Esther get to know

Get to know Esther: een Q&A over thrillers

Na Get To Know Paula en Get To Know Anna is het natuurlijk tijd om mij, Esther, wat beter te leren kennen. Laten we maar meteen beginnen.

Door Esther

De snelle versie

HET IS MIJ (je weet wel, je favoriete thrillerrecensent ghehehe). Maar wie is die ‘MIJ’ nou eigenlijk echt? Nou, dat is Esther. 23 jaar, woonachtig in het verre noorden (Groningen) in een mini appartementje met te veel boeken, een poes en ook nog ergens een vriend geloof ik. Ik heb een bachelor in journalistiek, doe momenteel de master taal- en letterkunde, heb een voorliefde voor fotografie, Londen, folkmuziek, liters Guinness, series en boeken over seriemoordenaars en natuurlijk ALLES wat met Harry Potter te maken heeft.

Zo, dat was de snelle versie. Jullie hadden ook wat vragen voor mij, die ik natuurlijk met alle liefde wil beantwoorden.

Esther get to know

Wat is de slechtste thriller die je ooit hebt gelezen?

OEH. Interessante vraag. Ik moet wel eerlijk bekennen en ondertussen hoor ik jullie allemaal al heel hard BOE roepen; maar ik heb nog nooit en écht écht slecht boek gelezen. Wel boeken waarvan ik vond dat het plot slecht uitgewerkt was of waarbij de personages naar mijn mening beter tot hun recht hadden kunnen komen. Helaas kan ik zo een, twee, drie niet een boek bedenken waarvan ik hem echt slecht vond, dus die houden jullie nog tegoed.

En dan de logische vervolgvraag.

Wat is de beste thriller die je ooit gelezen hebt?

Dit vind ik echt bizar moeilijk. Met boeken is het voor mij ook maar net waar je zin in hebt. Wil je een ZIEKE psychologische thriller waar je sowieso nachtmerries van gaat krijgen? Wil je bloedgoeie uitgewerkte personages met een plot dat ietwat mysterieus is? Of misschien toch een detective met een gekwelde detective en een zaak vol puzzels die opgelost moeten worden? Of ben je meer in de mood voor een thriller a la Agatha Christie? Binnen het thrillergenre kun je gewoonweg zoveel kanten op. Ik heb daarom een lijstje gemaakt waar iets van dit alles op staat en waarvan ik vind dat je ze een keer gelezen MOET hebben:

– Nachtmerries door Sharon Bolton
– Genesis door Karin Slaughter
– De Silkworm door Robert Gailbraith (J.K. Rowling)
– Het Snoer door Ellen Vaughn
– De Mensenrover door Sabine Thiesler
– De Schone Slaapster door Stephen King
– Koud Hart door Tess Gerritsen
– Tot op de Bodem door Lisa Gardner (Onze poes Vero is vernoemd naar een van de personages)
– Vergelding door Jilliane Hoffman (beste boek uit dit rijtje)

En dit is eigenlijk nog maar een greep uit het lijstje. Ook heb ik als tiener zo ontzettend veel boeken uit de bibliotheek gelezen waar ik simpelweg de titels en auteurs niet meer van weet. Ik moet echt gaan bijhouden welke boeken ik heb gelezen.

recensie gespleten Karin Slaughter queen of crime nieuw boek

Wat maakt een thriller een goede thriller?

Ja jeetje. Nogmaals: het ligt er maar net aan waar ik op dat moment zin in heb. Daarnaast is het vrij lastig om het genre thriller te definiëren. Bij misdaadthrillers lees je vaak ook vanuit het oogpunt van de dader, terwijl je vanuit een whodunit echt moet zoeken naar de dader en bij een detective ligt de focus gedurende het lezen juist weer op de hoofdpersoon (de detective). Als we dit allemaal even achterwege laten dan moet ik toegeven dat ik echt een zwak heb voor de serie Midsomer Murders en boeken die op deze manier geschreven zijn, hebben bij mij vaak al een streepje voor.

‘Niets is zo fijn als een dader die al honderd keer genoemd is, maar waarvan je pas op de allerlaatste bladzijde gaat vermoeden dat hij/zij het daadwerkelijk gedaan heeft’

Ik ben van mening dat een kleine omgeving het beste werkt in een whodunit of detective. Je hebt een gemeenschap die elkaar door en door kennen (denken ze) en ondertussen heeft iedereen wel zijn eigen donkere geheim. Niets is zo fijn als een dader die al honderd keer genoemd is, maar waarvan je pas op de allerlaatste bladzijde gaat vermoeden dat hij/zij het daadwerkelijk gedaan heeft. Personages moeten dus PERFECT uitgewerkt worden. Ik denk dat je dan echt een heel eind komt. Een moord is niet zomaar iets dat gebeurd of je overkomt. Aan een moord gaat altijd iets vooraf. En als je intrigerende en goed uitgewerkte personages hebt, dan komen die duistere geheimen en verlangens vanzelf tot een moord en heb je, naar mijn mening, een ijzersterk plot.

De psychologische thriller moet onder je huid kruipen

Voor een psychologische thriller is dit natuurlijk ook het geval, maar vind ik het ook belangrijk dat de detective in question betrokken is bij het verhaal. Een goede psychologische thriller moet je pijnlijk bewust maken van het feit dat je alleen thuis bent en moet letterlijk onder je huid kruipen en in je hoofd gaan zitten. Ik heb nog maar zelden een thriller gelezen waardoor ik niet kon slapen. Maar ze zijn er. Dus als je dat voor elkaar krijgt, dan heb je een goede thriller geschreven (Vergelding door Jilliane Hoffman bijvoorbeeld).

Hopelijk weet je zo iets meer over mij. Heb je nog vragen? Stel ze dan in de reacties hieronder.