Gift Guide: Young Adult

Kerst komt er in rap tempo aan, daarom tippen Anna, Esther en ik je deze week boeken in allerlei genres. De boeken die de moeite waard zijn om cadeau te doen, volgens ons. Vandaag: Young Adult. 

door Paula

Spannende YA & fantasy

Gift Guide: Young Adult

Ken je iemand die de Test-trilogie van Joelle Charbonneau heeft verslonden? Dan kun je het beste het nieuwe boek van deze schrijfster cadeau doen, namelijk Tijdbom. Geen fantasy dit keer, maar een YA-thriller over een aanslag in een school. Enorm spannend. Ook de YA-thriller 67 Seconden van Jason Reynolds kan ik je aanraden. Dit boek is geschreven in vrije vers, waardoor het heel snel leest (elke pagina telt maar een paar regels). Ideaal om aan niet-lezers cadeau te doen of liefhebbers van spannende boeken. Als laatste tip ik een fantasyboek. Ik ben niet zo thuis in de YA-fantasy, maar af en toe weet zo’n boek me toch te verrassen. Caraval van Stephanie Garber bijvoorbeeld. Een boek over een magisch spel op een mysterieus eiland, dat allemaal een beetje Alice In Wonderland aandoet. Heel beeldend geschreven, waardoor het voelt alsof je er zelf bij bent. Ook handig: als je weet dat je familielid/vriend(in)/etc. Caraval al heeft, kun je het tweede deel Meester Legende cadeau doen. 

Lekker luchtig, niet te veel nadenken

Gift Guide: Young Adult

In de categorie ‘lekker luchtig, niet te veel nadenken’ heb ik ook drie tips. Als eerste is dat natuurlijk Verleiding van Erin Watt, het eerste deel van De Royals-serie. Een romantisch boek waarin hoofdpersoon Ella opeens uit haar armoedige leven wordt geplukt en terecht komt in de wereld van de Royals. Dat wil zeggen: een gigantisch huis, geld in overvloed en vijf héle knappe broers. Spannend, sexy, lekker dramatisch en een hoofdpersoon die niet over zich heen laat lopen. I love it.

Een wat schattiger boek, maar ook romantisch, is Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield van Jenny Han. Het verhaal gaat over de geheime liefdesbrieven van hoofdpersoon Lara Jean, die per ongeluk verstuurd zijn naar al haar crushes. Veel mensen hebben de film To All The Boys I’ve Loved Before wel gezien op Netflix, maar kennen het boek nog niet. Goede cadeau-tip dus! Bovendien kun je na deel 1 verder in P.S. Ik Hou Nog Steeds Van Je en Veel Liefs, Lara Jean. Een laatste tip in deze categorie is Wat Als Dit Het Is van Becky Albertalli en Adam Silvera. Dit boek gaat over twee jongens die verliefd op elkaar worden tijdens de zomer in New York. Alleen dat klinkt al ongelofelijk lief, vind ik. Ideaal boek voor fans van de film Love, Simon. Stiekem moet ik Wat Als Dit Het Is zelf ook nog lezen, maar over dit boek zijn zoveel mensen positief dat ik denk dat je ‘m met een gerust hart onder de kerstboom kunt leggen. 

YA-boeken met een interessant thema

Gift Guide: Young Adult

In zo’n beetje iedere Friday Five dit jaar noemde ik het boek Allesbehalve Oké van Laura Steven. En dat doe ik niet zomaar, het is namelijk een van mijn favoriete boeken van 2018. Met thema’s als feminisme en slutshaming die aan bod komen, is dit echt een must-read én een perfect kerstcadeau. Naast maatschappelijk relevant, trouwens ook gewoon heel erg grappig. De Liefdesbrieven van Abelard & Lily is ook zo’n boek. Het is luchtig, grappig, romantisch en tegelijkertijd heeft het interessante thema’s. In dit boek worden Abelard (met autisme) en Lily (met ADHD) namelijk verliefd op elkaar. Erg schattig en niet te suikerzoet. 

‘Met thema’s als feminisme en slutshaming die aan bod komen, is Allesbehalve Oké echt een must-read én een perfect kerstcadeau’

We zijn al bijna op het einde van het lijstje inmiddels, maar niet zonder een boek van Sarah Crossan of Tahereh Mafi. Mijn favoriet van Sarah Crossan is haar YA-roman Een, over een Siamese tweeling en hun leven. Heel intrigerend. Door de vrije vers die Crossan gebruikt (net als Jason Reynolds), lees je het boek binnen no-time uit. Ik werd echt meegezogen door het boek en moest zelfs huilen op het einde. Als laatste een boek dat op mijn eigen verlanglijstje staat: Een Bijna Eindeloze Afstand van Tahereh Mafi. Dit boek speelt zich af in 2002, een jaar na de gebeurtenissen van 9/11. Shirin, de hoofdpersoon, is moslim en draagt een hijab. Daar wordt ze continu op veroordeeld. Een onwijs belangrijk boek en ik denk vooral goed om te lezen als je de gebeurtenissen rondom 11 september zelf niet (bewust) hebt meegemaakt.

Welke boeken staan er op jouw verlanglijstje of heb je nog een aanvulling op deze gift guide? Laat het weten in een reactie.