een waarheid Nadine Swagerman recensie

Friday Five: vijf YA-boeken van Nederlandse bodem

Tijd om eens wat YA-boeken van Nederlandse schrijvers te bespreken. Sommige boeken heb ik al gelezen, anderen staan op mijn verlanglijstje – maar ze zijn allemaal van Nederlandse bodem. Laten we beginnen.

door Paula

De Friday Five is bedacht door Joost van Nerdy Geeky Fanboy, het onderwerp van deze week door Chelsey van Lees Mee Met Mij.

1. De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis

We beginnen met twee YA-boeken die ik al heb gelezen. De eerste is De Eliminatie van Daniëlle Bakhuis. Een hele spannende YA-thriller, die ik al vaker heb genoemd maar zeker alle aandacht verdiend. Ik vond dit namelijk zo tof om te lezen, omdat het even anders is dan een standaard whodunnit?-thriller waarbij het heel erg zoeken is naar de dader. In De Eliminatie is vooral de situatie heel erg creepy omdat hoofdpersoon Chleo opgesloten zit met negen anderen. Als lezer leef je heel erg mee met iedereen en vraag je af hoe het af zal lopen. Kortom: aanrader. Oh ja, en ik zag op Instagram dat Daniëlle Bakhuis bezig is met een nieuw boek genaamd De Executie. Daar kijk ik natuurlijk ook naar uit!

‘In De Eliminatie is vooral de situatie heel erg creepy omdat hoofdpersoon Chleo opgesloten zit met negen anderen’

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Lees hier mijn recensie over De Eliminatie

2. Een Waarheid – Nadine Swagerman

Ook Een Waarheid van Nadine Swagerman mag niet ontbreken in dit lijstje. Net als De Eliminatie vond ik Een Waarheid een hele goede YA-thriller van Nederlandse bodem. Dit verhaal gaat over Laura. Haar ouders zijn door een misdrijf om het leven gekomen en Laura zelf zit nu in een psychiatrische kliniek. Vanuit daar probeert ze op te lossen wat er nu eigenlijk gebeurd is met haar ouders. Ik vond Een Waarheid een goed geschreven thriller en het leest lekker vlot omdat het wisselt van perspectief. Ik had het in ieder geval in no-time uit.

‘Ik vond Een Waarheid een goed geschreven thriller en het leest lekker vlot omdat het wisselt van perspectief’

Als Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom.

Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten…

Lees hier mijn recensie over Een Waarheid

een waarheid Nadine Swagerman recensie

3. Truth Or Dance – Chinouk Thijssen

Dan boeken van Nederlandse auteurs die ik nog wil gaan lezen. Na Fataal Spel ben ik in ieder geval benieuwd geworden naar Truth Or Dance van Chinouk Thijssen. Dit boek komt deze maand uit en kon je ook al zien in ons maandelijkse lijstje. Het hele concept spreekt me aan, een YA-thriller over ballerina’s, en bovendien denk ik dat dit boek me net als Fataal Spel behoorlijk wat kippenvelmomenten zal geven. Kom maar op!

‘Bovendien denk ik dat dit boek me net als Fataal Spel behoorlijk wat kippenvelmomenten zal geven’

Truth or Dance. Zo heet de groepschat waar ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden denken dat het een schoolproject is, waarbij ze door opdrachten uit te voeren kans maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten van Truth or Dance zijn bizar en soms zelfs ronduit gevaarlijk. De vriendinnen willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid om daarvoor hun vriendschap op het spel te zetten? En misschien zelfs over lijken te gaan?

4. Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Nog een boek dat ik heel graag wil lezen is Oog Om Oog van Buddy Tegenbosch. Op Instagram en Goodreads lees ik alleen maar goede verhalen over dit boek, dus je snapt dat ik benieuwd ben geworden. Leuk verhaal: ik ging De Elimatie van Daniëlle Bakhuis laten signeren op YALfest (samen met Irene, hoi Irene als je dit leest!), en daar was Buddy ook bij omdat ze samen een workshop thrillers schrijven gaven. Irene had wel een boek van hem meegenomen, waaronder Oog Om Oog. Ik had nog niks om te laten signeren bij Buddy, maar ik hoop dat ik de volgende keer op YALfest (of ergens anders) mijn boek ook kan laten signeren bij hem. Na de workshop over thrillers schrijven was ik namelijk wel overtuigd om zijn boeken te gaan lezen, want samen met Daniëlle vertelde hij er onwijs enthousiast over. 🙂

‘Volgende keer hoop ik mijn boek te laten signeren door Buddy’

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

heerstraat en rozenlaan Carlie van tongeren

5. Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Ook op mijn wishlist: Heerestraat & Rozenlaan. Net als bij Oog Om Oog vlogen de positieve recensies me om de oren. Het schijnt dat het verhaal een heftig onderwerp – een scheiding van ouders – bespreekbaar maakt en het daarnaast ook nog luchtig is. Klinkt al heel interessant. Het lijkt me best wel boeiend om te lezen hoe dat precies gaat en wat de impact is op een kind, in dit geval hoofdpersoon Nina. Ik heb (gelukkig) nooit hoeven meemaken dat mijn ouders gingen scheiden, maar het lijkt me leerzaam en interessant om erover te lezen. Dus eh, hopelijk komt dit boek snel in de bibliotheek. Anders ren ik alsnog naar de boekhandel.

‘Hopelijk snel in de bibliotheek, anders ren ik alsnog naar de boekhandel’

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.

Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.

Welke YA-boeken van Nederlandse bodem zou jij aanraden?