halloween boeken tips hazelwoud melissa albert

Friday Five: vijf boeken om te lezen tijdens Halloween

Hoewel we niet echt Halloween vieren in Nederland, vind ik het wel leuk om een spannend (of zelfs een tikje griezelig) boek te lezen rond 31 oktober. Deze vijf boeken zijn daar in ieder geval perfect voor.

De Friday Five is bedacht door Joost van Nerdy Geeky Fanboy, het onderwerp van deze week komt ook van Joost.

1. Hazelwoud – Melissa Albert

Een spannend boek dat niet te eng is? Hazelwoud van Melissa Albert. Dit verhaal gaat over Alice en het geheimzinnige sprookjesboek van haar grootmoeder. Samen met vriend en fan van het boek, Ellery, gaat ze naar het landgoed waar haar oma woonde: het Hazelwoud. Ik vond Hazelwoud een supertof boek. Het speelt met werkelijkheid en illusie en het gaat over duistere en soms zelfs bloederige sprookjes. Een spannend boek, maar niet té eng en luguber. Perfect voor Halloween, ook als je een beetje een angsthaas bent zoals ik. Ik vond het heel meeslepend.

Lees hier meer over wat ik vond van Hazelwoud

2. Fright Night – Maren Stoffels

Zei ik net nog dat ik een angsthaas was en overweeg ik nu Fright Night te lezen rond 31 oktober? Jazeker. Maren Stoffels ken ik vooral van Dreadlocks & Lippenstift, een boek dat ik vroeger las, maar ze schrijft nog steeds hele toffe boeken. Laurine las bijvoorbeeld Escape Room, ook een heel spannend boek van haar, maar in Fright Night doet Maren Stoffels er nog een schepje boven op en wordt het pas echt spannend. Of doodeng zelfs. Ik ben in ieder geval benieuwd en ga me er gewoon aan wagen. Ongetwijfeld met kippenvel op mijn armen, want dat krijg ik alleen al door het lezen van de flaptekst.

‘Zei ik net nog dat ik een angsthaas was en overweeg ik nu Fright Night te lezen rond 31 oktober? Jazeker’

Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen? Vijf jongeren gaan het bos in. Een van hen zal de nacht niet overleven. En een van hen is de moordenaar.

halloween boeken tips hazelwoud melissa albert

3. Zwartspreuk (Spellcaster #1) – Claudia Gray

Oké, even naar een wat minder eng boek. Zwartspreuk van Claudia Gray zou ik je zeker aanraden als je een boek wilt lezen over heksen, maar dat verder niet doodeng is. Dit verhaal gaat over Nadia, die afstamt van heksen, en verhuist naar Captive’s Sound. Daar komen haar krachten pas echt tot leven, alleen weet ze totaal niet hoe ze daar mee om moet gaan. Als ze het iemand zou willen vragen is het haar moeder, alleen heeft die het gezin in de steek gelaten. Nadia moet het zelf uitzoeken, met hulp van nieuwe vriend Mateo. Zwartspreuk in het kort: oldskool heksenverhaal, toffe sfeer en zowel spannend als romantisch. Leuk, alleen soms een beetje cliché wel.

Lees hier meer over Zwartspreuk

4. Fataal Spel – Chinouk Thijssen

Een YA-thriller die oprecht Halloween-waardig is: Fataal Spel van Chinouk Thijssen. Ik krijg nog kippenvel als ik aan dit boek denk, joh. In dit boek volgen we Carmen, die het in het begin gezellig heeft op een feestje met haar zusje Jessie. Maar dan begint er een ziek spelletje en wordt Jessie ontvoerd. Doodeng, zeker omdat Carmen aanwijzingen krijgt á la Pretty Little Liars. Ik las Fataal Spel binnen no-time uit, omdat ik moest weten hoe het precies zat met de ontvoering en omdat het ongelofelijk spannend bleef.

‘Ik krijg nog kippenvel als ik aan dit boek denk’

Wat voor een ziek spelletje is dit? Nadat haar zusje Jessie is ontvoerd, stuurt de kidnapper allerlei opdrachten naar Carmen. Alleen als ze gewillig meespeelt en alle raadsels oplost, zien de twee meiden elkaar nog terug. Althans, dat is wat de dader beweert. Samen met haar vrienden voert Carmen de bevelen uit, maar de uitdagingen worden steeds extremer en gevaarlijker. Hoe ver zal ze gaan om haar zus te redden?

Lees hier meer over Fataal Spel

fataal spel chinouk thijssen recensie young adult thriller

5. Never World Wake – Marisha Pessl

Een boek dat ik je ook zeker aan zou raden is Never World Wake van Marisha Pessl. Geen heksen, vampiers of weerwolven in de hoofdrol, maar een vriendengroep die terechtkomt in een hele bijzondere wereld. Ze zitten in de Never World, een soort wereld tussen leven en dood waarin de tijd stilstaat. Ik vond dit boek ontzettend tof! Als je van dat spelen met werkelijkheid en illusie houdt, zoals Marisha Pessl hier goed doet (maar wat Melissa Albert ook laat zien in Hazelwoud), dan is dit zeker een boek voor jou. Geef het een kans, zou ik zeggen, want na het lezen van Never World Wake wil ik alleen maar meer lezen van deze schrijfster.

Lees hier meer over Never World Wake

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.

Welke spannende boeken zou jij aanraden om te lezen tijdens Halloween?