Gift Guide: thrillers

Kerst is bijna hier! Gelukkig heb jij al je cadeautjes gekocht, maar zoek je alleen nog iets voor je moeder. “Doe maar een leuk boek”, zei ze. Appeltje eitje, dacht jij. Totdat je in de boekenwinkel staat en door de bomen het boekenbos niet meer ziet. Geen paniek, Must Magazine komt deze week met een aantal gift guides die jou door dat boekenbos heen zullen sleuren! Vandaag: thrillers.

Het Instituut door Stephen King

Als de twaalfjarige Luke Ellis zonder iets aan te raken een pizzadoos van tafel gooit, weet je dat je niet naar een normale hoogbegaafde jongen zit te kijken. Stephen King zou Stephen King niet zijn als er uiteindelijk veel meer aan de hand blijkt te zijn, Luke is namelijk telekinetisch: hij kan dingen bewegen door er alleen maar naar te kijken. Leuk handigheidje, denk je misschien. Totdat Luke wakker wordt in Het Instituut en zijn ouders zijn vermoord. Het Instituut blijkt al snel een plek te zijn waar kinderen met telekinetische of/en telepathische krachten worden verzameld, gemarteld en gebruikt voor the greater good.

Luke en zijn lotgenoten Kalisha, Nick, George en Avery zien – en ondervinden – dat de situatie in Het Instituut langzamer grimmiger en gruwelijker wordt. Dus zetten ze alles op alles om te ontsnappen en een volwassene te vinden die ze kan helpen, en dat is nog maar het begin van een ware, doch goed uitgewerkte, rollercoaster. Als lezer van King mag je niet vergeten dat hij graag de tijd neemt om zijn personages en verhaallijnen gedetailleerd te introduceren, maar de geduldige lezer wordt beloond, want zijn verhalen eindigen altijd bijzonder rond – en dat is voor de echte boekenliefhebber toch wel een natte droom. Met een boek van King zit je eigenlijk altijd goed.

Echo door Thomas Olde Heuvelt

‘Echo’ draait om Sam, Nick en de berg de Maudit. In zekere zin gaat het om een driehoeksverhouding. De Amsterdamse Nick is de stoere, impulsieve klimmer; een aantrekkelijke adrenaline-junkie die positief en energiek in het leven staat. De New Yorkse Sam is wat gereserveerder, misschien ietwat cynisch en heeft een zekere dosis nuchterheid. Hoewel Sam en Nick een stel zijn, zou je ze kunnen beschouwen als complete tegenpolen. Als Nick koers zet om samen met zijn maatje Augustin de Maudit te beklimmen, ziet Sam hem pas weer als Augustin dood is en Nick met zijn gezicht in het verband in een ziekenhuis in Zwitserland ligt. Dat er zich iets gruwelijks heeft plaatsgevonden op de Maudit is een ding dat zeker is, maar wat er dan precies gebeurd is?

Waar ‘Hex’ zo door King geschreven had kunnen zijn, weet Olde Heuvelt zich met ‘Echo’ te onderscheiden. Olde Heuvelt heeft overduidelijk kennis van zaken: hij is zelf klimmer en dat merk je. Voor mij voelde het alsof ik zelf op de Maudit stond en ik voelde hem in mijn nek hijgen. Net zoals de boeken van King zijn de boeken van Olde Heuvelt volstrekt origineel, maar het feit dat Olde Heuvelt kan putten uit eigen ervaring en dat kan combineren met een eindeloze bron van fantasie, maakt voor mij dat Olde Heuvelt het verdient ook los van King geroemd te worden. Een absolute aanrader voor de feestdagen.

Het Schaduwjaar door Kim Ligget

Het schaduwjaar. Tierney James wordt net als alle meisjes op haar zestiende een jaar verbannen naar de buitenwijk, omdat er wordt gedacht dat een meisje dat op het punt staat vrouw te worden magie bezit. Daar moet ze haar krachten kwijtgeraken om daarna klaar voor het huwelijk terug te keren. Áls ze al terugkeert, want het genadejaar is niet zonder gevaren: extreme leefomstandigheden, stopers die er op uit zijn om te moorden, maar al snel blijkt dat haar grootste vijand de genademeisjes zelf zijn.

Feminisme vormt een centraal thema in dit boek. ​Het toont enerzijds hoe gruwelijk hard meisjes en vrouwen voor elkaar kunnen zijn onder bepaalde omstandigheden, maar anderzijds ook hoe sterk ze kunnen zijn wanneer ze zich verenigen en wat vrouwen samen kunnen bereiken. Een sterke boodschap! Daarnaast belicht het ook onderwerpen zoals de onderdrukking van de vrouw en groepsdruk, thema’s die vandaag de dag zeker nog relevant zijn. Deze mag je niet missen dus!