Gift Guide: non-fictie

Kerst is bijna hier! Gelukkig heb jij al je cadeautjes gekocht, maar zoek je alleen nog iets voor je moeder. “Doe maar een leuk boek”, zei ze. Appeltje eitje, dacht jij. Totdat je in de boekenwinkel staat en door de bomen het boekenbos niet meer ziet. Geen paniek, Must Magazine komt deze week met een aantal gift guides die jou door dat boekenbos heen zullen sleuren! Vandaag: non-fictie. 

Zij zei door Jodi Kantor en Megan Twohey

Zij zei van Jodi Kantor en Megan Twohey vertelt het waargebeurde verhaal van de verhalen van vrouwen over het seksueel wangedrag van onder andere Harvey Weinstein. Het is een uniek kijkje in de keuken van onderzoeksjournalistiek. De twee auteurs nemen je namelijk volledig mee in hun onderzoek en de weg via waar ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

Zij zei is een boek waar je als lezer compleet in op kunt gaan – je leest waar het onderzoek stagneert, hoe ze deze hindernissen overwinnen en hoe belangrijk het is om per interviewee je toon aan te passen. In Zij zei maken Kantor en Twohey journalistiek onderzoek toegankelijk voor de massa. Dit boek is non-fictie, maar leest weg als een spannende thriller die moeilijk weg te leggen is.

Drie vrouwen door Lisa Taddeo

Lisa Taddeo volgde acht jaar lang drie Amerikaanse vrouwen om hun verlangens en begeerte te onthullen. Drie vrouwen is een baanbrekend boek waarin de vrouwelijke begeerte in al haar heftigheid en schoonheid wordt neergezet. Wij moeten het boek nog lezen, maar kunnen absoluut niet wachten. Hij ligt al klaar voor tijdens de vakantie!

De kunst van herinneringen maken door Meik Wiking

Herinner je je nog je eerste kus? De eerste zonnestralen van het jaar? De beste maaltijd die je ooit at? De geur van versgemaaid gras op een lentedag? Als onze zintuigen worden gestimuleerd, als we gebruikmaken van de kracht die ‘eerste keren’ met zich meebrengen én wanneer we ons bewust zijn van onze gevoelens en emoties tijdens zo’n ervaring, is de kans groter dat we het ons blijven herinneren.

Wat ons betreft is dit hét kerstcadeau bij uitstek. Naar ons idee mogen we met z’n allen best wat meer stilstaan bij dingen. Het gaat er niet alleen om dat we meer gelukkige momenten creëren, maar (en dit is wellicht nog belangrijker) vooral ook dat we deze momenten kunnen onthouden. Ben jij een echte fictie-lezer, maar wil je zo nu en dan ook eens je roman wisselen voor wat non-fictie? Dan is dit een goede start. De kunst van herinneringen maken is simpel ingedeeld, makkelijk te volgen en bovendien ontzettend inspirerend.