel fijn.

De Friday Five is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy, het thema ‘vijf boeken om mee te nemen op vakantie’ is bedacht door Samantha van Bookish Villainy.

1. Body positive power – Megan Jayne Crabbe

Ideaal voor op het strand, Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe. Ik ben het boek op dit moment aan het lezen en het belooft al veel goeds. Het gaat over je lichaam accepteren zoals het is, en niet pas als het een bepaald gewicht heeft of bepaalde spieren heeft. Fuck it, iedereen heeft een bikini-body. Een boek dat je zeker aan het denken zet en je met andere ogen naar de wereld doet kijken.

‘Een boek dat je zeker aan het denken zet en je met andere ogen naar de wereld doet kijken’

We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

body positive power Megan Jayne Crabbe

2. Elke dag dichter bij de sterren (Ventura Saga #3) – Kate Ling

Al veel eerder las ik Eenzaam En Extreem Ver Weg en De Gloed Van Gedoofde Sterren in de Ventura Saga van Kate Ling. Méga leuke boeken. Ik heb vooral deel 2 helemaal herontdekt, nadat ik het ooit aan de kant had gelegd. Nu is het derde deel Elke Dag Dichter Bij De Sterren uit, en dat boek kun je ook prima als stand-alone lezen. Vind ik vet handig! Het gaat over de gebeurtenissen voor boek 1 en 2 (het is namelijk een prequel), waarin Bea besluit om een kans te wagen om mee te gaan op ruimtereis. Voorgoed. Ik heb het boek op dit moment bijna uit en het is zó tof. Bea en haar vrienden gaan namelijk ook op roadtrip van Wales naar Spanje, omdat de ruimtereis vanaf daar zal vertrekken. Heel erg cool en het boek krijgt een zomers tintje door de verliefdheid van Bea en de roadtrip.

‘Ik heb het boek op dit moment bijna uit en het is zó tof’

Bea is de eindeloze sleur van school helemaal zat en heeft genoeg van haar uitzichtloze baan waarmee ze haar overspannen moeder onderhoudt. Ze droomt van een uitweg.Als er een signaal uit de ruimte wordt ontvangen, wordt er een missie gepland om de oorsprong hiervan te achterhalen. De missie zal honderden jaren duren en hoewel ze haar hele leven achter zich zal moeten laten, weet Bea zeker dat ze mee de ruimte in moet. Maar dan wordt ze verliefd…

kate ling ventura saga

3. De Deal (Off Campus #1) – Elle Kennedy

Ik gooi lekker veel boeken van verschillende genres in dit lijstje, zoals je kunt zien. Een New Adult-boek zoals De Deal vind ik ook ideaal om mee te nemen als je op vakantie gaat. Dit is echt de ultieme combinatie van lekker luchtig en serieus. Als je nog op zoek bent naar een New Adult (mét wat spicy scènes), zou ik deze zeker aanraden. De personages, Garrett en Hannah zijn onwijs leuk en realistisch en oh – ik hou van de schrijfstijl van Elle Kennedy. Zo fijn. Ik kan niet wachten op meer delen in deze serie.

‘De ultieme combinatie van lekker luchtig en serieus’

Hannah Wells heeft een enorme crush op Justin Kohl, de hunk van het footballteam. Maar hoe kan ze ervoor zorgen dat hij haar eindelijk ziet staan?

Garrett Graham is de populaire aanvoerder van het ijshockeyteam. Maar hij kan ijshockey wel vergeten als hij niet snel zijn filosofiegemiddelde verbetert met behulp van bijles. Hij laat zijn oog vallen op de sarcastische brunette die als enige van de klas een goed cijfer heeft gehaald voor het tentamen dat hij over moet doen. Het enige probleem: zij heeft helemaal geen zin om hem te helpen.

Garrett is echter niet voor één gat te vangen en bedenkt een sluw plan: zij geeft hem bijles, en hij doet een tijdje alsof hij haar vriendje is. Als Hannah namelijk een paar keer als zijn date op feestjes wordt gezien, zal ze daarmee ongetwijfeld de aandacht van Justin trekken. In een vlaag van verstandsverbijstering gaat Hannah akkoord met de deal. Dat kan niet misgaan… toch?

Lees hier mijn recensie over De Deal

4. Zeik niet zo – Anouk Kemper, Suzette Hermsen, Lianne Marije Sanders

Ben je niet zo’n lezer maar wil je toch een boek mee in je koffer? Dan is Zeik Niet Zo perfect. Het zijn allemaal korte stukjes, geschreven door drie journalisten. Je kunt het een beetje zien als columns, allemaal over thema’s die millennials bezighouden. Soms luchtig, soms wat zwaarder. Ik zeg: meenemen. Ik heb er erg van genoten en moest vaak lachen. Dus ja, aanrader hoor.

‘Perfect als je niet zo’n lezer bent, maar toch een boek mee wilt nemen in je koffer’

Over millennials wordt van alles gezegd. We zouden maar verwend zijn. Niet kunnen omgaan met ook maar de kleinste tegenslag. Uber te laat? Huilen. Geen vast contract? Nog meer huilen. Dus gaan we onszelf maar zoeken in Azië, met geld van papa en mama. Toch?

Helemaal niet, zeggen journalisten en medemillennials Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders. Zij herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat alsmaar wordt geschetst. Het leven van de millennial is namelijk niet zo ingewikkeld. Sterker nog, dat leven is soms gewoon saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs!), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen).

Lees hier mijn recensie over Zeik Niet Zo

5. Liefde & gelato – Jenna Evans Welch

Het is al even geleden dat ik Liefde & Gelato las. Ik denk dat het twee jaar geleden was al, wow. Maar Liefde & Gelato van Jenna Evans Welch is heel erg tof. Perfect voor de zomer, omdat het zich afspeelt in Italië en je daar sowieso blij van wordt. Ik wel in ieder geval. En ik kreeg er zin van in ijsjes. Anyway, lees dit boek. Hartstikke leuk. Naast dat hoofdpersoon Lina langzaam verliefd wordt op een knappe Italiaanse jongen, gaat het boek vooral het uitzoeken van het verleden van Lina’s overleden moeder. Mooi, ontroerend en lief. Meenemen dus.

‘Mooi ontroerend en lief – meenemen dit boek’

Lina brengt de zomer door in Toscane, maar aanvankelijk is ze niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon en het prachtige landschap. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Maar welke vader laat nou zestien jaar lang niets van zich horen? Alles wat ze wil is zo snel mogelijk weer naar huis gaan.

Maar dan krijgt ze een dagboek in handen, waarin haar moeder schrijft over haar tijd in Italië én haar geheime liefde. Vanaf de eerste pagina is Lina gefascineerd en wil ze de geheimen van het dagboek ontrafelen. Daarvoor heeft ze wel wat Italiaanse hulp nodig. Enter buurjongen Lorenzo…

Lees hier mijn recensie over Liefde & Gelato

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha en Annabel.

Welke boeken neem jij mee op vakantie of lees je lekker thuis deze zomer?