friday five zomerboeken boeken om te lezen in de zomer

Friday Five: vijf boeken om te lezen in de zomer

Het is officieel zomer (en weer tijd voor de Friday Five!) Hopelijk gaan de temperaturen in Nederland ook wat omhoog en kun je met een boek in de tuin/in een park/aan het strand zitten. Deze boeken zou ik je dan in ieder geval aanraden.

door Paula

Benieuwd naar de lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.

Anna & The French Kiss – Stephanie Perkins

Een boek dat ik zelf meeneem op vakantie is Anna & The French Kiss. Volgens mij een lekker luchtig zomers verhaal dat makkelijk wegleest. Dat klinkt me perfect in de oren. Dit boek lijkt me trouwens extra leuk om te lezen als je naar Parijs gaat (of ergens anders in Frankrijk) want hoofdpersoon Anna gaat namelijk naar een kostschool in de Franse hoofdstad. Anyway: ik laat je weten hoe ik het vond.

‘Extra leuk om te lezen als je zelf naar Frankrijk gaat’

Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. Anna voelt zich eerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks & de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss?

De Eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky Albertalli

Het vervolg op ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ kan je ook in je koffer doen. Ook als je Simon nog niet hebt gelezen, kun je Leah volgens mij goed volgen. Dit boek is zowel grappig en luchtig als serieus. Het gaat namelijk over biseksueel zijn. Heel tof dat daar eens over wordt gesproken in YA-boeken, want dat gebeurt nog te weinig. Zeker meenemen als je zin hebt in een grappig verhaal, maar wél met diversiteit en diepgang.

‘Zeker meenemen als je zin hebt in een grappig verhaal, maar wél met diversiteit en diepgang.’

Leah Burke is drummer in een girlband, koningin van de droge humor, de beste vriendin van Simon Spier en vreselijk onzeker. Nu het laatste jaar op haar middelbare school ten einde loopt, maakt ze zich niet alleen druk om haar – vindt ze zelf – middelmatige tekeningen, maar ook om:
Haar vriendengroep die uit elkaar begint te vallen;
Het feit dat ze biseksueel is, en dat ze dat aan niemand durft te vertellen;
Haar hopeloze verliefdheid op een goede vriendin, die al een vriend heeft.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt de prom steeds dichterbij, en het moment waarop Leah en haar vrienden allemaal naar verschillende universiteiten gaan ook. Leah probeert op alle mogelijke manieren iedereen bij elkaar te houden, maar ze zal misschien meer voor zichzelf moeten kiezen – en voor de liefde.

Leah Burke hendrik groen zomerboeken friday five

Donkerblauwe Woorden – Cath Crowley

Ik was aan het nadenken over dit lijstje, toen ik opeens dacht aan Donkerblauwe Woorden. Dat boek raakte me vorig jaar best wel, omdat het heel ontroerend is én waanzinnig mooi geschreven. Soms zelfs poëtisch. Ik kan je dit boek dus zeker aanraden. Het is niet per se het standaard zomerboek, maar het is wel romantisch en het speelt zich af in een boekenwinkel. Wat wil je nog meer?!

‘Het is niet per se het standaard zomerboek, maar het is wel romantisch en het speelt zich af in een boekenwinkel’

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor hem, vlak voordat ze gaat verhuizen. Hij beantwoordt haar brief niet. Jaren later keert Rachel terug naar de boekwinkel. Krijgen Rachel en Henry een tweede kans?

Lees hier mijn hele recensie

Leven en laten leven – Hendrik Groen

Naast YA moet er ook nog wat anders in het lijstje, dus bij deze. Het derde boek van Hendrik Groen! Ik kocht dit boek laatst en ben van plan het deze zomer te gaan lezen. Zoals je misschien wel gewend bent van de eerdere boeken van Hendrik Groen, is het ontroerend en hilarisch tegelijkertijd. In deze roman speelt de bejaarde Hendrik Groen trouwens niet weer de hoofdrol, maar gaat het over Arthur (49) die zijn leven compleet anders had voorgesteld. Als hij opeens ontslagen wordt krijgt hij een nieuw leven, en dat blijkt zo slecht nog niet. Volgens mij hartverwarmend, dus deze roman is ideaal voor een zomeravond.

‘Volgens mij hartverwarmend, dus deze roman is ideaal voor een zomeravond’

Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen.

Maar als zijn werkgever hem ‘helaas’ moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven…

friday five zomerboeken boeken om te lezen in de zomer

Zand Erover – Elsbeth Witt

Nog een boek die ik zelf meeneem is Zand Erover van Elsbeth Witt. Vroeger verslond ik haar Barista!-trilogie. Zand Erover had ik nog niet gelezen, maar lijkt me heel leuk. Ik ga namelijk naar Vlieland, en dit boek speelt zich af op het eiland. Het perfecte boek voor mij, haha. Ik ben heel benieuwd of het een beetje lijkt op de boeken die ik vroeger van de schrijfster las, of dat het net weer anders is. In ieder geval laat ik je in mijn recensie natuurlijk weten hoe ik het vond.

‘Ik ga op vakantie naar Vlieland, en dit boek speelt zich af op het eiland’

Wanneer er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft Fien niet lang na te denken: ze verhuist. Op Vlieland wil ze genieten van de rust en de natuur. Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is allemaal haar eigen fout. Ze wil opnieuw beginnen, eindelijk haar gevoel volgen en een streep onder het verleden zetten.

Maar dan stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer dacht terug te zien… Het rustige eilandleven is ver te zoeken als er nieuwe vriendschappen en romances ontstaan en Fiens verleden haar op allerlei manieren lijkt in te halen. Neemt haar leven dan toch een nieuwe wending? Zand Erover is een herkenbaar verhaal over dertigersdilemma’s, jezelf vergeven en je gevoel volgen.

Deze Friday Five is bedacht door Chelsey. Welke zomerboeken zou jij aanraden?