Gaat Samantha Stroombergen er dit jaar wéér met de Gouden Strop vandoor?

Met haar debuutthriller De witte kamer (2019) ontving Samantha Stroombergen de Gouden Strop. Dé prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Een mond vol, maar een hele prestatie. Maakt ze de prijs waar met haar tweede boek Zij die zwijgt of gaat de nominatie dit jaar aan haar voorbij? Wij geven je vast een voorproefje!

Een hoofd vol vragen

Als Hanna op een avond laat nog door de stad struint, komt ze een verwarde – en mishandelde – vrouw tegen. De politie wordt ingeschakeld en haar oom Léon, bij wie ze stageloopt, komt op de melding af. De vrouw ligt in het ziekenhuis, maar zegt niks. De vragen spelen op: wie is ze, wie heeft haar wat gedaan en waarom? Totdat ze verdwijnt en de YouTuber Ceyda Yilmaz dood wordt aangetroffen in haar luxe appartement. Is de zwijgzame vrouw het volgende slachtoffer, weet zij wie er achter haar aanzit? En zijn er misschien nog meer mensen in gevaar?

Zijn er misschien nog meer mensen in gevaar?

Nieuwe boekenreeks

Tijdens het lezen merk je – door een kleine terugblik naar het verleden – dat het boek onderdeel is van een serie. Het boek volgt De witte kamer op, waar de personages van Hanna en Léon ook in voorkwamen. De speling naar het verleden is nét niet uitgebreid genoeg en maakt je als lezer – wanneer je het vorige boek niet gelezen hebt – nieuwsgierig maar het is ook een tikkie verwarrend. Een korte samenvatting was handig geweest. Toch staat het verhaal in het algemeen op zichzelf: het leest snel, wisselt naar heden en verleden en geeft genoeg kijk in de levens van de verschillende personages. Al hadden de beschrijvingen van de personages van Hanna en Léon iets uitgebreider gekund, aangezien het hier wel om de hoofdpersonages gaat.

Dat er een vervolg komt op dit verhaal is niet te missen!

Aanwinst voor de Nederlandse boekenwereld

Ondanks dat de bijrollen in het verhaal op persoonlijk vlak iets meer aandacht krijgen dan de hoofdpersonages, zit de spanning er het gehele verhaal goed in. Samantha is een Nederlandse schrijver die weet hoe ze een goed plot kan schrijven, zonder al te veel te verklappen. Het einde blijft een verrassing en dat kun je als lezer alleen maar waarderen. Een tweede Gouden Strop – dat weten we nog niet zo zeker – maar een aanwinst voor de Nederlandse boekenwereld: sowieso… Ook leuk om te weten: het boek eindigt enigszins met een open einde. Dus dat er een vervolg komt op dit verhaal, is niet te missen!

Dit boek bestellen?


Ben je na het lezen van deze recensie benieuwd geworden naar het boek? Steun de boekensector en bestel je boek via deze link, zodat de opbrengst ervan teruggaat de sector in en bij schrijvers, vertalers, uitgeverijen en boekenwinkels terecht komt.