gift guide budget boeken onder de 10 euro kerst

Gift Guide: Budget

Na thrillers, feelgood & young adult staat de gift guide vandaag in het teken van budgetboeken. Boeken die je online of in de boekhandel kunt kopen voor 10 euro of minder. Deze tien exemplaren koos ik uit. 

door Paula

Feelgood

1. Waar Is Bernadette? – Maria Semple – 8,00 – bestel hier via Libris 
2. Wat Alice Vergat – Liane Moriarty – 4,99 – bestel hier via Boekenkraam.nl
3. Zij, jij en ik – Julie Cohen – 7,99 – bestel hier via Bol.com
4. Een Onverwachte Wending – Erica James – 7,99 – bestel hier via Bol.com

Waar Is Bernadette? kwam al eerder uit bij een andere uitgeverij, maar Uitgeverij Rainbow gaf ‘m ook uit en wel in een pocketversie. Deze uitgave is dus wat kleiner dan normaal, maar daarom niet minder leuk. Dit verhaal gaat namelijk over Bernadette die een prima leven heeft – met een man en haar lieve dochter Bee – totdat ze opeens verdwijnt. Haar dochter gaat op onderzoek uit. Een verrassend boek. Liever iets serieuzer? Dan Is Wat Alice Vergat van Liane Moriarty een goed idee. Anna is groot fan van de schrijfster, omdat Moriarty boeken schrijft die een combinatie zijn van thriller en chicklit/feelgood. Dat leest bijna altijd lekker weg. Wat Alice Vergat is een tikje serieuzer, omdat het over een vrouw gaat die haar geheugen kwijt is. Ze dacht dat de 29 was, net getrouwd en zwanger van haar eerste kind. Als ze wakker wordt blijkt ze 39 te zijn, drie kinderen te hebben en al jaren getrouwd te zijn. In het boek lees je hoe Alice haar eigen leven opnieuw ontdekt, inclusief geheimen.

Dan heb ik nog in de categorie feelgood Zij, Jij & Ik van Julie Cohen. Laurine las eerder De Stunt Van Haar Leven van dezelfde schrijfster en ik las Samen. En we kunnen wel concluderen dan Julie Cohen heerlijk schrijft. Haar boeken gaan vaak over familiebanden en zijn erg hartverwarmend, soms hilarisch en altijd realistisch. In Zij, Jij en Ik volgen we drie vrouwen: een moeder (Honor), een dochter (Lydia) en Jo (de nieuwe vrouw van Honor’s ex-man). De band tussen de vrouwen is niet altijd even makkelijk, maar toch groeien ze uiteindelijk meer naar elkaar toe. Een fijn boek om cadeau te doen, want hiermee zit je vrijwel altijd goed. Een Onverwachte Wending van Erica James lijkt wel wat op het boek van Julie Cohen. Wederom familiebanden, maar dit keer over een moeder en een oudere dochter die weer thuis komt wonen. En over een bijzondere mevrouw in een verpleegtehuis, waar dochter Lizzie tijdelijk werkt. In dit boek lees je vanuit Lizzie en vanuit de oudere vrouw, die haar levensverhaal vertelt (o.a. over de Tweede Wereldoorlog). Een prima boek als je een beetje geïnteresseerd bent in geschiedenis en graag vanuit meerdere perspectieven leest.

Overige: een thriller, een roman & een pamflet


5. Schone Slaapsters – Steven King – 4,99 – bestel hier via Boekenkraam.nl
6. Vaak Ben Ik Gelukkig – Jens Christian Grøndahl – 10,00 – bestel hier via Bol.com
7. Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen – 5,99 – bestel hier via Bol.com

Schone Slaapsters van Owen en Stephen King won in 2017 een Goodreads Award en is waanzinnig populair. Het schijnt een horrorverhaal te zijn, dus daar moet jij of degene aan wie je het cadeau doet wel van houden. Maar voor de echte thrillerfans en Stephen King-liefhebbers is dit natuurlijk een prachtboek. Een die je in je kast wilt hebben staan. Geen horrorverhaal, maar een roman dan: Vaak Ben Ik Gelukkig van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl. Dit boek schetst het huwelijk van Ellinor en haar man Henning. Hun leven verandert compleet als ze op ski-vakantie gaan met Anna en Georg, een bevriend stel. Anna en Henning komen om in een lawine, Ellinor en Georg blijven achter. Thema’s als verdriet, rouw, liefde en vriendschap komen voorbij. En een heleboel geheimen. 

Iets compleet anders dan. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen schreven afgelopen augustus Damn, Honey, een feministisch pamflet. Dit als reactie op passages uit Sexy, But Tired, But Sexy van Jamie Li. In Damn, Honey gaat het onder andere over bodyshaming, heteronormativiteit en alle eisen waar je als vrouw aan zou moeten voldoen volgens de maatschappij. Ontzettend interessant, vond ik, en zeker een boek (of eigenlijk ‘boekje’, het is niet een enorme paperback) die alle vrouwen zouden moeten lezen. Kost ook maar 5,99 en ligt in de meeste boekhandels gewoon bij de kassa. Ook leuk: de bijbehorende Damn, Honey-podcast van de schrijfsters, die je o.a. kunt luisteren via Spotify.

Young Adult


8. Vogelvrij (Spellsinger #1) – Sebastien de Castell – 10,00 – bestel hier via Libris 
9. The Hate U Give – Angie Thomas – 4,99 – bestel hier via Boekenkraam.nl
10. De Overlevenden (The Darkest Minds #1) – Alexandra Bracken – 4,99 – bestel hier via Boekenkraam.nl

Dan YA-boeken. Vogelvrij van Sebastien de Castell, het eerste deel uit de Spellsinger-serie, ligt nu voor een tientje in de boekhandel. Geen geld, helemaal niet als je betekent dat het een mooie hardcover is. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het gaat over Kellen die bijna 16 jaar wordt en moet bewijzen dat hij een magiër is – een Jan’Tep zoals het in het verhaal wordt genoemd. Een origineel verhaal is het zeker, zoals ik in de meeste recensies van mede-bloggers las, dus als je van YA-fantasy houdt dan is dit een goed boek voor je verlanglijstje.

Een ultieme favoriet van vorig jaar van mij is The Hate U Give van Angie Thomas, een boek over racisme, discriminatie en Black Lives Matter in Amerika. Ik gaf het vijf sterren want het is zó waanzinnig goed. Het boek drukt je met de neus op de feiten en laat je door de ogen van Starr zien hoe fucked up de situatie is momenteel. Mega aanrader (en nu maar vijf euro via Boekenkraam.nl, héél goedkoop). Ook tof: De Overlevenden van Alexandra Bracken. Dit is het eerste deel van The Darkest Minds. Hoewel ik een beetje en haat-liefdeverhouding heb met deze serie, kan ik je het eerste deel zeker aanraden. Het is ongelofelijk spannend, de personages zijn fantastisch en het doet denken aan boeken als The Hunger Games en Divergent. Zo’n boek waarbij je niet kunt stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt. 

Heb jij nog toevoegingen voor het budgetlijstje? Laat het weten in een reactie.